Inclusiv când e vorba de sticle de vin sunt printre exemplele sau cazurile care nu pot fi luate în considerare ca referință. Consumul de vin pe cap de locuitor din România este relativ scăzut în ultimele decade, dar pare să se îmbunătățească vizibil. Suntem mari amatori de vinuri locale și doar 10% dintre sticlele de vin comercializate la noi sunt de provenientă străină, românul fiind învățat cu soiurile autohtone. Greu vom renunța la Busuioacă sau la Grasa de Cotnari, nu pot să nu zâmbesc amintindu-mi Vernisajul cu fata-n iarbă, despre care am scris anterior.
Ceea ce mă intrigă referitor la aceste sticle de vin este numărul lor, astfel că vă întreb direct, câte sticle dețineți în imediata proximitate? Am primit cereri pentru mobilier cu funcție destinată prezentării și păstrării sticlelor de vin, însă cifre de ordinul zecilor sau sutelor mi se par greu credibile. Mobilierul disponibil pe piață cu această destinație pare să mă contrazică și specific clar că nu mă refer la crame. Cred că cineva care este pasionat fie de cultivarea viței de vie, fie de consumul licorii din struguri poate opta să-și amenajeze o cramă cu toate acareturile ce derivă de aici. Crama-i cramă, butoaie, pereți de piatră, temperatură și umiditate controlată și vin … fără număr, că de aia construiești cramă, să deții cantități mari depozitate corespunzător.
Așa cred că arată normal un suport de sticle de vin
Am ținut minte de la oenologi ce vorbesc prin emisiuni televizate că nu vinul vechi este neapărat un deziderat în lumea cunoscătorilor și e o chestie complicată să faci vin, care să stea la învechit și să rezulte un produs extra-mega bun și scump. Mi-a venit ideea articolul de față după ce am admirat mobila de bucătărie din colectia Timothy Oulton.
Dacă ai o cramă poate te interesează – Masa pentru crama din Ceptura – sala de degustări vinuri Davino
Vinul bun ține de ani, de condițiile meteo și climatice, de șansa viticultorului și priceperea celui care îi face vinul, de inspirație și zei, de lemnul din doagele butoiului de stejar sau de inoxul tancurilor de fermentare, de concurență și de dispoziția consumatorilor. Aici am vrut să ajung. Despre suporturile pentru sticle de vin am scris anterior ca să atingem subiectul lemn și pricepere, însă mi-aș dori să știu, exceptând crama, câte sticle de vin depozitați uzual, în zona de locuit pentru consum curent?
Aceste dimensiuni de suporturi de sticle de vin mă intrigă
Un pahar de vin seara, așa cum recomandă doctorul, nu justifică depozitarea a 100-200 de sticle în zona de bucătărie sau living. Achiziția unor astfel de vinuri, la ordinul zecilor pentru fiecare soi, implică un consum regulat însemnat. Eu personal dau greu gata 4-5 sticle de vin în cam tot atâtea luni, și mă ajută mult faptul că gătesc, deci vin alb la sosuri și rosu la fripturi. Bucătarii pun vin în mâncăruri doar ca să aibă motiv să deschidă sticla, am aflat asta târziu, eu credeam chiar că face bine la gust.
Crama
Ce părere aveți? Un număr de referință ca să-mi dau seama la ce trebuie lucrat, la numarul de sticle sau la tragerea de inimă către licoare?
Dacă vă place să citiți vă mai recomand – Vin Marsala, bucătăria și butoaiele de stejar ori Doar lemn … și eleganță … și timp … și o sticlă de vin cu două pahare