”Cri-cri-cri, Toamna gri, Nu credeam c-o să mai vii, Înainte de Crăciun, Că puteam şi eu s-adun …”, vă mai amintiți de Balada unui greier mic de George Topârceanu? Știu sigur că dacă citiți articole de pe un blog dedicat lemnului nu faceți parte din categoria greierilor care doar cântă, fără să adune ceva. Nu știu dacă și dumneavoastră vă simțiți dezamăgiți și devitalizați de tot ce se întâmplă în jurul nostru, ca și cum nici revolta noastră nu mai e de niciun folos.
Uneori mă gândesc că poate lucrurile nu sunt atât de închise cum par, că nu ne asteptă o toamna gri. De bine de rău, ploi au fost, noroc de culturi am avut. Până încă ne dă pământul hrană, înseamnă că nu e atât de supărat pe noi.
Toamna e caracterizată prin abundență, e momentul culesului, revenitului din vacanță și pregătitului pentru odihna binemeritată din timpul iernii. Mă refer aici la cei care lucrează pământul, dar și la noi cei care simțim că ritmul scade, odată cu scăderea orelor de lumină din zi.
Greierașul lui Topârceanu a intuit el, în urmă cu foarte mulți ani, că toama ar putea veni înainte de Crăciun. Sau că nu mai vine la fel cum era el obișnuit. S-a descoperit că schimbările climaterice influențează culoarea frunzelor de toamnă. Pe măsură ce vremea se răcește, copacii simt că e timpul să își conserve nutrienții. Astfel, clorofila, cea care dă culoarea verde frunzelor, nu se mai produce, rămânând carotenoidele, care colorează frunzele în galben sau portocaliu aprins. Pigmentul denumit antocianul, produs de către arbori doar toamna, este cel care dă culoarea roșie, acționând și ca protecție a frunzei de îngheț.
Frunze de toamnă în 2022 – când am fost nostalgic, deși nu era o toamna gri.
Așa că noi avem parte de o toamna gri, pentru ca copacii să aibă parte de o iarnă ușoară.
Cu drag de zile mai bune!
Citește și despre idei de decor de toamna