WWF semnalează public lipsa subvenției pentru lemn de foc

Politica UE - WWF

WWF – World Wildlife Fund există de peste 70 de ani și s-au implicat în foarte multe acțiuni cunoscute la nivel mondial. Sigla cu ursul panda a ajuns destul de ușor de recunoscut și apreciez că au un birou și în România. Dacă știe cineva de FSC Council și lemn certificat FSC apoi să știți că și WWF a pus umărul la asta.

Articolul – Investigație WWF: Sătenii plătesc prețul întreg pentru lemnul de foc, în timp ce orășenii primesc subvenții pentru facturile la gaz și electricitate – publicat în ianuarie 2024 pe site-ul românesc al WWF reiterează o inechitate socială crasă, la limita absurdului.

Am învățat în ultimii ani că există o explicație evidentă la imobilitatea statului de a aplica recomandări europene sau de a implementa reforme, din cauză că statul este primul pus în ilegalitate în cazul în care decretează printr-o lege să se implementeze sau schimbe ceva. Aș vrea să văd câte clădiri publice se construiesc, deși nu se întâmplă, și câte din acestea sunt cu adevărat nZEB. Statul nu ridică spitale, grădinițe, școli sau alte clădiri publice pentru că nu are bani de investit și dacă ar face-o e obligat să respecte norme care-l sufocă.

Lemnul de foc este printre cele mai bune exemple de incapacitate a statului. Romsilva administrează jumătate din pădurile României, adică 50% din suprafața de cca 7 milioane de hectare. În 2022 Romsilva spune că a livrat 1.600.000 de mc de lemn de foc populației la un cost de 219 lei + TVA. Apoi vine statul în 2023 și nenorocește piața plafonând prețul maxim la 400 de lei, când se știe că real se vinde mai scump. Așa că dă-i la negru, că nu poate vinde pe factură.

În 2021 se face un foc de paie cu un fake news pornit de la postare a europarlamentarului PSD Victor Negrescu, care a scris pe Facebook că „a solicitat Comisiei Europene să stopeze aberația fostului guvern de a renunța la încălzirea cu lemne până în 2023 în contextul în care aproape jumătate dintre români se încălzesc în acest mod”. Internauții traduc asta cum că ni se va interzice folosirea lemnului de foc din 2023 – o imposibilitate evidentă, nu poți cere la aproape 2 milioane de locuințe să nu mai bage lemn pe foc și gata, rabdă frig – fără o alternativă. Iar o alternativă nu se poate implementa de azi pe mâine, nici în 2 ani. Țara arde, babele se piaptănă!

Demontarea poveștii explicată în articolul – Fake-news cu lemnele de foc din România Liberă.

Urmează povestea din vara lui 2023 prin care Ministru Mediului spune că se va da lege să subvenționeze lemnul de foc cu 150 de lei/mc , dar nu mai mult de 5 mc pe gospodărie. Aici începe o șaradă imensă. Nu avem sobe atât de eficiente încât să ajungă 5 mc la o familie pe iarnă. Programul Rabla pentru sobe este o cacialma.

WWF readuce în actualitate ideea subvenționării pentru lemnul de foc, necesară la nivel național și care ar ajuta cu adevărat familiile care folosesc acest sistem de încălzire.

Am citit materialele publicate de WWF și apreciez sincer modul în care explică utilizarea eficientă a lemnului de foc. Aveți aici un articol, cu infografice și cu comparații între noi și țările vecine – Utilizarea sustenabilă a biomasei și atenuarea presiunii pe păduri

WWF Romania – Utilizarea corectă a lemnului de foc

utilizarea lemnului WWF
WWF semnalează public lipsa subvenției pentru lemn de foc 13

Am zâmbit foarte tare la toate îndemnurile și sfaturile de mai sus, în ceea ce privește casa mea și încălzirea cu soba.

Scrie negru pe alb:

  • Investește într-o sobă nouă – am sobă nouă, 4 kW, cu acumulare de căldură, în clopote
  • Nu folosi lemn tratat – ard deșeu rezultat de la construcția casei pe structură din lemn și din toaletarea unei livezi, uscat de 2 ani
  • Aprinde focul în partea de sus a stivei din focar – Exact așa fac

Soba mea a consumat 300 de kg de lemn uscat pentru toată luna ianuarie. Am cântărit fiecare încărcătura. Folosesc 10 kg de lemn pe zi, 5 dimineata, 5 seara și asigur o temperatură de 21 de grade într-o casă de 137 mp utili. Am 12 senzori în toată casa pentru monitorizarea temperaturii și umidității și completez un tabel zilnic cu consumurile. Adițional am folosit 30 de mc de gaz pentru ACM.

