Când spunem cuvântul templul ne gândim la ceva sacru, din afara lumii, mai ales că vorbim aici despre un templu budist. Îi știm pe călugării budiști, cei incapabili să facă rău unei alte ființe, care nu au nicio tragere de inimă către mâncărurile fine ori către alcool. În exotica Thailandă, prin anii 1984, călugării unui templu au început să colecteze sticle de bere și au hotărât să le folosească pentru construirea unui templu.
Povestea spune că în acele vremuri, călugării căutau metode de reciclare a gunoiului și încercau să ajute locuitorii din provincia Issan să ducă o viață mai verde, cu mai mult respect pentru natură. Sătui să găsească sticle aruncate pe câmpurile din provincia lor, au găsit o metodă de a le folosi ca și material de construcție. Nu am găsit date certe despre numărul populației, nici despre numărul turiștilor care îi vizitau în acea vreme, însă, sticlele folosite pentru clădirea principală au fost colectate de la locuitori în doi ani. Cam multă bere, nu?
După ce au construit clădirea principală, călugării au continuat colectarea sticlelor, iar până în anul 2009, încă 20 de clădiri asemănătoare au fost construite în jurul templului. În această perioadă templul a început să fie cunoscut sub numele de Templul celor un milion de sticle de bere. S-au folosit 1,5 milioane de sticle, iar din capacele lor au fost create mozaicuri.
S-ar putea să îți placă: Podium din lemn într-un templu din Japonia
Numele templului este Wat Pa Maha Chedi Kaew, însemnând literar Wilderness Temple of the Great Glass Pagoda, dar cunoscut sub denumirea de Templul celor un milion de sticle de bere. Sticlele de culoare verde aparțin brandului Heineken, iar cele de culoare maro brandului Chang. În urmă cu 50 de ani, compania Heineken a căutat o cale de a transforma dozele de bere în cărămizi pentru construcția caselor, însă a renunțat nefiind capabili să găsească o soluție viabilă. Uite că au găsit călugării o metodă.
E puțin ciudat că nu am aflat până acum de existența acestui templu. Se pare că locația sa nu e prea ușor accesibilă turiștilor, prin urmare nu este promovată de agențiile de turism. Oricum, pare o aventură.
Mă uitam la imagini și mă gândeam că pentru omul fără inclinații spirituale poate părea amuzant folosirea sticlelor de bere pentru construirea unui templu. Creștinii folosesc aur :). Dar pentru budism, totul are aceiași valoare sau non valoare.