Domeniul prelucrarii lemnului masiv pentru a realiza tocatoare de lemn, fie casnice, fie industriale este un subiect nesfârșit de peste 50 de ani, după cum spune unchiul meu la cele 3 sferturi de veac de viață. Fabricarea lor nu este tâmplărie realmente ci mai mult dulgherie, muncă brută de prelucrare a lemnului din forma de cherestea, scândură netivită, până la elemente gen frize, mai mari sau mai mici.
Ansamblarea elementelor componente ale unui tocător este un proces relativ simplu, 95 % din efort este dedicat procesului de a ajunge la partea de ansamblare. Aplicatia casnică sau industrială dictează complexitatea fazei finale în care lemnul ia forma ce va fi utilizata practic de o gospodină sau un măcelar. Duritatea lemnului folosit, tehnica de prelucrare si cleiul sau feroneria vor impune durata de viață și de utilizare a acestor tocătoare de lemn.
Fagul este de regulă prima opțiune pentru utilizare ca materie lemnoasă, datorită reacției scăzute la apă, ca coloratură. Deformarea elementelor de lemn depinde de soluția constructivă și de intensitatea utilizării/curățării in aceeași măsură cu întreținerea. Eu recomand tuturor ca inainte de prima utilizare și pe parcurs să fie unse cu ulei ( de măsline, dar e bun si de floarea soarelui) când lemnul este uscat, pentru a micșora absorbția apei din produsele alimentare sau în timpul spălării. Nu e bine să fie lăsat în apă mult timp, trebuie spălat și șter apoi cu o cârpă curată și uscată, iar depozitarea să nu se facă pe calorifer, lângă o sursă de căldură puternică.
Am adunat mai bine de o luna de la ultimul articol publicat tocmai pentru că am fost ucenic tamplar langă un meșter cu ajutorul căruia am confecționat tocatoare de lemn pentru măcelarie, destinate unui client din Anglia. Am văzut o altă față a tâmplăriei și gândul m-a dus la toți aceia care vor să se apuce de a meșteri cu lemnul. Primesc atât de multe emailuri de la oameni care intenționează să ”își deschidă un atelier” cu solicitarea de a-i îndruma la primii pași.
Primul meu sfat – Nu începeți singuri, primii pași trebuie făcuți lângă un meșter cu experiență
Cred foarte mult în formarea experienței. E nevoie să învățăm toată viața, in schimb meseria se fură și se învață cel mai bine de la cineva priceput. Cunosc mulți tâmplari care comandă 5 beri arătând 3 degete și nu au pățit asta în prima zi de ucenicie, ci atunci când au foat relaxati si neatenți, ori prea obosiți.
Al doilea sfat – Prelucrarea brută a lemnului implică efort fizic susținut, intens
Faza de a obține elemente cu 6 fețe curate din scândură brută este un proces anevoios, solicitant din punct de vedere fizic, consumator de timp ( și curent electric) Când vreți să tâmplăriți în interes pur propriu e cel mai ușor să achiziționați semi-fabricate de lemn și să vă concentrați doar asupra îmbinării elementelor în forma finală dorită. Dacă intenționați să câștigați bani din tâmplărie costurile finale trebuie foarte bine chibzuite și e nevoie de compensarea cu muncă a unor cheltuieli, pentru a obține un rezultat financiar satisfăcător.
Al treilea sfat – nu investiți bani ușor în utilaje noi, începeți cu scule second hand, achiziționate la sfatul cuiva competent și de încredere.
Dacă dispuneți de resurse financiare nelimitate și nu urmăriți un rezultat financiar ci doar un hobby atunci puteți sări peste acest paragraf. În schimb dacă vreți să faceți o reconversie profesională la meseria de tâmplar, e bine să începeți cu moderație. Am scris despre amenajarea Hobby a unui atelier acum mai bine de 2 ani un articol, care azi nu mai este valabil. O firmă avea la promoție câteva scule care puteau alcătui pornirea la un atelier de tâmplărie mic. Azi aș recomanda căutarea de scule și utilaje vechi, cum erau cele fabricate la Vatra Dornei, un MUT, un abrict cu circular artizanal, ori strunguri sau gatere verticale de peste 50 de ani, de pe vremea când erau compuse din fonta, fier și rulmenți, fără senzori. Cu astfel de scule, faze mai multe de prelucrare succesive și perseverență se pot deprinde tainele tâmplăriei. Apoi experiența si interacțiunea cu alți meșteri , forumurile online ori filmulețele de pe Youtube vă vor îmbogăți și ghida pașii.
Aștept părerile voastre, a celor care ați lucrat cu lemnul efectiv, sfaturi sau pățanii pentru a îi ajuta pe cei care sunt la început.
Cu drag, de lemn