Ne minunăm admirând casele vechi construite pe structură din stejar, cele cu vârste de peste 100 de ani, care au rezistat timpului și nu au fost demolate și vândute pentru lemnul recuperat. Cred că nici un om sănătos la cap nu poate să pretindă că nu-i plac imaginile de mai jos, bărbați sau femei, tineri sau vârstnici.
Casuța mea de la Baia Sprie s-a născut pe o structură de brad inspirată de imagini britanice cu o căsuță construită pe structură din stejar. Am ales rășinoasele din considerente de cost, evident, însă pentru o casă rezidențială, cu caracter de locuit permanent, stejarul ori salcâmul ar fi pe lista mea în primele două poziții. Nu-i un fapt comun în România să construiești pe structură din stejar, am cunoștință doar de o singură casă construită astfel, cea din cer de la Brașov, aici numărând doar construcțiile moderne.
Cred că principalul impediment este lipsa meșterilor sau a firmelor pricepute și capabile să ducă la bun sfârșit un astfel de proiect, plus costurile. Cei care nu se uită la valoarea investiției de regulă optează pe forme și mai ales dimensiuni prea mari pentru a se apleca asupra ideii de casă din lemn, nu se potrivește cu statutul social, mașina din curte, viziunea arhitectului cu ștaif …
Poate de aici începe totul, de la arhitecții care sunt setați pe un stil constructiv, structuriști prea puțin specializați pe lemn, designeri de interioare neobișnuiți cu astfel de provocări. Am senzația că toți am îmbrățișat avansul tehnologic, ștergând din minte practici vechi, stiluri tradiționale, metode ”prea simple”.
Ajung să mai abordeze construcții pe structură din lemn, rar pe structură din stejar, doar beneficiari care au o legătură directă cu constructorii sau cei care se implică direct în șantier, când au două mîini funcționale și nu se tem de muncă. Eu am avut șansa să-i întâlnesc pe Adrian Cramăr, pe Andrei Leșan, pe Ionuț Hodor sau Vasile Hotico, oameni vechi, dar noi, tineri cu mintea și doldora de experiență într-ale lemnului și stilului vechi, tradițional.
Astăzi și de o vreme nu mă pot opri să nu rumeg gândul de a-mi construi o casă în oraș, pe structură de lemn, cu informațiile culese de la acești oameni. A, și de la Laura Zaharia, fără îndoială, arhitecta din Maramureș care adoră casele vernaculare. Un teren se prefigureaza că ar fi, forță de muncă proprie și prietenească din plin, convingere că direcția e bună așijderea și sfaturi dezinteresate, credibile și direct de la sursă, din belșug. Pare predestinat să fac așa ceva, de aceea studiez cât de mult pot și îmi doresc să merg pe acest drum.
Nu mai departe de începutul acestui an am primit mai multe cereri de la oameni interesați să construiască pe lemn, nu neapărat pe structură din stejar. Am planuri, solicitări concrete, cereri de recomandări de meșteri sau arhitecți și sunt supărat că nu le pot răspunde. Sunt multe firme care construiesc case din lemn, însă e departe de a fi acoperită cererea, și mai ales când gama de soluții disponibile este extrem de restrânsă.
Alegerea stejarului pentru structură poate că ridică unele îndoieli și mi-am propus să le demontez.
- Stejarul este lemn, iar lemnul este materialul numărul 1 pentru construcții a secolului XXI. Suntem doar în primul sfert, neîndoielnic mai urmează mulți ani de dezvoltare în această direcție. DPDV ecologic lemnul este materialul de construcții cel mai regenerabil, cu cea mai scăzută emisie de CO2 și cu reciclabilitatea cea mai evidentă
- Nu este scump, dacă considerăm toate costurile implicate manipulării, punerii în operă și eficienței energetice a cărămizii, betonului sau a altor materiale convenționale. Dimensionarea corectă pe partea de rezistență a structurii economisește incredibil de mult. Sigur că o parte merge către structurist, dar ieșiți pe plus.
- Are o viteză ridicată de punere în operă, cu condiția folosirii unor meșteri calificați
- Grinzile dintr-o structură de stejar se pot expune atât intern cât și pe partea exterioară. Dacă vreți casă pasivă va trebui să renunțați la vizibilitatea lemnului de stejar la exterior. Lemnul nu trebuie neapărat să fie auriu, natur, poate fi lăsat să capete din cauza expunerii la soare acea tentă gri argintie, foarte îndrăgită de nordici. Numai la noi lemnul vechi e semn de calicie, pe alte meleaguri este doar lemn, frumos, natural.
- Crăpăturile sunt normale, firești. Nu se pierde din rezistența structurală, decât într-un procent acceptabil. O structură din stejar prelucrată manual are o suprafață cu o frumusețe aparte, însă dacă se apelează la prelucrare cu CNC-uri se pot realiza forme și îmbinări extrem de complexe, greu de realizat cu metode tradiționale.
- Lemnul de stejar se va micșora în dimensiuni, după uscare, dar nu pe lungime. Cota care va avea parte de micșorare este lățimea, deci îmbinările nu vor ceda sau nu se vor slăbi. Pentru structură din stejar se folosește lemn ne-uscat, din motive ce țin de ușurința prelucrării. Recoltarea lui însă trebuie făcută pe vreme de iarnă, când este oprită vegetația și procentul de apă cel mai scăzut dintr-un an. După câțiva ani lemnul uscat are o duritate excepțională și este greu de prelucrat chiar și cu mijloace mecanice, motorizate.
- Astfel de construcții pe structuri de tipul grindă-stâlp, pot fi preluate și continuate de la o anumită fază de către beneficiar, pentru că după faza de protejare la apă a structurii se pot efectua lucrări și în regie proprie. Poate pare hilar sau de neconceput o astfel de abordare, dar pentru mine n-ar fi altfel posibil dacă n-aș fi direct implicat în procesul de construcție.
Vă recomand să parcurgeți mai multe articole de pe acest site englezesc. Eu mi-am pierdut multe ore răsfoind acolo, iar imaginile de mai jos sunt preluate din articole publicate pe Homebuilding.co.uk Tradiția construcțiilor din stejar dar și abundența firmelor specializate pe acest tip de dulgherie plus serviciile conexe în Regatul Unit mă fac să îmi doresc să vizitez Anglia, însă nu ca turist obișnuit. Am mai făcut asta și-n alte călătorii, chiar în Danemarca cred că păream cel puțin bizar hoinărind pe străzi cu ochii la casele oamenilor.
Celor care au parcurs acest drum le solicit părerea, celor care intenționează le ofer șansa unor discuții deschise, celor care caută informații de cultură generală le doresc lectură plăcută.
Citește și – Structură din metal comparată cu structură din lemn pentru case rezidențiale
Să alegeți chibzuit, cu toate datele și aspectele parcurse.