Slefuirea lemnului – schleif din germană

slefuirea lemnului

Ca să scriu despre slefuirea lemnului și șlaif am pornit derivația ideii textului impulsionat de un alt cuvânt.

Azi am auzit și cuvântul ”binder” folosit la asfalt, adică un strat care leagă covorul anterior de cel care urmează a fi tras. Sigur că nu e un cuvânt tehnic, ci mai degrabă unul ”de șantier”, în schimb este foarte descriptiv pentru oamenii care muncesc într-o breaslă.

Nu mă pot abține, să nu continui ideea din articolul cu sindrila/schindel și să menționez și schleif-ul, unealtă motorizată de tâmplărie. Din germană schleif se traduce prin șlefuire, dar acum mă refer la mașinăria identificată de tâmplarii pe care îi cunosc prin acest termen – șlaif.

Constructiv este vorba de doi tamburi angrenați de un motor electric, între care se învârte o fâșie de hărtie abrazivă, șmirghel (am mai auzit și termenul de șmirglu prin Banat). Cred că meseriașii au o limbă a lor, aparte, pe care o vorbesc folosind termeni ce depășesc granițele. Cuvintele împrumutate din altă limbă denotă originea indeletnicirii, iar termenii folosiți aparțin nației ce a inventat cuvintele pentru a descrie complet ceea ce face. Dacă îi spunem șurub și ei îi spun schraube, atunci cineva a învățat pe altcineva un termen descriptiv pentru un obiect sau o operațiune. Cel ce a învățat, a preluat termenul stâlcindu-l în limba lui, pentru că altul oricum nu folosea și nici nu cunoștea înainte.

Utilaj pentru slefuirea lemnului cu banda abraziva

slefuirea lemnului

Mașina de calibrat cu bandă abrazivă este o altă unealtă aparte care face o singură operațiune, operatorii doar introduc și scot blaturile de lemn dintre tamburi. La schleif e cu totul altceva, banda se învârte și depinde în totalitate de priceperea operatorului și de sincronizarea între mâna cu care apasă pe bandă și mișcarea din corp care mută masa de slefuire. Șlaiful este folosit pentru șlefuirea lemnului ca metodă avansată față de șlefuirea manuală, te scapă de frecatul anevoios și obositor, în schimb solicită atenție și pricepere, altfel poți scăpa banda adânc în lemn și o poți deteriora ireversibil.

Este cea mai reprezentativă masinarie dintr-un atelier care l-ar face pe un neinițiat sau un novice să priceapă cu ce se mânâncă tâmplăria. Face un zgomot infernat și un praf greu de suportat. Cei care doar afirma că pentru lemn manopera este simplă, tai puțin, lipești, șlefuiești  … și gata, ar trebui să asiste doar la 5 minute de mers a șlaifului.

Slefuirea lemnului pe un tocător din fag- prietenul Tibi

Întotdeauna m-a fascinat cum se poate ca banda să circule pe cei doi tamburi fără să sară de pe traseu, mai ales când o apeși și miști cu masa culisantă piesa de lemn. Se pare că e relativ ușor să ți-l construiești singur, sunt exemple online suficient de multe, vi-l recomand pe Mathias Wandel.

Slefuirea lemnului varianta nemțească – șlaif artizanal

Cu drag și spor la muncă !

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Din acceași categorie ar fi utilajul numit „abric” la noi. Care vine din nemțescul abricht – vezi https://de.wikipedia.org/wiki/Abrichten_(Schleifscheibe)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.