Tocator resturi vegetale pe benzina – AgriEuro

Tocator resturi vegetale pe benzina

Caut să-mi cumpăr un tocator resturi vegetale pe benzina de mai bine de 3 ani, și am oscilat între mai multe variante și soluții constructive. Pe când aveam Pasquali 995 mă gândeam că o variantă cuplată la priza de putere ar fi ideală. Am trecut pe lângă câteva ocazii de pe OLX sau Ebay din cauza detaliilor. Se aduc SH din Germania sau Austria cu ani de fabricație îndepărtați.

Am vândut tractorașul și am cumpărat un motocultor Grillo model GF110, cu freză și bară de cosire. Grillo pare de ispravă, însă nu are atașament de zdrobit crengi, așa că opțiunea firească era să cumpăr un tocator resturi vegetale pe benzina, care să funcționeze independent.

Ofertele din România sunt cam scumpuțe, se cumpără de dincolo, pe direct, și se aplică adaosuri, fie se aduc chestii complet chinezești. În paralel cu Grillo, și reprezentanța din România, am învățat că față de brandurile mari, distribuitorii zonali puternici, cum este AGT din România pot cumpăra kit-uri fără motorizare, de te miri ce – motocultoare, generatoare, placi vibrante … orice practic, de la branduri foarte bune și le echipează ei, în atelierele proprii, cu motoare B&S sau Honda rezultând soluții mult mai rezonabile financiar, desigur și în funcție de momentul achiziției.

Grillo-ul meu a fost plătit în noiembrie 2020, și am prins un discount senzațional, iar de atunci caut și tocator resturi vegetale pe benzina.

Agrieuro - tocator de crengi cu motor pe benzina
Agrieuro – tocator de crengi cu motor pe benzina

Am găsit pe AgriEuro.de, un mall online pentru scule agricole variante de la branduri italiene exact oferta de calibrul celei dorite. Soluția similara cu cea de la Grillo are numele Agrieuro, este un kit Ceccato fără motorizare, pe care Agrieuro a montat un motor chinezesc, replica Honda GX200. Am experiența unei pompe de apă cu motor Loncin și nu cred că motoarele chinezești sunt de aruncat. Mai contează că sunt disponibile motoare Honda ca piese de schimb la prețuri decente și pot peste o vreme, dacă motorul actual moare să-l înlocuiesc foarte ușor.

N-am scris nici un articol în luna Aprilie 2021, dar m-am bucurat deplin de muncă fizică. Am defrișat un teren cu lăstăriș de salcâm și carpen, am curățat 5 sălcii de pe malul unui pârâu și am toaletat mesteceni. Mi-am testat noua jucărie în toate ocaziile apărute și mă bucur că funcționează fabulos. Rămâne valabilă afirmația că diferența dintre băieți și bărbați este prețul jucăriilor.

Filmulețul de mai sus l-am realizat cu camera pentru construcții Brinno. Încă nu știu cum să o setez corect, ca interval de timp si nr de FPS, însă mă dumiresc eu, testând.

Când cuțitele sunt ascuțite trage singur înăuntru fiecare creangă. Mă bate gândul să îmi fac 2 seturi dew cuțite de rezervă, din foaie de arc, la o fierărie locală. Pot cumpăra cuțite originale, dar prefer să dau de lucru unor meșteri locali. Am aflat că e mai ușor să îl alimentez cu ramuri lungi, pe care le mărunțește la 2-3 cm rezultând mulci de cea mai bună calitate. Atâta că nu-i vopsit dar se vinde la sac scoarță de copac cu bani buni în magazinele de bricolaj.

Dacă vă întrebați de ce scriu pe un blog destinat lemnului și mai ales sub formă de mobilă, din stejar cu precădere, vă spun că partea de ecologie și utilizarea resurselor cu cap mă preocupă cu adevărat. Avem mulți protectori ai pădurilor din gură, cu vehemență de Facebook, însă nu știu câți au fost efectiv la împăduriri, câți și-au pus întrebări cum să economisească lemnul sau să-l folosească în toate formele disponibile.

După circa 8 ore de utilizare desfac ansamblul de tăiere și-l curăț și ascut cuțitele. Am folosit o perie de sârmă rotativă. Cuțitele triunghiulare sunt simple, de cositoare, se găsesc lesne când e cazul de înlocuit.

Am o livadă, destul de mare, și necesitatea unui tocator resturi vegetale pe benzina este evidentă. Am cumpărat turbă pentru straturi, dar din acest mulci, folosind metoda Berkley pot face pământ de foarte bună calitate, repede, pentru grădina de legume și plantația de coacăzi.

Este de mare interes legea recent intrată în vigoare prin care nu mai poți face foc de primăvară sau de toamnă și să arzi orice vreascuri. Eu voi toca tot ce pot – consum 3 l de benzină pe zi – pentru a produce mulci și mai apoi sol fertil din toate resturile vegetale. Sortez gunoiul menajer de mulți ani, așa că voi duce la acest compost tot ce cade din bucătărie. Am la dispoziție și mult gunoi de capră, fermentat de mai mulți ani. Cojile de ouă nu le mai arunc de multă vreme, le usuc și apoi sfărmate sunt un adaos de calciu foarte bun, gratis.

Vă rog, aruncați o privire pe articolul – România – nu mai cumpăra pesmet. Principiul, nu produsul! – ne este tuturor la îndemână să nu risipim și cu puțin efort să folosim resursele gratuite de care dispunem pentru a reduce costuri și pentru a polua cât mai puțin sau aproape deloc.

Am scris de ceva vreme despre utilitatea unui tocator resturi vegetale pe benzina combinat cu o mașină de produs peleți. Și în 2021 am văzut municipalitatea din Baia Mare că strânge crengi, chiar și la cerere, din spațiul public sau privat, însă nu am cunoștință că le folosește pentru a asigura biomasă pentru producerea energiei termice instituțiilor publice. Este o resursă de care Baia Mare dispune din plin și e păcat că nu e utilizată la maxim. Avem 74% din suprafața municipiului acoperită de păduri.

Nu știu cum aș face să cumpăr și o instalație de peleți sau bricheți, acolo e nevoie de multă energie – electrică de regulă. Încă studiez, pentru că la un moment dat, în următorii ani, mi-ar place să închid cercul și folosind acest tocator resturi vegetale pe benzina să îmi produc singur biomasa pentru soba eficientă pe care intenționez să o construiesc. Dacă voi avea surplus, din lemnul rezultat de pe terenul livezii sau din lucrări pentru terțe părți, poate aș ajunge să fac cheltuielile tanda pe manda la 0 și asta m-ar bucura nespus.

Hai să nu mai stăm cu mâna întinsă oameni buni, să facem cu cele 2 brațe din dotare cât mai mult, bunăstarea nu va veni de nimeni, de la autorități sau guvernanți, ci din propriul efort. Sunt ore bune în care putem produce valoare, chiar și după servici.

11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.