Am publicat ceva articole despre utilaje SH și dotările pentru un atelier de tâmplărie hobby în diverse configurații. Fiecare cititor care a parcurs articolele respective poate și-a completat o opinie personala, poate a găsit informații noi sau poate s-a decis între utilaje noi ori utilaje SH. Mulți au comentat în secțiunea dedicată, dar cred că mai mulți n-au lăsat nici o urmă a trecerii lor. Sistemul a înregistrat zeci de mii de vizite, ceea ce înseamnă că subiectul prezinta interes.
Surprinzător pentru mine, primesc din când în când, de la meșteri, emailuri cu opinii personale, în care îmi împărtășesc propria experiență. Azi, Teodor Apopei, din Târgu Mureș este cel care ne împărtășește propria alegere despre cum și-a echipat atelierul cu utilaje SH. Caracteristica de robustețe, pe mașini ”din tot fierul”, fără senzori, este greu de combătut când nu lucrezi 8 ore zilnic, 5-6 zile pe săptămână.
Alegerile vă aparțin, asumate și plătite. Mulțumirea și pretențiile de performanță diferă de la caz la caz. Timpul scurs de la idee la punerea în practică și apoi utilizarea soluțiilor alese o perioadă de probă ne va răspunde la întrebarea dacă ”A meritat?”
Teodor Apopei ne spune așa:
”Cu ceva timp în urma am citit doua articole despre infiintarea unui atelier. In primul articol se vorbea despre dotarea cu masini noi iar in al doilea despre dotarea cu mașini second hand. A doua variantă era mai pe gustul meu și cum visez de mult la un mic atelier m-am decis să acționez. M-am pus pe treabă. Am stabilit un buget de 5000 euro și vreo 3 luni am tot căutat mașini pentru atelier. După mai multe vizite la diferiti proprietari sau comercianți de astfel de utilaje iată ce am cumpărat:
Combinata circular cu freză VEBA MECCANICA. Circularul are masă mobilă, pânză înclinabilă, diametru maxim pânză 300mm. Atât axul de la circular cât și cel de la freza este de 30mm. Mașina de frezat are 3 turații.
Mașină combinată abric cu găurire orizontală SCM L’Invicible F3. Lățime masă abric 300mm.
Mașină de grosime Paolino Bacci. Ax de 600mm și variator mecanic de viteză avans.
Mașină de șlefuit orizontală Dorna 2500. Lungime masă 2500mm.
Toate aceste masini, deși mai vechi de 20 ani funcționează corect (și probabil vor mai funcționa alți 20). Sunt simple și robuste. Ce se poate defecta la ele sunt rulmenți, curele sau motor – lucruri ce se pot înlocui ușor și relativ ieftin.
Când le-am cumpărat le-am făcut o probă de funcționare și am verificat:
– să nu aibă vibrații anormale. În general aceste mașini au batiuri grele din fontă sau oțel și nu ar trebui să aibă vibrații. Prezența acestora ar indica descentrări ale mașinii sau dezechilibrări ale pieselor în rotație – lucruri ceva mai problematic de rezolvat.
-paralelism mese abric
Nu-mi aduc aminte să mai fi verificat ceva. După ce le-am instalat am făcut și o ușoară mentenanță, in principal gresări, verificări curele și înlocuire acolo unde era cazul. Apoi reglaje mese, unghiuri de 90◦, ascuțiri sau schimbare cuțite și pânze.
Mașinile de mână le-am cumpărat noi. Freză de mână, mașină de găurit, freză pentru biscuiți, mașină de șlefuit orbitală, circular de mână și polizor unghiular. Tot nou am cumpărat și compresorul de 200l, 11bar.
Acum o mică calculație de preț:
Mașini principale (sec. hand) 5327 euro
Mașini de mâna 1041 euro
Compresor 634 euro
Unelte și consumabile 500 euro
Total 7502 euro
Iata si prima lucrare, un taburet din stejar, copie dupa Brian Hubel.
A doua lucrare este un bar design propriu.
Teodor Apopei ”
Partea de calibrare lipsește de regulă la atelierele mici, este o componentă delicată și foarte costisitoare. Apare ca nevoie atunci când sculele folosite produc și valoare adăugată propriei munci. Sigur că nu e vital, și cu ceva străduință se pot obține rezultate direct din abricht plus șlefuire cu granulații tot mai mici.
Dacă sunteți din zona lui puteți să-l contactați direct. Click pe nume, direct de pe mobil și sună – Teodor Apopei