Viata e mai buna la cabana – eu cred asta, copiii mei se bucură de asta și constat că tot mai mulți oameni caută să se întoarcă spre pământ și viață simplă de câte ori au ocazia. Pentru vorbitorii de limbă engleză – Life is better on the cabin – este o frază atât de răspândită încât a ajuns inscripționată sub incredibil de multe forme. Pe pereți, tricouri, căni sau indicatorul către cabana ce le oferă destinderea atât de apreciată. Time wasted on the cabin is time well spent completează și mai bine convingerea că ne lipsește viața în natură.
Viata e mai buna la cabana – inscripții
Documentarul în care se prezintă ipoteza golirii bruște a resurselor petroliere are un curs atât de interesant și un impact prezumtiv imens al felului în care omenirea s-ar descurca după acel moment încât profit de ocazie să-l readuc atenției voastre.
https://youtu.be/WiNtrOS88rs
Cel mai mult ar avea de suferit oamenii din metropole, din orașele mari, dependente de resurse provenite din afara lor. Cel mai puțin afectați ar fi cei care locuiesc la case, la cabane, care știu și pot să se descurce cu resurse interne, regenerabile.
- Mâncarea ar deveni prima grijă a tuturor, înainte de transport.
- Transportul, sau mai ales lipsa lui, ar bloca economiile mondiale și ar impune o regândire a întregii filozofii de viață. Industrii cu zeci de milioane de angajați ar falimenta, iar goana după mâncare ar fi primordială.
- Țăranul care are în curtea lui câteva găini, un porc sau o vacă ar fi ultimul care să sufere din cauza lipsei petrolului. Grădina de zarzavaturi, metodele tradiționale de conservare a alimentelor sau păstrarea grânelor s-ar putea dovedi atuuri și cunoștințe indispensabile.
Am găsit într-un ungher de hard-disk câteva imagini cu căbănuțe mici, din lemn și piatră, salvate pentru inspirație pe mai târziu, ce corespund fără doar și poate motto-ului că Viata e mai bună la cabana, la lac, pe munte, ori la țară.
Viata e mai buna la cabana – cabane
Sigur că ” Viata e mai buna la cabana ” are o componentă de relaxare azi, când salariile vin pe card și aprovizionarea din magazine specializate. Eu citesc mult SF și fără a o lua spre teoria conspirației, dacă e să lăsăm mintea să ne zburde cum o făcea Asimov, s-ar putea să nu fim surprinși de noi forme de societate de altfel de structuri sociale în contextul de azi geo-politic.
Finisaje în culoarea neagră pentru exteriorul casei – Case cu finisaj exterior negru – aplicat pe lemn, în stil nordic
În aceste vremuri, fără să devin defetist, turismul rural este la mare căutare. Nu fac reclama pentru AirBnb, dar știind că România are multe de oferit turiștilor, că Maramureșul este o zonă cu potențial fantastic, dar nu singura din țară, imaginea de mai jos mă pune pe gânduri. Avem de 10x mai puține spații de cazare decât Croația și de 2x mai puține decât Cehia, țări cu suprafața și populație net inferioare României. Că ” Viata e mai buna la cabana ” o confirmă toți turiștii ce au vizitat România. 5***** este deja neinteresant, zacuscă, slănină prăjită, gemuri de casă și păduri nebătute cred că pot fi următorul Eldorado turistic.
Ca idee, nu pot să nu amintesc experiența de a întâlni în cel mai bogat orășel din Germania, Sindelfingen, undeva alături de Boblingen, care găzduiește cel mai mare centru Daimler Mercedes din întreaga Germanie, spații dedicate unor căsuțe de grădină. Aici oamenii nu au voie să construiască nimic în afara unei structuri cu caracter temporar și a straturilor de zarzavaturi si plante. Sunt extrem de mulți nemți care în mijlocul orașului se duc ” la grădină” chiar dacă nu la cabană, să petreacă timp de calitate în aer liber, să muncească pământul și să frigă ceva. Îmi închipui că rechinii imobiliari ar zâmbi feroce să poată pune mâna pe acele suprafețe de teren, dar legislația și bunul simț al conducătorilor urbei reglementează strict destinația acelor terenuri.
Anterior am scris despre munca arhitecților olandezi la un refugiu din mediu rural, localizat în zone urbane.
Dovada :
Cu drag, de aer curat!