Sobe de teracota – reînvierea unui mod sănătos de încălzire

sobe de teracota weekendsrl

Suma faptelor care mă fac să scriu azi despre sobe de teracota sunt următoarele:

  1. Am fost la Metro să iau fructe de mare și am stat în holul de intrare mai bine de o jumătate de oră studiind variantele de sobe de teracota pe picioare, pe care le au acum în promoție. Nu vreau să cumpăr ieftin, vreau însă bun, folosință de lungă durată, românesc preferabil. Au expuse acolo de toate felurile, așa, micuțe cum îmi trebuie mie, pentru spațiu mic. Caut referinte … pac – Soberom. Buun. Am luat și fruncte de mare, dar m-am mai întors o data la intrare să văd sobele.
  2. Caut online și găsesc Soberom, plus o duzină de alte oferte, cahle, firme care fac sobe custom, o minune, nu alta. Nu vreau sobă de tablă, pe lemne, că aia se încinge tare și am copii mici la care vreau să le mai disting amprentele.
  3. Verific statistica de pe revista online și găsesc că în topul accesărilor de articole stă cel despre puterea calorică a lemnului. Zic – Buuun, în barbă, deci nu-s ultimul mohican interesat de aspectul ăsta. Am citit mult despre salcâm si va recomand articolul scris de d-na Mihaela Radu – Despre Salcâm. Ca putere calorica este excelent și verde și uscat, crește repede și poate fi utilizat pe termen lung.

sobe de teracota

Sunt încă multe orașe, nu are rost să menționăm mediul rural, unde soluția de încălzire cu sobe de teracotă este foarte actuală, chiar și la bloc. La Sighetu Marmației toate balcoanele se umplu toamna de lemn de foc, iar până primăvara scade vertiginos stocul. Pe lângă aspectul și confortul incredibil oferit de o astfel de sobă, recent s-au dezvoltat soluții de încorporare a unor serpentine care permit încălzirea apei pentru spălat concomitent cu încălzirea sau prepararea hranei. Sistemele moderne sunt foarte ingenioase – folosind o pompă de apă, se trece prin țeava care e în apropierea focarului apa la un debit nu foarte ridicat și ai apă caldă la discreție.

Am văzut și șeminee cu acest sistem, dar am văzut și sobă de teracotă veche de 50 de ani cu serpentină încorporată de un om destupat la minte, fără pompă. Pur și simplu o deviație de la rețeaua de apă a casei. Nu s-a inventat mersul pe jos și apa caldă acum, s-au mai inovat lucruri și mai demult, acum s-au standardizat și reprodus în masă.

Vă invit să reflectați pe viitor la acest aspect, poate îl luați în calcul când se va ivi ocazia. Eu am cuplat ideea unei sobe de teracotă cu un Tocator de crengi pentru compost sau brichete din lemn plus o mașină de brichetat pe care am văzut-o la Indagra 2016. Caut soluții pentru reducerea costurilor unui astfel de sistem. M-ar încânta să pot să mă folosesc de priza de putere a tractorasului Pasquali pe care îl dețin și tocarea plus brichetarea să nu mai necesite altă sursă de putere. Lucrez intens la acest proiect, caut soluții și am să le și prezint când am ocazia.

Cu drag, de modă veche, înnoită.

sobe de teracota
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Un blog interesant de studiat este http://www.sobabuna.com/ al unui meșter sobar din Moldova de peste Prut.
    Omul a profitat atât de experiența și tradiția în zona sobelor atât din lumea vestică, cât și din zona de influență rusească.

    • multumesc, am si scris un email catre mester si i-am cerut opinia pentru lucrarea mea particulara. Sper sa raspunda, nu am idee cum trateaza ei cererile din Romania. Nu cred ca merita deplasarea nici pentru el, nici pentru mine. Cu toate astea astept cu interes un raspuns, sper sa imi ofere o solutie tehnica teoretica.

      • #3 Comentariu nou

        Și ar mai fi
        Ideea e ca soba să fie în clopote și făcută de către cineva care știe și ceva termodinamică și meserie de instalator (mai ales dacă soba are și elemente de încălzire apă).
        Succes

  2. #4 Comentariu nou

    Am citit si articolele referitoare la puterea calorica a lemnului si am avut intentia sa vin cu cateva completari dar nu am avut timp. Acum insa trebuie sa fac cateva precizari. Acele sobe de teracota portabile care se gasesc in marile magazine au un randament foarte scazut si consider ca nu merita investitia. In momentul de fata exista sobe cu randament foarte bun (peste 90%), cu gazeificare (dubla combustie), care polueaza foarte putin (emana doar dioxid de carbon pe horn – adica acel fum alb, abur – si nu monoxid de carbon). Subiectul este foarte complex si necesita multe explicatii. O soba eficienta trebuie sa indeplineasca cumulative cateva conditii: sa aiba un focar performant (o ardere cat mai eficienta si curata), sistemul convectiv sa fie construit in asa fel incat sa nu faca risipa de caldura (adica temperatura fumului sa nu depaseasca 50-80*C la iesire din soba), temperatura in interiorul locuintei sa nu varieze mai mult de 2*C in interval de 24 ore, sa nu fie necesar mai mult de doua alimentari la 24 ore, temperatura la suprafata sobei sa fie nu fie foarte ridicata sau sa varieze f mult in acelasi interval orar. In functie de puterea calorica a acesteia, aerul necesar combustiei sa fie preluat din exteriorul casei (sa nu consume oxigenul necesar respiratiei), etc. Vestea buna este ca aceste tipuri de sobe au inceput sa apara si in România in ultimii 2-3 ani si exista cativa mesteri care executa astfel de lucrari la nivel profesionist (din pacate foarte putini).

    • puteti sa ne dati referinte catre mesterii care fac asa ceva si imagini?
      cel putin informativ cred ca este bine de stiut, eu voi ajunge in vara sa am nevoie de aceste date.

  3. #6 Comentariu nou

    Una dintre paginile cu cele mai complete si detaliate informatii despre aceste tipuri de sobe este http://soberustice.com/ Dl Csomi este si unul dintre promotorii sobelor eficiente in România. Mai sunt cativa dar trebuie analizat cu atentie modul in care pun problema. Soba trebuie adaptata casei, necesarului termic, cerintelor de design, trebuie sa ofere siguranta si usurinta in exploatare, etc. Analiza atenta si spor la treaba!

  4. #7 Comentariu nou

    Am o cabana la care ajung vineri seara sau sambata dimineata si plec duminica, cam de doua ori pe luna. O soba de teracota are nevoie de cateva ore ca sa-nceapa sa incalzeasca o camera. Din aceasta cauza nu pot folosi o astfel de soba. Dupa mai multe cautari am gasit aceasta soba: www. electroarges.ro/ro/index.php?id=10037&lang=ro
    Este o soba incredibila. Incalzesc cu ea o camera deschisa, cu living la parter si prici cu paturi la etaj, de aproximativ 170 mc. Cu lemne uscate, am reusit sa ridic temperatura de la -5 C la +16 C in doua ore. Trebuie sa fiu atent cu ea ca sa nu ma trezesc cu 30 C la locurile de dormit. Imi place ca „tine” jarul peste noapte. I-am pus si un burlan cu recuperator – ala cu gauri in care pot sa pun cartofi la copt 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.