Tesla – unealtă de dulgherie folosită la scobit

tesla lemn masiv cioplit scule de mână pentru scobirea cioplirea lemnului

Termenul englezesc ADZE are traducere directă în limba română și este tesla. Numele duce ca accepțiune generală la marca Tesla, pe care unii protocroniști o asociază cu inventatorul sârb Nikola Tesla, care se vorbește că ar avea origini românești, dovezile fiind încă capabile să încline balanța. Sursa. O teslă este o unealtă cu coadă scurtă din lemn, cu lama perpendiculară pe coadă spre deosebire de un topor care are lama paralelă cu coada, folosită la scobit lemnul.

Model produs de Narex
Model produs de Narex

Anterior am publicat un articol – Cum se numește în limba română această sculă pentru crapat lemnul? și a suscitat un interes deosebit. N-am stabilit clar care e denumirea românească pentru Froe, deși unealta este cunoscută pe plaiurile carpatine și des folosită de meșterii populari.

Tesla are o istorie universal recunoscută și cam toate civilizațiile lumii au imaginat-o și folosit-o pentru că are constructiv o particularitate ce apare intuitiv în mintea oricărui homo sapiens. Primele forme au folosit tăișuri din obsidian ori bronz sau fier. Cozile au fost făcute din os și mai apoi din lemn, cu precădere din segmente cu ramură, pentru a folosi unghiul natural al lemnului ca formă mai ușor de mânuit.

tesla din lemn si metal

Din lemn au trebuit făcute de-a lungul timpului diverse produse, poate o canoe ilustrează cel mai bine nevoia unei tesle. Cu tesla a lucrat și dulgherul care construia case, și constructorul de bărci sau corăbii, și dogarul. Acolo unde lemnul trebuie așchiat pe suprafețe curbe acolo trebuie o teslă.

tesla pentru scobirea unui trunchi

În America de vest s-au descoperit în statul Oregon urme ale unor unelte din fier care fac parte din această categorie, cu toate că europenii nu ajunseră încă pe acolo. Se pare că au „găsit” tesla fie din nave eșuate din Asia ori de la popoarele ce traversau Istmul Bering, pe când gheața lega cele două continente.

hieroglifă egipteana

Interesant mi se pare că tesla este un simbol găsit în hieroglifele egiptene, iar unealta în sine chiar a făcut parte din panoplia meșterilor antici. Simbolul teslei, ușor de recunoscut după coada curbată și tăișul perpendicular pe coadă simbolizează verbul ”a alege”, însă apare în construcții lingvistice din cartușuri, cum ar fi ”Ramses al II -a cel Ales de Ra”

Utilizarea pentru o teslă nu este deloc de nișă. În funcție de nevoia de cioplire/scobire/dăltuire a lemnului meseriașii de pe tot Pâmântul au imaginat forme și curburi aparte, adaptate fazei de lucru unde se folosește. Am strâns mai jos imagini cu diverse forme de tesla care pot semăna foarte mult cu o rindea grosieră sau cu o sapă forestieră, în funcție de intensitatea loviturilor ce trebuie aplicate.

Există teslă de mână cu coadă scurtă, care se folosește la scobiri sau ciopliri de finețe sau există unelte cu coadă lungă, mânuite cu două mîini, din picioare, și a căror folosire implică un efort considerabil. Dacă tăișul nu e curb, ci drept, iar lama destul de boantă, poate fi forma cunoscută la mine în Maramureș sub numele de ”știocă”. Am luat una din târg, de la meseriaș care le face la forjă, cu coadă de paltin, a fost 80 de lei, un chilipir după părerea mea.

Tesla nu e sculă de mână pentru finețe, deși unii meșteri pricepuți pot face minuni cu ea.

Voi cum știți această sculă? O folosiți? La ce? Aștept comentarii ….

În 2022 am mai învățat să folosesc o unealtă, soft de data asta – SketchUp – cine îl folosește?

Model produs de Narex
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Henri Coanda a avut ocazia sa o intalneasca pe mama lui Nicola Tesla, spunand ca aceasta vorbea o foarte frumoasa limba romana.

    • #2 Comentariu nou

      Nu știu, nici nu contest. Mi-aș dori să văd înaintașii într-o lumină favorabilă, cât mai frumoasă, bazată pe fapte documentate. Istoria de fapt este percepția fiecăruia în funcție de informațiile verificate sau nu de care dispune.
      Nu vă contrazic deloc.
      Quora
      Afirmația făcută de Henri Coandă se pare că este chiar despre Nikola, care i-ar fi declarat că româna este limba materna.
      Vedeți cât de mult se schimbă afirmațiile, în funcție de surse.
      General acceptat este că e sârb.

  2. #3 Comentariu nou

    Tradus in engleza: Adze/adz… Nu „Atze” , imi cer scuze pentru corectie, dealtfel prezentarea e foarte buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.