Termenul de shuffleboard nu am idee cum poate fi tradus, precis există o variantă românească, însă nu risc să devin Irina Nistor și să fac o adaptare din engleză improprie. Am tot respectul pentru traducerile ei de pe vremea casetelor video, să nu mă înțelegeți greșit.
Jocul nu este popular la noi, eu cel puțin nu l-am întâlnit nicăieri în Romania. În Danemarca, la Zachariasbrygen, unde am echipat unul dintre multele baruri de pe cele 3 niveluri, am văzut acest joc, în varianta cea mai mare posibila. Dimensiunile mesei de joc variază între 9 și 22 de feeți, adică 2,7-6,7 m. Principiul și regulile de joc sunt similare curling-ului pe gheață, un sport greu de privit din punctul meu de vedere, însă minunat de jucat. Există posibilitatea de a juca același joc indoor, adică fără o pista similară bowling-ului. Pista este așezată pe această masă, iar pietrele de joc alunecă pe suprafața foarte bine lăcuită ajutate de un nisip special. Pot fi granule de silicon sau sare, sunt mai multe variante, deși efectul este același. Granulele foarte fine acționează similar cu bilele de rulment, permițând pieselor de joc din piatră să parcurgă distanțe foarte mari fără a-și modifica traiectoria.
Chiar dacă planeitatea unei mese este greu de adus la perfecțiune, jucătorii se declară mulțumiți de particularitățile fiecărei mese, indiferent cum ”trage” într-o parte.
Nu știu prea multe detalii, de aceea voi folosi imagini și un filmuleț de pe Youtube pentru a vă arăta ideea acestui joc. Oricum interesul meu este legat de materialul din care este fabricat fiind un produs care folosește lemnul. Prețurile unor astfel de mese sunt extrem de ridicate, am văzut variantă de 8.000 de EUR pe Ebay, la mâna a doua.
Constructiv, toate mesele de shufleboard sunt construite în jurul suprafeței de alunecare care este așezată în interiorul unei cutii cu spațiu liber față de marginile cutiei. Orice piesă care cade de pe masa de alunecare este pierdută, plus că în spaiul liber se strânge nisipul și poate fi ușor colectat și refolosit.
Poate sunt doritori de localuri de la noi din țară care caută să aducă un plus de prospețime în oferta lor pentru timpul liber și cred că este o alternativă la bowling sau biliard destul de bună.
Rămâne la aprecierea voastră dacă ați interacționat cu o masă de shuffleboard vreodată să o apreciați sau nu.
2 comentarii Adaugă comentariu
Nu era pe vremuri la noi un joc suba, sau cam asa ceva?
Subac-Sjoelback este denumirea lui.Se joacă în Olanda.Am unul dar care este putin degradat.