Am o situație reală care mă împinge să caut soluții pentru sortarea pământului dintr-o seră, cu intenția de a găsi o metodă să obțin pământ cernut, din care să elimin nenumăratele mizerii. Pot folosi această seră gratis, însă e de muncă înainte de a crește roșii sau ceapă în el.
Sunt trist când mă gândesc că aici au fost flori, și oamenii care au muncit în seră, când erau mai tineri, au început construcția unei case cu rezultatul economic al exploatării ei. Cine a ridicat-o a prevăzut-o atunci cu centrală pe gaz și calorifere, care permiteau recolte timpurii. E dezolant că cei tineri nu continuă eforturi ce deja au trecut câțiva pași și ar trebui doar continuate.
Sera respectivă a zăcut abandonată destul de mult timp, a fost învelită cu sticlă și are o structură metalică încă foarte solidă. Chiar dacă rugina și-a făcut loc peste tot, grosimea metalului din care a fost fabricat, țevi plus cornier o fac suficient de solidă încă, la cca 10 ani de neutilizare. Sticla care o acoperea s-a spart și întreg pământul din interiorul serei și din afara necesită sortarea și separarea mizeriilor sau gunoaielor cu care s-a amestecat.
Sortarea pământului e o treabă relativ simplă, dacă ai de făcut asta pentru 2-3 straturi sau pentru o răsadniță. Eu am calculat din mare că la 30 de mp pe o adâncime de 30 de cm se strâng cm 10 mc de pământ cernut, ceea ce nu merge cu metode rudimentare, decât dacă aș vrea să concurez la Mister Olimpia. Drept urmare metodele de mai jos sunt cele identificate ca fiind normale și uzuale, însă nu se aplică în cazul meu.
Sortarea pământului merită pentru că este de foarte bună calitate, accesul destul de greoi și procesul de înlocuire completă la fel de dificil. Intenționez să aduc câțiva saci cu mraniță, un balot de turbă sau doi și cu o idee isteață să obțin pământ cernut, curat, fără rădăcini de buruieni și mai ales fără sticlă.
Mi-ar place să am o sculă dintre cele de mai jos, profi, care să facă treaba în „no time”, însă nu se justifică nici construirea uneia, nici investiția. Dacă în schimb aș avea solarii de legume, mari și multe, cred că ideile ar trebui preluate și puse în practică. Sigur că există utilaje fabricate industrial, de la cele Hobby, până la variante gigantice, însă meșteritul și ideile bune ar trebui folosite mai des, mai ales în gospodării.
Am găsit în România foarte puține pe această temă, însă merită să menționez blogul lui Ciprian Munteanu.
Variantele luate în calcul de mine au fost:
- tub din plasă deasă sau tablă perforată ori expandată, montată pe un cadru circulare din baieuri de bicicletă
- modificarea unei betoniere prin adăugarea unui tub similar cu cel descris mai sus
- butoaie de tablă decupate și perforate pentru a îndeplini același rol
Aveți mai jos câteva filmulețe inspiraționale.
Am răsucit pe toate părțile informațiile și am ajuns la concluzia că de la Dedeman se poate achiziționa o tablă expandată, o găsiți în secțiunea de table speciale. Cu un cadru de lemn dreptunghiular pe care se montează plasa pot realiza o sită de dimensiunea de 200×100 cm, care poate fi atârnată de structura solarului cu lanțuri prinse de cele 4 colțuri și unite în două puncte sus, ca un leagăn sau scrânciob. Cred că această soluție va funcționa la ceea ce am eu de făcut, cu costurile cele mai reduse.
Nu-i cea mai bună imagine reprezentativă, dar va arăta cam așa:
Ieri am lucrat cu familia, mai ales cei doi băieți m-au ajutat extrem de mult la prima etapă de curățare a solului de toate buruienile crescute acolo, copăcei sau rostopască. Am folosit o știocă, sau sapă forestieră și am descoperit că terenul este extrem de afânat, că s-a odihnit și îmbogățit cu humus, ceea ce impune sortarea pământului ca soluție mai adecvată decât înlocuirea lui. 2 ore a durat mișcarea, fără rezultate spectaculoase, însă am aflat ce ne așteaptă și cum trebuie abordată lucrarea. Pot recupera o parte din stică, cel mult 10 % din necesar, așa că mă gândesc la o sursă de sticlă decentă ca preț. Policarbonatul am aflat că nu e foarte indicat, oprește o parte din ultraviolete.
În loc de televizor sau XBox, e preferabil să iasă la aer, au adormit fără prea multe comentarii.
Am aflat cu mirare că compania de deșeuri nu preia sticlă spartă, trebuie să găsesc o soluție cum să transport și unde să duc cioburile, nu-s atât de puține cât să le arunc la un container cu sortare.
Incursiunea în detaliile construirii unei astfel de site pentru pământ cernut sau compost a fost foarte interesantă, e admirabil cum unii oameni caută soluții și inovează. Sunt adeptul pregătirii și găsirii unor soluții în locul muncii brute de salahor. Lincoln spunea – Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe
Dacă aș avea timp și aș ști să sudez cred că aș construi pentru separarea pământului soluția de mai jos, mi se pare cea mai simplă și economică variantă:
Poate găsiți și voi nevoia de informații despre acest subiect interesantă, eu am scotocit internetul cam 3 ore. Lopata de cernut pământ chiar a fost o descoperire interesantă.
Spor la muncă!
4 comentarii Adaugă comentariu
Salut Calin! Tocmai mi-am pus si eu un solar cu folie din Polonia. Nu e mare, are ferestre pe o parte si alta, incerc sa vad cum merge. Ideea nu numai de a obtine rosii timpurii, ci abincerca sa le protejez de mana. Va trebui sa studiez destul de bine tehnologia, cred ca r o adev stiinta. Spor si tie!
Salut Calin! Tocmai ce am cautat si eu o varianta pentru 5m cubi de pamant fertil, adus cu pietre fara sa cer acest lucru!!!
Am achizitionat Scheppach, varianta cu motor mai puternic, care a avut o problema de constructie si a trebuit sa aduc o imbunatatire montand doua role de sustinere pentru cilindru in partea cea mai inclinata, deoarece sarea cureaua! Acum isi face treaba destul de bine. Am cernut 5m cubi intr-o zi, singur, fara sa ma fortez. Acum trebuie sa o vand sau o inchiriez pe Olx! :))
salut!….daca mai este valabila optiunea de vanzare, te rog frumos sa imi trimiti un mesaj pe mail. multumesc anticipat!
a fost furata, exact din sera din imagini.