Pentru tratarea lemnului folosit la confecționarea blaturilor de lemn de bucătărie avem o polemica lungă și nesfârșită izvorâtă din dorința celor ce urmează să aleagă o astfel de soluție de a se apropia din nou de variantele naturale și lipsite de agenți chimici.
Personal nu susțin utilizarea lemnului pentru blatul de lucru de bucătărie, și aici mă refer atât la lemnul masiv autentic cât și la derivatele cu ”inimă” de prefabricat MDF sau PAL. Prețurile acestor soluții din urmă sunt destul de atractive și aspectul produsului nou îți ia ochii. Am citit la una dintre ofertele disponibile in spațiul românesc online descrierea care includea grosime finala de 3,8 cm din care 3 mm pe o parte si alta de stejar. Nu e furnir, pentru că furnirul are grosimi mai mici, de regula în jur de 1 mm. Pe o placa de material lemnos cu fețe de 3 mm se poate aplica pentru tratarea lemnului o mulțime de soluții, iar placa din discuție vine cu un strat de finisaj de ceară pe bază de ulei aplicat. Teoretic are o anumită eficiență această metodă pentru tratarea lemnului, însă este specificat tot la fel de clar că nu se folosește în spații cu umezeală excesivă și că pentru montajul mașinii de spălat este obligatorie instalarea unei bariere suplimentare de protecție la umiditate.
Primim des solicitări pentru blaturi de bucatarie din lemn masiv, însă exact partea cu tratarea lemnului este cea care mă oprește să le executăm și să le oferim ca soluții. Lacurile poliuretanice sau nitro sunt suprafețe casante, care nu rezistă la abraziune permanentă. Nu se poate compara gradul de utilizare a unei mese, care este ștearsă cu o cârpă umedă sau uscată după folosire cu tratamentul lemnului care este aplicat suprafețelor destinate blatului de lucru. Aici e nevoie de un finisaj necasant, elastic, gen ceară sau ulei.
Pentru compatibilitatea alimentară este nevoie după mine de uleiuri nesicative, dar tocmai sicativitatea este proprietatea care formează peliculă rezistentă la umezeală. Uleiul de in sau cel de tung sunt sicative, adică penetreaza lemnul iar suprafața care rămâne în contact cu aerul se oxidează și se întărește. Gradul de tărie este relativ redus față de un lac poliuretanic, însă produsele acestea sunt preferate de adepții curentului bio, natur … etc.
Ceea ce nu se ia în considerare este rezistența la abraziune. Nu cred că cineva și-ar dori bucăți minuscule de finisaj în aluat sau șnițele, iar utilizarea blatului de bucătărie pentru mine exact asta implică. Lovituri, tăieturi, ștergeri repetate, umezeală excesivă și mai ales căldură. Nu de multe ori trebuie greșit în utilizare și să ajungeți să așezați o oală fierbinte pe un lemn sau o tava scoasă din cuptor. Lemnul va reacționa automat și suprafața respectivă va fi compromisă. O margine de blat de lemn ciobită este o situație mai des întâlnită decât una de piatră. Poate că bucătăriile unde nu se gătește așa intens, și se prepară doar ceaiuri sau cafele să aibă o durată de viață îndelungată, însă sper că nu despre acest grad de utilizare vorbim pentru poporul român. Eu consider bucătăria ca cel mai utilizat spațiu din casă, locul unde începe și se sfârșește ziua activă.
Până la urmă este alegerea fiecăruia și cu banii lui face fiecare ce vrea. Eu am în apropiere două situații în care oameni apropiați mie au și folosesc blaturi de lemn însă aspectul lor confirmă poziția mea. Unul dintre blaturi este scorojit și ar trebui re-șlefuit și lăcuit, iar celălalt, folosit mai rar, este umflat pe perimetru chiuvetei, ridicând bordura metalică a acesteia. Apa se prelinge pe sub garnitură, modificând și mai mult lemnul masiv din jurul chiuvetei.
Sunt disponibile pe piața românească multe soluții de tratare a lemnului pe bază de ceară și/sau ulei, dar destinația lor este spre lemnul din casă mai puțin frecat. Pardoselile finisate în acest stil sunt tot mai frecvente însă nu mulți sunt dispuși să le și întrețină atât de des pe cât ar trebui. Ceara și uleiul au un aspect foarte frumos, însă necesită periodic întreținere. Cel mult la 6 luni e necesară refinisarea suprafeței. Nu văd fezabilă ideea de a muta mobila sau covoarele pentru aplicarea acestor soluții de finisaj de câte ori ar fi necesar.
Sunt declarat susținătorul blaturilor de bucătărie din piatră naturală, indiferent de tipul rocii din care se face.
Cu drag, de alegeri în cunoștință de cauză.