Stefano Boeri – grădini urbane în zgârie nori pe tot globul

Stefano Boeri

                Stefano Boeri schimbă percepția uzuală arhitectonică prin deschiderea unei noi era care integrează natura vie, schimbătoare în proiecte de construcții. Traim intr-o lume in care defrisarile padurilor au condus la schimbari majore si chiar la distrugerea mediului. Peisajele forestiere au fost ,,victimele” urbanizarii, modernizarii si au fost inlocuite cu cladiri uriase si uzine. Poluam mediul la un nivel foarte inalt si dezamagitor cu privire la viitorul pe termen scurt al omenirii. Cu mare incantare si speranta am constatat ca intr-unul dintre cele mai poluate orase din Europa, Milano, un grup de architecti a gasit o solutie pentru aceasta problema. Ei au construit Bosco Verticale, o suprastructura menita să aducă prima padure verticala in orasul italian, încă din 2014.

Proiectul Bosco Verticale este alcatuit din doua turnuri de 80 si 112 metri de inaltime care gazduisc 5.000 de arbusti si 11.000 de flori plantate pe balconurile cladirii; pe o suprafata de aproximativ 40.000 de metri patrati. Dezvoltarea proiectului considera ca acesta cladire va participa in mod activ si eficient in scaderea poluarii in orase, prin absorbirea dioxidului de carbon si producerea oxigenului.

Citeste și – Arhitectura lui Hundertwasser – evitarea liniilor drepte

De asemenea, se va ajunge la popularea acestor zone cu diverse specii de pasari si mici animale. Pe langa aspectul senzational, turnurile sunt locuite si produc, recuperează si reciclează energie.

Stefano Boeri

Proiectul eco-friendly al lui Stefano Boeri i-a impresionat si pe chinezi, care au solicitat un turn asemanator in Nanjing. Dupa ce chinezii au calculat cat dioxid de carbon va fi absorbit de catre imensele coloane de verdeata, s-au declarat foarte multumiti. Arborii cladirii vor produce 60 de kilograme de oxigen pe zi. Padurile verticale vor functiona la fel ca alte cladiri, adapostand spatii cu diferite functii.

Stefano Boeri
Boeri Utrecht

Proiecte asemanatoare anuntate de Boeri se vor desfasura in orasul olandez Utrecht, in orazul elvetian Lausanne si cea mai impresionata realizare al lui va fi cel mai probabil in Liuzhou, China asa numita ,,orasul-padure”. Lucrarile au fost pornite anul trecut, in 2017 si se estimeaza ca se vor termina in 2020.

Construirea acestor cladiri verzi constituie o economisire a spatiului dar tot odata are un rol foarte important in improspatarea aerului. N-are rost să mă întreb cand o sa apara si la noi aceste cladiri, deocamdata trebuie sa lucram in ocrotirea padurilor obisnuite, orizontale. Alte perspective eco-friendly a mai abordat și Alina cand a scris despre Uleiul de palmier – cum influențează consumul nostru lumea!

Când mintea nu-mi dă pace, se zbate și visează scriu și despre subiecte aparte față de lemn – Inteligenta artificiala – hegemonia a ceea ce va fi viitorul

Pentru zgărie nori mai sunt idei – Zgarie nori din lemn – proiect pus pe hartie

Sylvia a mai scris – Mini-gradini de poveste la început de primavara – DIY

Stefano Boeri
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Doua mici precizari:

    1. Bosco Verticale (padure verticala), nu Basco Verticale.
    2. Nu trebuie sa vorbim de acest proiect folosind timpul viitor. Bosco Verticale a fost inaugurat in 2014 si este dejà locuit.

    • multumesc, am făcut corecturile necesare. Sylvia scrie de puțin timp și este la început, pentru 16 ani cred că debutul ei merita încurajat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.