Cred că sunt vreo 5 ani de când am cunoștință de SketchUp, prima dată l-am văzut la lucru după ce Dragoș Costache mi-a desenat cabana de la Baia Sprie pentru a explica meșterilor cote și forme exacte, ca să știe unde și cât să taie. Am publicat atunci setul de planșe cu cabana, poate or mai fi de folos cuiva.
De atunci am fost doar un spectator, folosind versiunea WEB gratuită de la Trimble, pentru a vedea desene făcute de alții. Cu toate că acum 25 de ani, butonam și desfăceam calculatoare, am rămas foarte în urmă cu partea de utilizare de programe, Autocad-ul n-a fost niciodată pentru mine. Am preferat de cele mai multe ori să desenez cu un creion grafic pe o foaie de hârtie cu pătrățele.
Nu-i mai mult decât un an de când am realizat că trebuie făcut ceva referitor la SketchUp, că prea multă lume îmi trimite schițe sau desene complicate realizate parcă în no time.
Desen de la Dragoș pentru un proiect de mobilier:
Am încercat și eu cu desene mici, simple, ca să pot stăpâni funcțiile de bază. Nu e o săptămână de când mă străduiesc să desenez tot mai multe și se pare că avansul e colosal odată ce înțelegi principiile de bază. Funcțiile importante vin puțin mai încolo, sunt tone de tutoriale despre SketchUp, cu video și text, cum îi mai ușor fiecăruia să bage sub șapcă.
Apoi o masă rotundă, mi-aș fi prins urechile să îi prezint clientului ceva desenat de mână:
Duminică am avut o revelație, un proiect fără implicații financiare, unde un prieten mi-a cerut să îi propun soluții de dulgherie pentru un acoperiș care să includă un container de tablă.
Mi-am propus să o desenez în SketchUp, îmbunătățind capacitatea mea de a utiliza facilitățile acestui soft de câteva ori, în timp de 2 ore. Sunt fascinat, deși cei care cunosc bine softul s-ar putea să zâmbească la ceea ce pentru mine este o încântare. Eu văd totul ca un început acum … trebuie să reușesc să fac și proiectul cabanei sub forma literei A sau A-frame.
Cred că fiecare își găsește felul de a lucra diferit de altul, pentru mine a funcționat foarte simplu și rapid să desenez jos, ca un tâmplar care își debitează lemnul, fiecare componentă și apoi să o așez la locul potrivit. Am înțeles ce înseamnă ”make component” și ”make group”, cum folosesc în SketchUp funcția move, cu multiplicare sau împărțire a distanței, cum rotesc o muchie să calce unde trebuie.
Fila desenată cu extensia .skp nu se poate încărca în WordPress. Dacă o vreți scrieți-mi un mail pe calin@stejarmasiv.ro
Detaliile de îmbinare din ultimele două imagini au fost ”corectate” de Adrian Cramar, de la Qual Construcțion Bois, care a avut și răbdare să mă asiste cu primele funcții de bază. Atribuirea de tags și selectarea lor pentru vizualizare este de-a dreptul uimitoare.
Sper să zâmbiți, eu sunt încântat, trebuie continuată învățarea.
1 comentariu Adaugă comentariu
Multumesc Calin!