Vă scriu azi despre WorldSkills motivat de conținutul indigerabil prezent în majoritatea publicațiilor și canalelor de știri din scumpa noastră patrie. Consider sfidător la adresa bunului simț popularizarea detaliilor despre politică, când fiecare dintre cei care muncește ceva, cu brațul sau cu capul are alte griji și așteptări.
Suntem făcuți părtași la circ ieftin, la o dramă orchestrată pentru un public captiv în validarea unor decizii care nu îi aduce nici un câștig real pentru viața lui, a fiecărui individ care constituie populația normală a României.
În acest răstimp, prin lumea asta sunt oameni care își bat capul cum să performeze, încurajează abilitățile, priceperea și excelența mai ales în diverse domenii. WorldSkills este o manifestare despre care spre surprinderea mea am ajuns târziu să aflu chit că se desfășoară de 45 de ediții, iar cea proaspăt încheiată, EuroSkills de la Graz/Austria a avut 2 reprezentanți ai României.
Pagina WorldSkills România este destul de palidă, pare ne-updatată, și nu se menționează nimic despre Ediția de anul viitor din Shanghai. La secțiunea ”Cine suntem noi” e o pagina albă, site-ul nu pare să cuprindă informații utile. Lista de 3 persoane dintre care s-a selectat participantul la Web Development arată cât interes există. Doar pe Facebook am găsit informații la zi, e bine și așa. Am reușit să surprind un Capture Screen cu delegația de la Graz – cele 2 persoane.
În toate prezentările video prelucrarea lemnului este inclusă, chiar dacă sunt zeci de alte abilități în meserii mult mai moderne care nu prind spațiu pe sticlă, și asta nu poate decât să mă bucure.
CabinetMaking alături de Joinery sunt dedicate lemnului, însă categoria Construcții este destul de largă și include prelucrarea pietrei, pardoseli, pereți interiori, zugrăveli și multe altele. Lista lor e aici.
Admit că nu reușesc să aflu condițiile de participare, dacă se impune o limită de vârstă, cine se ocupă de preselecții, cum participă țara noastră, și de ce din 65 de meserii ce se vor prezenta în WorldSkills Shangai, breslele românești, reprezentate de atâtea sindicate și organizații de patronate ori ONG-uri, nu reușesc să trimită reprezentanți care să aducă steagul cu mândrie pe o scenă internațională.
S-o fi terminat totul cu Belu și Bitang? Hagi nu mai poate șuta în numele României? După Hrușcă nu mai cântă nimeni colinzi de succes? Ne mai îmbățoșăm doar când apare un nume românesc în tenis deși nu ne reprezintă cum e Emma Răducanu?
Strict despre lemn am scris ceva asemănător – Concursuri de taiat busteni – Stihl Timbersports
Poate nu știți, că a trecut știrea rapid pe burtierele televiziunilor, în timp ce se revenea la zicerile politicienilor, dar este în curs de desfășurare Dubai World Expo 2020, deschisă în 2021, care durează până în 2022. Avem un pavilion, cred că niște oficiali s-au bucurat de oportunitate să călătorească pe banii statului. Din declarațiile de la eveniment și din pavilion se spune că ”ne preocupă și că vom face și ne-am dori și cât de bine va fi dacă va fi ”. Da?
Tema principala la Dubai, a României, este Apa, și se bate apa-n piuă pe o temă cu același impact real ca dorințele domnișoarelor de la Miss Univers – Să fie pace-n lume, să nu mai fie foamete la copii … Sforăieli, să vadă lumea că ne ocupăm cu chestii serioase, de viitor. Băiatul care sudează a făcut senzație, prin interacțiune plus desenele în cărbune ale operelor lui Brâncuși. Trăim doar alimentați de amintiri și oameni din trecut. Oare mult timp națiunea asta va fi un eșec perpetuu, așa cum o vedea Eliade?
Nu sper nimic, cred doar că se poate efectiv mai mult și poate în cele 321 de zile până la WorldSkills Shanghai să aflu că ne mișcăm. Știu sigur că aici citesc mai mulți oameni care nu își semnalizează prezența printr-un comentariu, dar poate le sună un clopoțel.
Între timp, să aveți parte de sănătate nesfârșită.