Soba pe lemne – între mit, confuzii și realitate

soba pe lemne

Despre soba pe lemne se știu multe, dar se și înțeleg greșit fapte, se presupun adevăruri perpetuate din mituri populare. De multe ori se apreciază greșit utilitatea sau eficiența ei, presupunând că arzând lemn dăunează mediului sau e greu de alimentat focul cu efort mare, continuu. Avem în memoria colectivă întipărită forma clasică a unei sobe pe lemne din amintirile din copilărie petrecute la sat, pentru cei norocoși, din povești pentru cei prea urbanizați.

Citește și despre Sobă cu lemne și sistem de ventilare cu recuperarea căldurii

Imaginea conține ori o soba pe lemne de tip teracotă ori forma din tablă, cu burlan, cu plite de fontă concentrice, cunoscută în nord ca șpori sau mașină de gătit. De cele mai multe ori sunt paralelipipedice sau sub formă de cizmă, mobile sau cu picioare din fier.

Mediul online arată o nouă față termenului de soba pe lemne și sper să reușească informația vehiculată să schimbe percepția greșit formată că arzând lemn este mai puțin eficient sau comod decât o centrală pe gaz ori electrică. Nimeni nu poate contesta farmecul flăcărilor dansând în focarul de după sticlă, adulți sau copii, toți sunt fascinați de foc. Că e nevoie de precauție, că trebuie explicat copiilor că focul chiar arde, iar arsura nu-i bună, ci doar friptura, e iarăși adevărat.

Am primit recent de la d-l Andrei Lesan un comentariu privitor la imaginile folosite pentru a promova tradiția, observând că e posibil ca prin aceste imagini să se facă un defavor alegerii acestei soluții, în loc să fie încurajată instalarea pentru o soba pe lemne. Dacă mergem la muzeul satului imaginea pe care o vedem arată așa:

soba pe lemne traditionala

Acasă în schimb ne-am dori altceva, iar dacă opțiunile nu sunt promovate cu imagini moderne, actuale, cu forme și culori contemporane, sunt sigur că nimeni nu dorește reîntoarcerea la lutul din tindă și viața rurală a iobagilor de acum 80-100 de ani.

Considerații Pro pentru soba pe lemne

  • consumul real al unei sobe pentru un an calendaristic nu trebuie să fie de ordinul zecilor de metri cubi la o locuință de 150 de mp ci de doar câțiva mc de lemn
  • costul acestui lemn nu este prohibitiv, iar faptul că bradul poate oferi puterea calorică necesară în locul fagului sau stejarului poate constitui o noutate pentru mulți
  • fluxul de aer necesar arderii TREBUIE să provină din afara clădirii, nu trebuie ars oxigenul din camere
  • sobele nu trebuie să fie doar camere de ardere, este vital să se înmagazineze căldura în masa termică a sobei, extrăgând din lemn maximul de putere calorică, ca apoi soba să cedeze lent din căldura acumulată. Dacă vă mai amintiți despre Northmen, în filmulețul de mai jos, la minutul 16:24 John Neeman construiește soba care are 5 tone, masă termică.

  • sobele TREBUIE să funcționeze în paralel cu aplicarea principiilor casei pasive. Fără infiltratii de aer rece si ventilarea cu recuperarea căldurii din imobil
  • soba pe lemne poate fi echipata cu sistem de încălzire al apei pentru calorifere. Se poate aplica principiul circulației naturale, fără pompe chiar și la etaj.
  • o instalație termică și de circulare al aerului elaborată cu sisteme de păstrare a apei calde si/sau centrala termică plus panouri solare termice sunt deziderate unde merită investit timp și resurse financiare, azi avem la dispoziție multă informație
  • lemnul de foc poate proveni din extrem de multe surse – bricheți, peleți, căzături sau lemn din toaletarea livezii/terenului pe care îl dețineți
  • despre fum am scris anterior – Fumul lemnului ars – încălzirea locuinței prin arderea lemnului
  • aspectul estetic este superior unei centrale, facilitează socializarea, asigură un confort emoțional cu impact major asupra membrilor familiei
  • poate reprezenta o soluție independentă de rețelele publice de utilități care la o adică este un atribut deloc de neglijat

Acum, vă rog să vă exprimați părerea despre imaginile de mai jos, cred că sunt cele potrivite pentru popularizarea unei astfel de alegeri. Ce ziceți? Vreți o soba pe lemne?

Un testimonial provenit de la o familie care a beneficiat de serviciile d-lui Leșan explică în termeni frumoși experiența utilizării unei sobe pe lemne. –

‘”Dupa cum probabil ti-ai dat seama, suntem in mare parte mutati. Mai avem de adus una alta si mai avem nevoie de niste mobila, dar avem tot ce ne trebuie. Am dormit deja 3 nopti aici, am folosit toate utilitatile si avem primul feedback…
Cea mai tare e soba. Ana ma bate la cap in fiecare seara sa ii fac focul si sta sa citeasca langa soba.
Aseara am facut un foc (10kg brichete) pe la 18.30 si a tinut cam 2 ore pana a ramas doar jarul. Erau 23.6C in sufragerie cand am inchis aerul. Dimineata erau 21.5 la ora 7, in conditiile in care toate caloriferele de la parter au fost inchise (mai putin cel din baie) si usa de la birou a fost deschisa (iar livingul nu are usa). In bucatarie era si mai placuta temperatura, camera fiind mai mica si usa inchisa. Temperatura exterioara se mentine in jur de zero grade zilele acestea.. ‘”

Am în plan pe următorii 3 ani să dețin o astfel de soba pe lemne, în casa mea, pentru care adun experiență și informații de multă vreme.

Cu drag, de cald la gura sobei.

soba pe lemne traditionala
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Tin sa precizez ca rezultatul obtinut de catre acea familie este rodul muncii a unei echipe, nu a unei singure persoane. In acea echipa a intrat si arhitectul, si proiectantul de instalatii, si constructorul, si sobarul, si montatorul cosului de fum. Fiecare din aceste persoane si-a adus contributia la materializarea acelui ansamblu/sistem unitar.

  2. #2 Comentariu nou

    Comentariul la fotografia unui colt dintr-un muzeu (centrata pe o soba) este inadecvat sau cred ca nu-l inteleg. Putem folosi orice surse de inspiratie inclusiv din muzee ale satului, atat pentru case cat si pentru design-ul obiectelor.

    • Am facut referire la faptul ca astfel de imagini, clisee din trecut, nu sunt cele mai indicate pentru popularizarea in prezent a acestei solutii de incalzire.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.