Vă reproduc mai jos mesajul-concluzie a inginerului de instalații cu care am lucrat la acest sistem:

consum energie ventilatie

”Statisticile spun ca pentru prepararea ACM o familie din patru persoane ar folosi intre 3000 si 5000 kWh/an. Dacă dvs ați reușit să vă încadrați in 1 mc/zi gaz metan – înseamnă cca 365 mc/an sau cca 365 x 11 = cca 4000 kWh/an. Ceea ce este foarte bine, deși cred ca începând cu primăvara si terminând cu toamna – se va face simțit si aportul panourilor solare si acel consum de gaze se va reduce poate chiar la jumatate..
In ceea ce privește consumul de cca 10 kg/zi de lemne, cand afara sunt minus 2 grdC, rezulta ca pe luna ianuarie au fost utilizate maxim 300 kg/luna.. Nu-i rău pentru o locuința de cca 137 mp.. Pe de alta parte: 10 kg/zi, înseamnă cca 40 kWh/zi la minus 2 grdC, adica o medie orară de maxim 1,67 kW cand afara sunt minus 2 grdC. Ori asta înseamnă un necesar termic REAL in jur de maxim 2,78 kW pentru toata casa. Ceea ce este mai bine decat am calculat noi (atat eu, cat si auditorul energetic, sper ca acel consum v-a rezultat si cu unitatea de ventilare in funcțiune.”

Da, centrala de ventilația a funcționat 24/7 și în stânga este monitorizarea consumului de energie. 15,18 kWh pe toată luna ianuarie. Unitatea mea este construită să sufle până la 400 mc/h și merge după un program orar zilnic.

Am scris deja despre cum am construit tot sistemul de ventilație – Detalii complete despre ventilație 2023 – furnizori, montaj și performanță

Câte case construite noi au o astfel de calculație, și câte o respectă, dacă o au?

Există un curent de superioritate când ni se comunică cum că nu prea știm cum stă treaba. Dezinformatorii fac o treabă foarte bună, apelând la orgolii. WWF se străduiește prin articolele publicate să demonteze mituri, comparând date certe cu altele similare din țări vecine. Știați că românul crede că lemnu-i bun de pus pe foc după 4 luni? Ați auzit de practica de-al înmuia puțin în apă, să ardă încet, să țină căldura mult?

În aceste condiții nu ajungem noi să prosperăm, chiar dacă se acordă subvenția de 150 lei/mc pentru lemn de foc în limita a 5 mc. Însă este praf în ochi. Câte locuințe au astfel de sisteme performante să le ajungă 2500 de kg de lemn? Focul arde-ntruna și din cauză că se pierde căldura prin pereți și acoperișuri neizolate. Cum înlocuim sobele vechi, din programul Rabla pentru Sobe cu aparate cu eficiență de 90%? De unde astfel de sobe?

Aș puncta câteva urgențe imediate, cu bătaie lungă:

  • Trebuie stopat acceptul autorităților pentru exploatarea pădurilor în afara unui cadru legal. Ne trebuie o strategie cum a avut orice țară europeană – vezi exemplul Suediei – The Swedish forestry model
  • Trebuie școliți oameni în meseria de sobari – Sobar – paradoxul meseriei în 2024 – fără Standard Ocupațional
  • Trebuie consultați specialiștii în construcții eficiente, inginerii de instalații și asociațiile de profil pentru a stabili limite rezonabile și actuale pentru sobe și șeminee. România are astfel de oameni.
  • Trebuie stabilit un plan cu bătaie lungă care să nu fie abandonat de următoarea guvernare.
  • Trebuie informată opinia publică, avem un folclor fantezist incredibil de bogat și de departe de adevăr

Bine zice WWF, trebuie subvenționat lemnul de foc în România și demarat în paralel un plan real de îmbunătățire a performanțelor aparatelor de încălzire pe care le folosește populația. Și nițică izolație la case.

Plătim de la bugetul de stat pentru ca Metrorex să plimbe oamenii care-s în București, din taxele strânse din toată țara. De ce n-ar fi bani și pentru lemne de foc pentru locuitorii din provincie?

2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.