Suntem pregatiti sa renuntam la caramida?

Din 2013 pana in 2021 am trecut prin multe lecții care m-au făcut să apreciez diferit lemnul si caramida

caramida sau lemn
casa de lemn sau casa de caramida

Este uluitor cât țin romanii la casele din caramida. Deși piața occidentala suspina după cea din Romania, noi nu renunțam la zidărie cu una cu doua. Ofertele pentru o structura de lemn care se fac de mai bine de 5 ani sunt, as spune eu, irezistibile atât ca si calitate cat si ca preț. După ani si ani de marketing, romanul încă se  întreba… Bine, bine, dar cat tine o casa de lemn? Răspunsul e cat se poate de clar…. 200 de ani este destul?
Americanii  adora casele de lemn si nu au nici o problema in a locui in ele, ba chiar mai mult cumpăra case vechi de 200 de ani pentru a le recondiționa.
Personal, o casa de lemn cu doua starturi de OSB (update 2021 – nu știam ce vorbeam la data scrierii acestui articol, 2 straturi de OSB sunt o aberație tehnică) si cu vata minerala intre, mi se pare mai primitoare si mai călduroasa, atat estetic cat si tactil. Dar eu astăzi nu voi scrie despre ce îmi place sau nu îmi place mie, ci împreuna vom analiza obiectiv, avantajele si dezavantajele construcțiilor atât de lemn, cat si a celor „ in roșu”

Avantaje

Casa de lemn – structură timber frame sau pe stâlpi

  1. Se construiește cu o viteza fascinanta, practic vezi de la ora la ora cum se construiește
  2. Necesita fundatii mai mici deoarece se considera construcție ușoara
  3. Pereții sunt rezistenți la seism fapt important in Romania. Se comporta practic ca niște grinzi uriașe de 2.5m
  4. Instalațiile se pot monta in pereți si se pot modifica destul de ușor in caz de schimbare
  5. Costuri reduse – relativ, depinde de soluția tehnica.
casa din caramida sau lemn
Suntem pregatiti sa renuntam la caramida? 14

Casa cu zidarii – caramida, boltar

  1. Inertie termica buna – dupa ce s-a incalzit casa in timpul iernii peretii redau caldura inmagazinata si pastreaza astfel mai mult timp caldura, dar asta in cazul in care s-a optat pe pereti grosi, nu zidarie subtire cu polistiren pe fatade
  2. Casa “vesnica” – important pentru romani
  3. Se pot construi mai multe nivele
  4. Siguranta la foc

Dezavantaje

Casa de lemn:

  1. Un grad ridicat de risc in caz de incendiu: Desi cei care se ocupa de constructia unei astfel de case, sustin ca lemnul este tratat si rezista la incendii, lucrurile nu stau tocmai asa. Intr-adevar lemnul folosit la constructuia caselor, este tratat ignifug, doar ca acest lucru este facut destul de superficial la noi in tara.
  2. Un grad ridicat de risc la inundatii: In cazul unei inundatii serioase, precum spargerea unei tevi, un robinet uitat deschis etc, lemnul se imbiba de apa si apar probleme serioase cu mucegaiul.
  3. Izolatie fonica slaba: O problema unanim acceptata de sustinatorii acestui tip de constructie este scartaitul. In timp, lemnul se lasa, se umfla in diferite zone si de aici apar problemele cu scartaitul podelei, un zgomot destul de enervant. Pentru casele cu etaj, zgomotul de la etaj este amplificat destul de tare la parter, ceea ce este chiar suparator.
  4. Valoarea unei astfel de constructii scade foarte mult in timp: Datorita faptului ca in tara noastra oamenii inca au indoieli foarte mari legate de casele din lemn, acestea vor fi foarte greu de vandut. Daca ti-ai construit o casa pe structura din lemn si din diverse motive dorești sa o vinzi (nu neapărat ca ești nemulțumit de calitatea constructiei), vei intampina dificultăți mari si te vei lovi de preconcepția oamenilor legata de acest tip de constructie, indiferent de cat de buna sau rezistenta este.
  5. Nevoia constanta de reparatii: O casa din lemn necesita mai multa atentie in timp, fata de alte constructii. La un interval de 5-10 ani trebuiesc facute diverse reparatii, in special la acoperis.

Casa de Caramida:

  1. Fundații mari si grele. Daca terenul e bun, se îngustează fundația dar tot mare este. Daca terenul e prost se lățește fundația, in rest mai contează unde este adâncimea de fundare buna
  2. Volum mare de zidarii in cazul in care nu se dorește termoizolație suplimentara
  3. Volum mare de manopera in cazul in care se dorește termoizolația suplimentara
  4. La zidăriile de caramida cu găuri, costuri mari la trasarea șlițurilor în perete pentru instalație electrica, sanitara, încălzire din cauza ca se sparge caramida la nivelul găurilor verticale in fel si chip si presupune mult mortar la refacere, plus in zona respectiva zidăria nu mai are aceeași capacitate termica fiind subtiata.
  5. Necesita mai mult timp de execuție având in vedere timpii de așteptare a betoanelor care trebuie lăsate sa se usuce.
  6. Planșee de beton care înghit tone de fier si se executa foarte lent fata de planșeele de lemn.
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv

caramida sau lemn
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Tata lucreaza in constructii, fiind dulgher. Mereu spune ca o casa din lemn, indiferent cat de uscat ar fi mereu va lucra(ma gandesc ca stii la ce ma refer), in timp ce una din zidarie pusa asa ramana asa. Insa, o casuta de vacanta din lemn e cea mai frumoasa. Chiar nu stiu ce as alege. Eu optez pentru lemn.

  2. #2 Comentariu nou

    casele de lemn cu exoschelet de lemn( la vedere ) sunt superbe .Asta nu inseamna ca nu poti aplica legaturi de otel pentru deschideri mai mari, si la exterior zidarie tip cob, sau imitatie cob din polistiren intre grinzi …

  3. #3 Comentariu nou

    Salut,
    fain articol – tocmai ce incercam sa ne hotaram ce casa ar fi mai buna pentru o familie cu doi copii ce vrea sa scape de apartamentul de beton de la oras; as avea cateva nelamuriri: izolatia fonica slaba se refera numai la zgomotele interne sau si la zgomotele externe ? pentru atenuare nu se poate combina structura de rezistenta cu ceva metal ? sau un lemn mai dur / multistrat care sa nu lucreze ? iar pentru protectia impotriva incendiilor nu putem trata suplimentar (cu o firma specializata) fata de ce trateaza producatorul / constructorul ?

    Multumesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.