Înainte de a vorbi despre design sunt nevoit să menționez un flash din memorie, ca și băiatul indian din filmul cu Vrei să fii miliardar.
Demult, tare demult, după ce s-a terminat războiul din Yugoslavia și a trecut euforia banilor din embargo, pe malurile Begăi, am ajuns și eu să încerc să lucrez ca agent imobiliar. Eram animat de poveștile celor care făceau 1000 de mărci germane pe zi, din vânzarea apartamentelor către cei care peste noapte se îmbogățeau din benzină. Am lucrat 6 luni și n-am făcut nici un ban, pentru că este un job unde trebuie să fii zi lumină prezent nu ca mine, 2 ore, între cursurile de la facultate.
Ceea ce a fost benefic din această experiență a fost că am învățat clasificarea apartamentelor și cum să le evaluez. Greu aș fi putut face distincție între o garsonieră și un apartament cu o cameră. Teoria m-a-nvățat că apartament se numește cel cu intrările decomandate din holul principal, unde se face și accesul în locuință, iar garsonierele … confort sporit, I, II sau III sunt spații de locuit, care greu pot fi considerate peste o cameră de cămin.
Acum, după ce am trecut de acele vremuri, am regăsit în amenajarea firmei rusești INT2 Architecture, din Moscova, o soluție pentru cutia de pantofi ce poartă numele locuință, care poate schimba total percepția spațiului, cu valori evident mai mari investite în amenajare decât în achiziția pereților propriu-ziși. Rezultatul este superb, soluția de comasare a electrocasnicelor și a aparaturii de bucătărie în peretele lateral al băii este surprinzătoare, doar un neavizat ar putea dori să schimbe această alegere. Față de ușa de acces în această garsoneieră confort III, fără nici o îmbunătățire, s-au delimitat prin mobilare spațiile de living, dinning și dormitorul. Chiar dacă nu este un spațiu complet departajat de 4 pereți, patul conferă ocupantului senzația de separare și o oarecare detașare prin poziția de lângă fereastră.
De remarcat masa în stil industrial cu scaune Thonet, intenționat prezentate într-o aparentă stare degradată. Baia la rândul ei a fost ascunsă într-un cub de lemn și delimiteaza ca element unitar, zona serviciilor, sanitare sau culinare de spațiul de locuit.
Prima dată când am văzut imaginile am fost convins că se referă la un spațiu cu mai multe încăperi și doar confruntarea cu schița releveului de mai jos m-a lămurit că este vorba de o singură cameră.
Design rusesc pentru spațiu restrâns al unei garsoniere
Doar în Cluj am întâlnit astfel de spații, însă sunt convins că în toate localitățile unde se trăiește la bloc, la nefamiliști poate, se mai găsesc astfel de locuințe.
Nu e dracu așa negru pe cât pare, se poate ridica considerabil standardul de viață printr-o amenajare de acest tip.
Cu drag, de bun gust.