Da, a ajuns la mine soba din fontă marca GlobeFire, model Pluto – comandată din Germania, model ales pentru că nu am găsit în România la costuri decente nici o variantă de soba cu aer din exterior.
Scriu azi în completarea articolului Încălzirea unei cabane sau a unei case de vacanță unde am povestit cum am decis achiziționarea acestui model. Am nevoie de căldură repede și mă bazez pe izolația cabanei ca să păstrez căldura în interior, pentru că nu am masă termică nicăieri.
Mi-ar fi plăcut să pot construi o sobă cu acumulare, însă timpul îndelungat până la intrarea în regim de funcționare și faptul că va fi folosită sporadic, pe perioade scurte impune să am o soba din fontă. Prietenul meu specialist în sobe mi-a calculat coșul necesar care să facă pereche cu soba Globefire și am achiziționat un coș de fum Leier Smart cu diametru interior de 160 cm.
Îl citez mai jos:
”În simulare am luat in calcul ca temperatura de ieșire din sobița metalica este cat a dat-o producătorul .. 236 grdC.
Aparatul de 5kW va genera 5kW căldură. 😊
Daca supra-răcim gazele care trec prin canalul de racordare, acestea intra in cos la temperatura mai mica ceea ce influențează (reduce) tirajul. Asta fără a aduce în discuție posibilitatea apariției condensatului in canalul de racordare și chiar coș. Daca se adună mult condensat la baza coșului, acest condensat poate îngheța și compromite sistemul, spărgând colectorul …
Așa cum am simulat noi cu un Smart 16 si canalul de racordare metalic, temperatura gazelor de ardere la ieșirea din gura de evacuare in atmosfera au 150 grd C. Adică suprafețele interioare a canalelor trebuie sa fie USCATE, nu cu condensat.”
Intenționam să ”îmbunătățesc performanța” pentru soba din fontă și să-i adaug un radiator de căldură, să mai recuperez din diferența de la 236 la 150 de grdC dintre ieșirea sobei și ieșirea coșului de fum, însă :
”Fără „”Radiatoare'”… caci NU am luat in calcul răcirea suplimentara a gazelor de ardere generată de acest model de canal de racordare..”
Așadar, un calcul de cost până acum, pe componente este așa – 3750 de lei soba din fonta, 2800 de lei coșul de fum, ambele livrate acasă, la care se adaugă costurile de racord, atât pe partea de aducțiune de aer pentru ardere, cât și pentru evacuarea fumului.
Am aflat din pliantul cu instrucțiuni de montaj de la Leier că trebuie lăsat 5 mm spațiu izolat la racordul componentelor metalice cu cele ceramice și asta explică de ce peste tot sunt foarte des întâlnite reducțiile de la 150 la 120 cm. Va trebui sa schimb si eu in comandă, încă nu am făcut-o. Dar … una peste alta la costul estimat de 6000 de lei se mai adaugă încă cca 700 de lei pentru racordurile de aer exterior si evacuare.
Am o dilemă cu poziționarea coșului de fum, aș prefera în poziția 2 în loc de 1, însă e prea sub crengile copacilor din gardul din spatele cabanei. Pot curăța din crengi pe trunchi mai sus și să asigur un spațiu liber de cca 5 m sub crengi, plus că vor fi fără frunze când voi folosi soba din fontă.
Una peste alta sunt încântat de achiziția făcută și am în vedere să fac singur montajul întregii instalații. Va trebui armat coșul de fum și construit un corset metalic pe partea care trece de străpungerea acoperișului, dar sper să mă descurc.
Un detaliu important este că la traversarea peretelui format din Gips Carton – izolatie 20 cm vată bazaltică și fațadă ventilată din lemn trebuie să montez o izolație, tot din vată bazaltică de cca 14 cm grosime pe toată circumferința racordului metalic de străpungere, ca să evit problemele. Aici trebuie să apelez la o firmă locală la care să duc segmentul de țeavă metalică orizontală la căptușit.
Sper că v-ați făcut o idee asupra a ceea ce implică partea asta cu soba din fontă și considerațiile tehnice aferente.
Spor s-aveți.
P.S. Așa arată colțul meu de rai, văzut din dronă:
Aici e și Magazie din lemn – materiale, soluție tehnică, construiește în regie proprie
Update 2022 – Octombrie – Încălzire cu lemne – 2022 – soluția de back-up și Am construit un coș de fum și am montat o sobă de fontă la cabană
4 comentarii Adaugă comentariu
Am ceva asemanator la cabana mea. Cosul este Plewa de 160 mm, 8m inaltime, soba e una de teracota, facuta la Beius, de 5kw cu plita deasupra. Cosul e ancorat prin gaurile mantalei exterioare de sus pana jos cu tija filetata de 12mm intr-o fundatie de 70 cm adancime. Am si un recuperator de caldura pe iesirea sobei, cam dupa 10 minute de foc deja e o temperatura comoda inauntru iar dupa vreo ora e calda si soba pana jos. Cand eram intr-o alta configuratie cu conectarea sobei la horn, am avut nevoie de trecere printr-un perete osb-vata minerala-osb. Am folosit 2 bucati de bca prinse intr-o rama de lemn in perete si gaura fix in mijloc. Am masurat la un moment dat temperatura la iesire soba si iesire recuperator – intrare cos dar nu mai gasesc pozele pe camera termica, cert e ca erau intre 140-160 grade la intrare in cos. O sa vad iar cu prima ocazie.
Pentru racordul de strapungere, exista ceva cu perete dublu si izolat la pefoc punct ro.
Pfui … gând la gând … mi-ai răspuns exact la gandul meu. Așa vreau si eu sa fac ancorarea coșului, folosind tije filetate si prinderea in fundatie. Nu am asa grosime disponibila, insa ma gandeam la ancore chimice in placa de beton de 15 cm grosime. Oricum cosul meu are doar 5 m și e relativ usor. Mă bucur enorm pentru comentariul tau, este foarte la subiect și am aflat ca nu-s singur cu gândurile astea sub palarie.
o sa ajungi la batrinete si tot o sa stai in frig in loc sa studiezi tu tot ceri sfaturi o meriti
Sa stii ca nu inteleg unde bati. Nimeni nu sta la frig. Si chiar am studiat.