Ușă culisantă în perete – ramă din lemn

Opțiunile de cumpărare disponibile pentru o ușă culisantă în perete, pocket door în engleză - se învârt doar în jurul soluției cu ramă metalică

ramă pentru ușă culisantă

Nu știu de ce sistemele de rame disponibile pentru ușă culisantă care dispare în structura peretelui se referă doar la rame metalice. Există în spațiul .ro oferte însă comparativ cu o ușă clasică cu toc și balamale, care te scoate în 1000 de lei, la acest sistem sari ușor de 3500 de lei, fără montaj.

Pentru casele din lemn, unde compartimentările se fac tot pe lemn mi se par de bun simț că ar fi mai simplu de construit rame din lemn, chiar dacă s-ar alege un lemn mai bun în locul celui de rășinoase, cu care am văzut soluții prin Canada. Acolo, la Home Depot sunt astfel de kit-uri , complet din lemn, care permit montarea foilor de ușă culisantă pe șină metalică, chiar și cu sisteme soft close.

sistem complet de ramă din lemn pentru ușă culisantă

Am salvată în calculator de o vreme această imagine, nu are rezoluție bună, și greu am obținut rezultate din căutările online. Ceva e putred în Danemarca, sau mai bine zis în Europa. Oricât am fi noi de bătrânul continent, prețurile de pe planetă, mai ales în domeniul de bunuri de larg consum nu e firesc să fie cu atât de mari diferențe. Până la urmă, vorba rusului din Armagheddon – ”Russian components, american component, all made in Taiwan ”.

Numai de curiozitate, uitați-vă cât de banal e sistemul vândut de Walmart, distribuit ca produs fabricat de National Hardware.

sistem complet de ramă pentru ușă culisantă
Ușă culisantă în perete - ramă din lemn 22

Pe site-ul National Hardware arata detalii mai multe, imagini care exemplifică din ce e compus setul ramei pentru această ușă culisantă, e mai scumpă ca la Walmart, dar folosesc informațiile doar ca justificare. E banal, se justifică un preț de 140 de USD. Sistemul este desigur fără foile de ușă, care sunt la alegere, însă mai simplu e mai inspirat, eu le-aș construi cât mai ușoare și vitrate cu sticlă acrilică.

Și dacă nu-s asiatice și-s produse de americani, cu atât mai mult trebuie să se poată face și la noi la costuri scăzute, relativ apropiate. La 87 de dolari cumperi de la Walmart de fapt niște profile de aluminiu și șina de culisare, toată feroneria și câteva șipci de rășinoase. Odată montate, bine, în perete, se întăresc toate și nu mai par așa firave.

Înțeleg că sistemele metalice glisabile, demontabile, asamblabile care se vând în Europa, de la producători cu ștaif pentru ușă culisantă sunt out of the box, dar la ce bani? Cred că legăm caii de căruță cu fire de oțel torsadat, parcă ușa aia trebuie să reziste la spargeri, nu să permită accesul într-o baie sau cămară.

Trag concluzie că diferența majoră în viziune dintre cele două continente rămâne prevenția în Europa și simplitatea la intervenție în America. Noi punem sprinklere pentru incendii, ei au mașini de pompieri multe și vin repede.

Mie îmi trebuie 4 astfel de uși și am de gând să mi le fac. Poate din frasin, că e mai elastic și are fibra mai uniformă, nu din brad/molid. Am găsit mai multe bloguri de meșteri care arată cum au bricolat singuri toată treaba. În general sunt renovări, eu vreau să fac casetele de lemn și la momentul construcției pereților interiori să tot înglobez în structura lor aceste casete, urmând ca la placarea cu OSB și gips carton să rămână doar golul de ușă.

ramă pentru ușă culisantă
ramă pentru ușă culisantă

Am vorbit deja cu un producător de uși și mi-a confirmat că mă susține ca să experimentez construcția prototipului.

Fără lemn, pe care cu toată creșterea prețului îl estimez la 200 de lei, aș mai pune un sistem Geze Rollan 40 la 40 de euro luat de pe Amazon și cred că sub 100 de euro ies cu toată construcția de ramă pentru o ușă culisantă de 90 cm lățime.

șină Geze rollan NT 40
Ușă culisantă în perete - ramă din lemn 23

Cred că un sistem soft close e necesar, așa că mai trebuie ceva bănuți acolo. N-am apucat să sap pe la furnizorii de feronerii disponibili la noi, însă Hafele Irlanda arată în catalog soluții, feronerii complete cu soft close. Am făcut rost de nr distribuitorului din București și luni mă apuc de întrebat.

Sigur că e mai facil să comanzi, să se monteze, alegi doar culoarea și dai banul, însă pentru cei care nu se tem să se murdărească pe mâini s-ar putea lua în calcul o reducere de vreo 75% a costului totala, mai ales dacă sunt mai multe. Poate pentru una nu merită bătaia de cap. Nu-s chiar singurul chitit să caut soluții, găsești și în SketchUp desene făcute de oameni harnici.

schiță 3D ușă culisantă

… sau de mână …

schiță ușă culisantă
13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.