Termenul Tensegrity este un cuvânt compus din tension și integrity, apărut acum 70 de ani ca nevoie de a descrie un principiu structural bazat pe un sistem de componente izolate într-o rețea cu tensiune continuă, aranjate în așa fel încât elementele sub compresie nu se ating, în timp ce segmentele tensionate (cabluri sau lanțuri) aliniază sistemul în spațiu.
Complicată definiția tradusă din Wikipedia, pe scurt mecanica echilibrului, datorată gravitației poate face minuni, ce par numere de magie. Gravitatea este cea mai importantă forță din Univers, magia însă este știință neînțeleasă … Nici Houdini, nici David Copperfield nu ar fi reușit toate acele trucuri fără știință combinată cu ”iuțeală de mână și nebăgare de seamă”.
S-au construit pe principiul Tensegrity elemente funcționale din domeniul meselor și a scaunelor, ca să mă raportez la domeniul ce mă preocupă. Reușitele amatoricești sau artizanale nu depășesc categoria ”Uauuu ” la prima vedere, fără a avea însă aplicabilitate în domeniu comercial. Pe nenumărate pagini online sau Youtube sunt prezentați pașii sau rezultatele finale, însă generează doar conținut de digerat ca entertainment.
Lipsa unei stabilități reale, o fermitate utilizabilă, plus vizibilitatea prea evidentă pe partea de cabluri ori lanțuri face ca Tensegrity să rămână doar de expoziție. În segmentul Premium poate că ar merge ca suporturi promoționale pentru produse High End, pentru a sublinia valori ce oricum sunt peste limita consumului cotidian.
Tensegrity
Mă preocupă diversitate și apreciez soluțiile tehnice inovatoare. Tensegrity poate oferi surprize dacă cineva va imagina în baza acestui principiu un produs extrem de nișat și foarte corect promovat către cei care caută excentricismul fără sibaritism. Mi-amintesc de Capstan Table, o reușită inginerească de mecanică elaborată care se vinde la valori amețitoare. Am scris de-a lungul timpului de mai multe ori despre structuri de susținere a meselor ce au devenit tipologii bine recunoscute și soluții tehnice cu succes comercial. Masa Britain este o masă de tip trestle, merită menționat și articolul – Boat shape – masă din lemn masiv în formă de barcă sau Masa cu blat din lemn masiv – despicat, crăpat sau din bucăți.
Designul nu cunoaște limite, materialele moderne permit reinterpretări la forme vechi, utilitatea contemporană obligă la creativitate.
Eu voi fi aici, să descopăr și să scriu despre acest domeniu, multă vreme de acum înainte. O resursă bună despre un model 3D găsiți online pentru Sketchup.
Tensegrity este un termen nou și pentru mine, sunt încântat că am mai învățat ceva.