Ca să alegi șuruburi de pământ pentru susținerea unei structuri trebuie să îți pese în primul rând de condițiile în care construiești. Eu aș enumera doar câteva avantaje care trebuie luate în calcul pentru a considera aceasta soluție.
Dacă folosești șuruburi de pământ:
- ai un timp de execuție extrem de scurt
- costuri relativ reduse prin manopera de montaj în regie proprie
- eviți să bagi beton în pământ
- ai de la bun început în vedere o durată de viață a utilității construcției respective
Exemplul meu concret se referă la cabana de la Baia Sprie, unde am o fundație clasică, 8×5 m, cu șanțuri de 40 cm ( în unele locuri de 60 cm, că s-a mai surpat pământul) la 90 cm adâncime, care a implicat introducerea în pământ a 24 de mc de beton (în loc de 16 calculați inițial). Dacă calculăm simplu 24 x 2800 kg ajungem la peste 67 de tone de beton. Când a fost gata, constructorul mi-a spus cu mândrie – ”Poți ridica P+2 aici liniștit.” Mie mi-a căzut falca. Am plătit atunci cca 2000 de euro.
Pentru că am pus pe acea fundație o cabana în care structura are 5 mc de rășinos, plus 3 mc de fațada ventilată, plus 250 de cărămizi, plus 25 de baxuri de vată minerală și circa 30 de plăci de rigips, nesocotind ferestrele și ușile. Să fiu mână largă aș estima la 12 tone greutate care apasă pe cele 67 de beton. Puteam face asta cu susținerea a 12-15 șuruburi de pământ de maxim 150 cm lungime, care ar fi costat la banii de azi cca 600 de euro.
Azi văd totul cu alți ochi și de aceea am recomandat celor care vor construi o soră a cabanei mele –Proiectul cabanei de la Baia Sprie poate fi replicat – să evite betonul. Am fost puțin dezamăgit să aflu că pentru 17 buc de șuruburi de pământ prețul depășește 2200 de euro, fără montaj. Întâmplarea face că în Belgia, Adi Cramăr mi-a povestit că a făcut acum o lucrare, unde într-o singură zi a montat mai mult de 21 de șuruburi de pământ, folosind gratuit scula electrică de înșurubat pusă la dispoziție de cei care i-au vândut șuruburile cu 52 de euro bucata. De 130 cm, nu de 200, e adevărat, însă jumătate de preț.
Nu am făcut eu încă o lucrare folosind șuruburi de pământ, dar se pare că se apropie momentul. Se pot înșuruba, mai ales în sol nisipos, cu o cheie manuală cu pârghie lungă, cu grijă ca să se păstreze verticalitatea.
Mi se pare relevant să vedeți ce au lucrat cei de la Qual Construction Bois, imaginile nu au nevoie de prea multe comentarii. Nu au făcut fotografii detaliate pe parcursul montajului de șuruburi de pământ, am aflat de lucrare după ce a fost gata.
Sper să remarcați ce face omul din plan apropiat și șablonul de pe sol.
Ca să fiu cârcotaș, eu aș fi decopertat mai cu grijă, apoi agrotextil și zavură la sol pe toată suprafața dintre cele 21 de șuruburi de pământ.
Ca și detalii suplimentare, spațiul din imagine, sprijinit pe șuruburi de pământ, va avea la interior un living, un birou și o magazie. Pereții sunt timber frame, izolați cu celuloză, la fel și partea de pardosea. Insuflarea celulozei se va face doar la sfârșitul lucrării, deși era mai comod după ce s-a construit baza, pentru a evita o ploaie care ar putea afecta prin infiltrare izolația.
Cu scule și oameni pricepuți se ridică extrem de repede. Dacă e cazul, peste ceva timp, se poate demonta și face straturi de flori unde a fost construcția, fără excavări de betoane.
N-avem echipe care să lucreze bine și suficiente cât să devină un fapt comun construcția pe șuruburi de pământ. Sunt separați încă cei care le comercializează, de cei care construiesc pe aceste baze. Ar trebui ca comercianții de șuruburi de pământ să își apropie, specializeze și co-intereseze zeci de echipe de constructori dulgheri, pentru ca utilizarea lor să devină firească.
S-aveți spor și drag de tot ce faceți!
P.S. Nu sunt vorbitor de limba franceză și totuși găsesc foarte plăcute expresiile lor. Savoir Faire este în limbajul dulgherilor și pare că aduce termeni din domeniul artelor într-un domeniu tehnic. Savoir Faire este de fapt expertiză – să știi ce faci, dar strict fonetic e savoare … a savura ceea ce faci.
Când vorbim de case de locuit cu caracter permanent trebuie o fundație trainică, solidă, pentru decenii. Să bagi beton în pământ e singura opțiune, însă contează cât de mult. Merită să citești Fundații izolate pentru casă pe structură din lemn … este alegerea mea pentru viitoarea casă a familiei.
Cabana noastră de la Baia Sprie are o soră, în Șura Mare din Sibiu. S-a ridicat pe șuruburi de fundație metalici, iar volumetria este identică – Cabană din lemn pe șuruburi de fundație metalici. Proprietarul nu a găsit nici o echipă dispusă să realizeze fundația din beton în vârful dealului, din cauza accesului dificil și a lipsei utilităților. Așa că s-a orientat către șuruburi de pământ, care i-au fost montate în 4 ore.
Cred că vom ajunge în curând să le cumpărăm de la magazinele de bricolaj, ori vom apela la o soluție completă, cu tot cu montaj.
4 comentarii Adaugă comentariu
Intrebare? Zona unde a fost construita structura pe ,,suruburi de pamant” din Belgia este zona seismica? Daca da ce valoare are. Zona unde a-ti construit dvs. ce valoare seismica are ? In primul rand componenta orizontala a fortei seismice? Cum se ancoreaza structura cladirii de,,suruburi de pamant”? E bine de stiut si apoi de adoptat solutia!
din start Belgia nu se afla pe zona seismica, in schimb la noi este o harta si mare parte din tara are acest risc. Daca vorbim de o structura din lemn, fara etaj, cred ca preocuparea referitor la seism este secundara. E doar parerea mea, fara expertiza
Salut, cumva ai putea sa ma indrumi catre ceva comercianti de asa ceva care vand en-detail? In urma articolului tau as vrea sa construiesc structura metalica pe asa ceva.Multumesc.
salut, nu pot decat sa iti recomand sa cauti pe google – suruburi de pamant sau surub fundatie – sunt multe firme care vand, insa cred ca doar bugetul difera. Ma indoiesc ca vreunul are si facilitatea de a le produce, vin cu siguranta din alta parte. NU am lucrat direct cu vreun brand, am doar prieteni care au comandat de la diversi comercianti, aici si in strainatate.