Trepte aplicate pe copac – CanopyStairs

CANOPYSTAIR din lemn masiv

Toată lumea care vrea casă în copaci știe că trebuie să construiască o cale de acces care să nu afecteze trunchiul, astfel încât CanopyStairs – trepte aplicate pe copac – sunt soluția cea mai eco-friendly. Termenul de Canopy l-am întâlnit des și am scris despre patul Canopy mai demult. Teoretic Canopy este un termen ce definește o structură acoperitoare, organică sau anorganică. Canopy este pădurea care acoperă dealurile sau structura transparentă de deasupra cockpitului unui pilot de avion.

CanopyStair

Subiectul a fost dezbătut și publicat în multe spații online de limbă engleză, apreciind munca celor doi inovatori – Robert McIntyre și Thor Ter Kulve, prin 2015. Și atât. Au avut chiar un site, cu terminația CanopyStair .com, însă nu mai funcționează. Doar designerul Thor Ter Kulve mai are pe pagina sa menționate detaliile proiectului apărut din nevoia și cu ocazia unei vacanțe pe care cei doi au avut-o împreună. Vederea era blocată de o clădire însă un copac permitea depășirea barierei și un punct de observație înalt de unde panorama ar fi fost de invidiat.

Momentul mi se pare firesc, am avut și eu personal astfel de revelații, nu gândindu-mă la trepte aplicate pe copac, ci la alte situații când trebuie găsite soluții. O vorbă veche întipărită în mine mă motivează – Nu există NU SE POATE, ci doar Prostie sau REA VOINȚĂ!

Bazându-se pe trecutul și experiențele lor, cei doi au cerut sfatul unui arboricultor care i-a consiliat pentru a găsi soluții care să nu afecteze deloc scoarța copacului. Setul CanopyStairs este modalitatea prin care, folosind un set multiplicat de mai multe ori, compus dintr-o treaptă de fag, cu formă de aripă, un soclu de aluminiu cu protecții și benzi cu velcro, se poate adapta oricărei dimensiuni de trunchi. Instalarea pe o înălțime de 7 metri a acestor trepte aplicate pe copac durează în 2 oameni 3 ore, iar demontarea circa 30 de minute.

CanopyStair trepte aplicate pe copac

CanopyStair trepte aplicate pe copac

CanopyStair trepte aplicate pe copac

CanopyStair trepte aplicate pe copac

Asta este povestea, în schimb căutând continuarea demersului lor am aflat cu întristare că proiectul de trepte aplicate pe copac a rămas un prototip, ideea pare că s-a stins și nu a mai avut repercursiuni comerciale. Personal cred că sunt un visător optimist, ar fi cerute și cumpărate. Forma treptelor este destul de elaborată și costisitoare, cu siguranță, însă se pot imagina forme mai simple, cu preț scăzut.

CanopyStair

Utilitatea cu siguranță există, faptul că se pot monta și demonta e bună, deși cred că ar fi interesant de păstrat scara formată astfel mai mult timp, de ordinul anilor, ca acces spre un platou cu panoramă, aproape de coronamentul superior. Partea de siguranță în utilizare ridică multe întrebări, am văzut că părinții feresc azi copiii de orice le-ar putea periclita viața, și pe bună dreptate. Eu n-aș imagina această soluție cu trepte aplicate pe copac pentru copii, ci pentru adulți.

CanopyStair trepte aplicate pe copac

Aș vedea astfel de trepte aplicate pe copac, sau un trunchi de copac, ca soluție de scară interioară permanentă într-o cabană. Încă caut idei, de când am scris – Scara din lemn – constructie artizanala vs oferta din magazin de bricolaj

CanopyStairScriind și răsucind pe mai multe fețe subiectul, ajung totuși la concluzia că nu este o idee comercială … nimeni nu fabrică sau pune în vânzare pocnitori cu șuruburi și fosfor, deși erau periculoase, au existat și au distrat mulți copii.

Urcatul în copaci, azi, pentru oameni crescuți pe beton și asfalt, prea puțin agili și prea puțin exersați, cu condiție fizică precară, poate fi periculoasă. Decizii de felul ăsta se iau individual, cu asumarea unor riscuri și precauțile necesare.

Ideea e frumoasă, realizarea de excepție, e posibil să fie inspirație pentru artizanatul ocazionat de necesitate și sper să rămână aici publicat pentru a inspira. Admit că vibrez foarte repede la inovație, iar ocaziile de meșterit mă relaxează nespus.

De notat că copacul din imagini este un stejar, iar eu la rândul meu am un stejar de vreo 20 de metri, cu diametru trunchiului la bază de circa 1 m, astfel încât aceste condiții mă pun în postura de a lua în calcul astfel de trepte aplicate pe copac. Nu l-aș răni sub nici o formă, dar mă imaginez în vârful lui.

S-aveți soare-n suflete și herghelii de idei alergând sub pălărie!

Catalog produse

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.