Pentru că am aceeași vârstă cu primul episod din seria Star Wars, sunt deja un expert, practic întreaga viață mi-am trăit-o simultan cu fervoarea ce a cuprins planeta după ce George Lucas a prezentat publicului viziunea sa asupra viitorului. Războiul Stelelor este un reper în domeniul cinematografiei fiind principalul exemplu dat pentru genul Sci-Fi. Mironov a deslușit în această serie de filme, alături de cărțile lui Jules Verne elemente privitoare la ceea ce va să fie realitatea. Terminator ne-a dezamăgit plasând prea aproape timpul acțiunii din primul film, dar a revenit anul trecut cu erata care explică ce și cum și cum nimic nu este așa cum se vede sau pare, totul s-a relocat în timp și spațiu, iar personajele au făcut rocade de roluri negative cu cele pozitive.
N-am vizionat încă episodul 7 din Războiul Stelelor ( sau Gâlșavă în șeruri – pentru moldoveni), în schimb am remarcat frenezia pe toate planurile, inclusiv la artizanii în lemn care și-au exprimat ad-literam, practic afinitatea pentru acest film. Cu siguranță nu s-a terminat, cu siguranță până la sfârșitul vieții mele voi vedea și episodul 10. Asta după Avatar 2 și 3.
Sunt un fan declarat al genului Științifico-Fantastic, iar în topul cărților citite stă de departe seria Fundațiilor scrise de Asimov, urmate de seria Dune a lui Frank Herbert. Filmul Dune a fost dezamăgitor, aștept să văd cine se încumetă să ecranizeze seria Fundațiilor și a Roboticii. Aaaa … Jocul lui Ender iar a fost pus pe ecrane destul de slăbuț, ceea ce mă face să înclin să cred că filmul nu va bate niciodată cartea. Astfel se explică cum reușește Star Wars să nu dezamăgească, fiind o serie pur dedicată cinematografiei.
Oamenii de pe întreg mapamondul știu despre film, așa cum știu despre băutura răcoritoare neagră sau despre adidașii de toate mărcile. În lemn și-au găsit exprimarea mai multe figuri din epopeea înstelată iar eu nu fac decât să marchez momentul prezentându-vă o parte din aceste obiecte de artizanat, mai mari sau mai mici. Am văzut că sunt mulți copii care dorm în nave ce reproduc modelele de pe ecran sau pereți decorați cu motive populare din film.
Nu știu dacă ați remarcat prezența alături de purtătorul de cuvânt al Casei Albe a doi soldați albi, sau pe președintele Statelor Unite ale Americii menționând că se grăbește să vadă filmul, dar acest gen de implicare denotă cât de profund a intrat filmul în conștiința generală. Nu l-aș vedea pe Iohannis promovând Moromeții … deși, cine știe? Poate înnebunește și lupul, că Scufița Roșie …
Vorba lui N. Stănescu – Și e frumos că e așa !