Ușile din lemn masiv, construite în sistem panou cu canturile teșite și încadrate în rame au nevoie de sisteme de culisare relativ ușoare.
Tâmplarul este cel care decide ce fel de sistem montează, de regulă meșterii sunt fideli unei soluții deja experimentate. Partea interesanta pentru un client este că se poate trezi în fața unor oferte care din cauza acestor sisteme de culisare să difere fantastic de mult.
Dacă te dai 3 pași în spate, și privești dulapul cu două uși culisante pe care ți l-a livrat cel căruia i-ai încredințat lucrarea, în condițiile în care omul e priceput, vei aprecia orice altceva, dar nu feroneria care face să gliseze stânga dreapta ușile culisante. Ce sisteme de culisare a montat e treaba lui, atâta vreme cât merg ușor. Poate vei aprecia dacă au Soft Close, asta este singura parte unde un beneficiar, învățat cu normalitatea ofertelor din acești ani, va simți diferența.
Așa că să știi de la mine că aceste sisteme de culisare pot costa pentru 2 uși de dimensiuni medii cu greutate de maxim 50 de kg de la 30 la 1000 de euro. E ceva?
Am de făcut pentru un client în cursul acestei luni 2 dulapuri de pantofi mari, cu suprafața fiecăruia pe fațadă de circa 5 metri pătrați. Le-am segmentat orizontal pe la mijloc, ca și propunere tehnică, adică vor fi 4 dulapuri independente și oscilez ce sistem de glisare să montez. Ușile vor fi cu panouri din masiv, stilul clasic, cam ca și cele de mai jos, cu diferența că vor acoperi în totalitate fațada:
M-am uitat la dulapul de lângă biroul meu și cuvintele ” sisteme de culisare ” sunt în van. Ușile culisează stânga dreapta, sunt cu sticlă în ramă de lemn masiv de stejar, au fiecare circa 150×40 cm, deci nu mici și merg … bine, după 15 ani de când le dețin eu și după 20 de ani de când au fost fabricate. Am fotografiat doar segmente, pentru panouri și sisteme de culisare:
Dulapul meu nu are nici un sistem cu feronerie metalică, ușile culisează pe șipci din lemn atât sus cât și jos. Așa era acum 20 de ani, dar sunt încredințat că seriile fabricate atunci merg la fel de bine și acum, fără defecte, că n-are ce să se strice. Nu sunt silențioase, n-au soft close, însă sunt funcționale și finisajul este integral identic cu restul corpului.
Am găsit sisteme de culisare moderne, bazate pe șine metalice sau din plastic, role sau cărucioare de role, poziționate pentru uși sprijinite la bază ori agățate în partea superioară. Valorile fluctuează din încheietură, în funcție de marcă sau complexitate.
Oare cât e suficient și normal și funcțional, fără a afecta estetica?
M-aș bucura să primesc un răspuns la partea de comentarii.
Cerând mai multor furnizori din România o soluție am fost ofertat cu sisteme de culisare scumpe, calculul ducea la cca 400 de EURO pentru 2 uși. Mi-e rușine să-i justific clientului valori comparative cu stejarul, cumva consider că e un fel de a lega calul de căruță cu fire de oțel torsadat, fără să consider mobila din stejar ca fiind căruța, dar valoarea feroneriei și performanțele exced cu mult cerințele.
Mi s-a spus că sistemele ieftine, pe piața cărora au intrat și branduri mari sunt derivate din sistemul PKM 80 făcut de firma turcească MEPA, și cumva rușinați, mai marii industriei au conceput și ei astfel de soluții, dar le vând mai puțin la vedere, ca să nu-și afecteze vânzarea sistemelor scumpe din portofoliu, deci le vând prin magazinele de bricolaj.
Am ajuns să comand de multe ori de pe Amazon feronerii la preț mai bun cu tot cu transport pentru soluții punctuale, când e vorba de proiecte unicate. V-am spus anterior că am luat de acolo un sistem Geze Rollan pentru ușa culisanta de la cabana, am scris un articol atunci – Planuri de viitor – peste câteva zile se termina carantina
Unde se termină tâmplăria și începe lăcătușeria? Diferența este de la creator din materiale de bază la montator de elemente și sisteme pre sau fabricate industrial.
S-aveți spor în tot ce faceți!
Citește și – Dulap înalt cu mai multe funcționalități