Sobe mici, extrem de mici, pentru încălzirea prin ardere

sobe mici pe lemne

În spații mici e recomandabil să adaptăm dimensiunea focarului de ardere și astfel se poate ajunge la sobe mici, cu ardere de combustibil gazos sau lemne. În spațiile mici arderea gazului genereaza umiditate, pe când folosind sobe mici pe lemne se reduce mult acest inconvenient.

Nu partea tehnică m-a determinat să scriu cât mirarea când am descoperit această sobă, varianta Cubic Grizzly, de producție canadiana, ci ineditul situației de a vedea o sobă montată pe perete, pe un suport atât de mic. Gabarit redus însemnând cele mai mari cote exterioare, atunci imaginați-vă cât înseamnă 35x33x30 cm,

sobe mici Cubic Grizzly
Cubic Grizzly Stove

O poți ține în palmă, dacă ai palma cât Ghiță Mureșan. Dacă poți ține în palmă 15 kg … Este concepută să deservească bărci, căbănuțe sau motorhome-uri. Producătorul o recomandă pentru gătit sau încălzit suprafețe de până la 37 de mp, ceea ce nu e deloc neglijabil. Evacuarea are 3 țoli și este eficientă într-un mod superior prin arderea într-o cameră secundară. Sigur că folosește pentru ardere oxigenul din încăpere, n-are cum să fie conectată la un flux de aer exterior, însă dimensiunea redusă îi face pe toți beneficiarii să creadă că nu e de speriat dacă o aleg și se descurcă singuri cu montajul.

Cu ocazia asta am mai căutat și alte imagini cu sobe mici, însă prețul lor mi se pare prohibitiv. Pare greu de crezut că poți plăti pentru o sobă de sub 4 kW sume de ordinul superior al sutelor de dolari. Spun asta pentru că o sobă de dimensiuni firești costă 4-500 de dolari și vorbim de puteri duble. Miniaturizarea vine cu un cost, e cert, dar am aflat că sunt și adepți destul de mulți ale acestor sobe mici, liliputane, internetul este plin de imagini exemplificative.

Am apreciat o soluție mecanică, de ventilator, care funcționează pe baza evacuării și care ajută la distribuția aerului cald generat de o astfel de sobă. Caframo este numele brandului pe care l-am remarcat pe un site cu sonoritate celtică. Prețul nu este neglijabil, însă cine merge în direcția asta, își asumă costurile.

ecofan
Ecofan 815 – 57 GBP
sobe mici pe lemne

Am văzut chiar o reclamă la o sobă de cort, puțin forțată aș zice eu prezentare, acolo soba este amplasată direct în pat, pe zona de dormit. Aș vrea să văd mai multe reclame credibile, nu idealizări ale unor situații neverosimile.

sobe mici de cort
Frontier Plus portable Wood Stove

Oricum imaginile găsite aiurea și de nicăieri nu sunt o reclamă, nu prefer nici una dintre aceste sobe mici, ci doar profit de moment să vi le aduc în fața ochilor. Mă întreb după cât timp cei care le-au achiziționat se satură de joacă și caută o altfel de soluție. Mai țineți minte Bullerjan? Mie mi se pare extrem de atrăgătoare forma ei, mi-a rămas în minte și voi urmări să văd cât costă la momentul oportun.

sobe pe lemne
Bullerjan Car pipes

Cu drag, de căldură!

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Sobe mici, extrem de mici, pentru încălzirea prin ardere 26
sobe mici de cort
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Frumos si interesant articolul.Daca godinul are dimensiuni suficiente, se poate captusii cu caramida si atunci inertia termica creste, degajand caldura placut si dupa ce au ars lemnele!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.