Că lemnul scoate sunete o știm cu toții, dar să emiți ideea că lemnul are muzică în fiecare inel de creștere al trunchiului pare o idee cel puțin halucinantă. Așa cum sunt oameni care au inregistrat balene și au ajuns să scoată pe piață discuri cu muzică de relaxare cu cântecele lor, tot așa, Bartholomaus Traubeck, un tip născut la 10 ani după mine a găsit modalitatea de a folosit un aparat mult evoluat față de patefonul lui Edison, dar care funcționează pe același concept, cu care reproduce sunetul lemnului prin interpretarea vibrațiilor și a diferențelor de culoare.
Acul patefonului, sau a pickup-ului, cum este cunoscut mai bine, a fost înlocuit cu un aparat de fotografiat micro ce urmărește inelele de creștere din trunchiul copacilor. A creat 33 de track-uri (piese muzicale) cu sunetul diferiților copaci și le-a publicat sub denumirea de Years.
Sigur că eu am să vă prezint aici sunetul stejarului, o esență pe care Traubeck nu avea cum să o omită din colecția sa, însă puteți asculta și cum sună arțarul, frasinul sau castanul.
Ideea artistului se concretizează prin afirmația că poți auzi cum ”Copacul vorbește despre el însuși”
Despre lemn, cred că încă nu s-a spus totul și nici nu pare că ne apropiem de final. Am mai scris despre sunetul lemnului descriind xilofonul sau căștile cu carcasă din lemn. România are o panoplie interesantă de instrumente, cobza este una dintre ele, și Stradivarius-ul pe care cânta Alexandru Tomescu. Doar să vrei să știi, să ai timp să citești și informația te așteaptă la noi și oriunde în online. Mai știți cavalul, ce este și cum sună?
Update 2021 – copilul meu folosește – Bețe din lemn de frasin – pentru ora de muzică de la școală
Cu drag, de lemn și tot ce e frumos.
Update 2018 – Dacă ești audiofil articolele de mai jos ți se potrivesc ca o mănușă:
Meze Audio – Casti audio Hi-Fi pentru un sunet complet
Audiofil – audiofilie – ce treabă are stejarul cu domeniul Hi-Fi?
1 comentariu Adaugă comentariu
Extrem de interesant articolul! Va multumesc pentru acesta!