Mai intai si mai intai … de cind caut imagini cu bibliotecile cele mai frumoase din lume, am amutit. Sa zic ca n-am cuvinte n-ar fi corect. N-am DESTULE cuvinte sa exprim cum am ramas mut de uimire. As putea sa insir date de prezentare a acestor temple ale cunoasterii, casele cartilor, dar ar fi in van. Dintre bibliotecile pe care le producem doar modelul de biblioteca Roma este disponibil pentru comenzi în Romania, dar nu vreau să fac comerț în acest articol.
Toate bibliotecile au o încărcătură aparte de istorie, tomurile de cărți vechi și istoria dintre pagini te obligă la respect. Fântâna cunoașterii este nesecată și poate da dependență celor neavizați. Sa le vizitezi, adica un tur al lor, e imposibil, sunt atat de multe de vazut. Sa le enumar, sau sa am nerusinarea de a le clasa, e cu neputinta. Un gand mi se desprinde mai clar ca si oricind. Suntem atat de MICI si lumea asta atat DE MARE, incat nici chiar cu gandul nu cutezam a o cuprinde. Ma ia un dor nebun de cutreierat si de furat timp de la viata ca sa pot vedea si vizita cit mai mult.
De-a lungul istoriei bibliotecile au pastrat cunoasterea, inovatiile, descoperirile si le-au transmis generatiilor ce au urmat. Mi-aduc aminte dintr-un documentar referitor la Cordoba, Spania, de pe vremea invaziei maurilor care au trecut prin sabie toata suflarea, dar au pastrat si pretuit, adaugandu-i noi volume, Biblioteca. Toti marii cuceritori ce s-au inchinat in fata cunoasterii au dobandit intelepciune si istoria nu le-a intors spatele.
În spațiul rezidențial forma rotundă este extrem de căutată – Biblioteci rotunde – forma lor e un deziderat neîmplinit
Sper sa reusesc macar sa va deschid apetitul pentru aplecare asupra uneia dintre cele mai „memorabile” realizari ale omenirii, cartea și desigur templele cunoașterii.
Lemnul, atat de drag mie, a dat hartia, raftul, masa si scaunul prin care cunoasterea s-a asternut, a asteptat si s-a dezvaluit cititorului.
Bibliotecile lumii
Cu drag, de lectura.
Cartea, o dulce uitare.