Despre X Carve e foarte puțin de scris ca descriere, este un router CNC de dimensiuni mici, care poate executa relativ repede frezari in lemn. Pentru ca nu vorbim de CNC-uri industriale ci despre o scula Hobby, X Carve este tot ceea ce și-ar putea dori un pasionat de tâmplarie, care se ridică de la calculator zi de zi și ar vrea să se destindă lucrând ceva. Dacă poți edita un document Word cred că te descurci și cu acest CNC. Dacă știi Autocad esti deja în liga mare.
Se va așeza tot la calculator, nu va avea mainile bătătorite de la muncă fizică, dar va putea crea obiecte reale, perfecte, după doar câteva click-uri.
Am studiat site-ul celor de la Inventables și povestea începe frumos, la pretul de 200 de dolari, pentru scula de bază. Sunt disponibile apoi câteva optiuni și uite așa ajungi pe nebanuite la 4000 de USD. Drept îi că și opțiunile par a fi tot mai largi, poți alege o masa de lucru de 4 ori mai mare, mai multe tipuri de scule și de accesorii, cum îi șade bine unui kit complet. Software-ul e cel mai scump, nu m-am edificat încă ce conține pachetul de 1700 de USD, precis are multe șabloane incluse.
Prima parte care o poți face relativ simplu este să traforezi litere într-o placă de lemn, cu alegerea fontului după placul inimii. Mi se pare cea mai ușoară parte și cu cel mai rapid rezultat spectaculos cu care să te mândrești. Dacă veți urmări filmulețele de Youtube incluse în acest articol s-ar putea să descoperiți câteva trucuri foarte haioase legate de această parte. Apo vă puteți specializa și să abordați proiecte mai complicate care țin de domeniul ingeniozității și de pricepere în ale ingineriei. Te poți foarte ușor simți ca cu mic Leonardo DaVinci, imaginând mecanisme cu acționare prin roți dințate sau pârghii.
Partea frumoasă este că cu puțin efort, cu scule potrivite se pot freza și alte materiale, plastic sau metal, aluminiu are multe calitați deloc de neglijat. Trebuie doar înlocuite frezele cu unele potrivite pe timpul de material și apoi imaginat proiecte noi, provocări tot mai mari.
Cel mai frumos proiect pe care l-am găsit făcut de cineva care folosește X Carve este cutia pentru inelul de logodnă, cu cheie, facută din lemn debitat dintr-un singur buștean. Mecanismul este genial, extrem de simplu și cu efect greu de cuantificat. Doamna respectivă cred că a avut parte de una dintre cele mai memorabile experiențe din toată viața ei.
Mai sunt și alte sugestii pentru utilizarea acestui router CNC, ca Hobby, desigur, dar numai joacă nu poate fi numită priceperea de care trebuie să dai dovadă. Pentru atelierele de piese de mobilă la comandă, un astfel de aparat este cireașa de pe tort, poate face diferența dintre un business lent și unul exploziv. Cred că partea de artizanat ar putea exploata la infinit potențialul acestui router.
CNC-ul X Carve are și un frate mai mare ( de dimensiuni mai mici) care poartă numele de Carvey și care este destinat lucrarilor mici, ca și de laborator. Este mult mai compact, cu carcasa de protecție și cu o precizie care permite realizarea unor lucrări extrem de fine.
Imaginile de mai jos sunt doar începutul pentru a vă determina să căutați mai multe. Nu vindem aceste aparate, nici nu le deținem, tot ceea ce îmi doresc este să deschi noi oportunități, știu sigur că printre voi, cei care citiți sunt mulți care vor zbârnâi la ideile ce vor putea fi puse în aplicare folosindu-le.
Proiecte X Carve
Sigur că le fac reclamă celor care îl produc, dar este absolut gratuit și fără vreo solicitare din partea lor. Mă încântă doar gândul la cât de util și plăct poate fi să ai bucuria de a-l folosi. Mai sus este link direct către site-ul lor – Inventables.
Uite, tipul ăsta chiar își iubește scula și i-a făcut un loc special în atelierul lui.
Cu drag, de pricepere.
Va recomand sa cititi despre CNC-uri :
Amatori – Ce ar trebui sa stii daca vrei un router CNC?
Profesionisti – StartUp Nation – atelier de tâmplarie utilat de WoodIQ
3 comentarii Adaugă comentariu
Mda …. cam toti marii woodworkeri de pe youtube au primit cate unul gratis pentru review.
Se pare ca unii au avut ceva probleme la montaj … altii nu … deci parerile sunt impartite.
Majoritatea ‘meseriasilor’ au renuntat insa instant la freza care vine in kit si au facut un ‘upgrade’ la freze profesionale (cele cu baze interschimbabile ) Bosch sau DeWalt.
Asta la noi ar ridica pretul instant cu cel putin 2200 lei (pentru un bosch gmf 1600 ce) … pe care nu prea multi si-l pot permite … poate doar care au ateliere mari si nu lucreaza doar lemn masiv ( parere personala dupa o mica prospectare a pietei ).
La asta ar mai trebui adaugat un sistem bun de colectare a prafului degajat in timpul frezari … si poti ramane la calculator sa faci job in IT 🙂 ; trebuie doar sa schimbi blank-urile pentru productia de masa.
Daca mi-as dori si eu unul ???? … SIGUR ca da … mai ales pentru lucrari artizanale care s-ar vinde destul de usor la preturi rezonabile.
Hai ca m-as multumi si cu Shapeoko 2 … dar inca n-am studiat ce-nseamna costul de shipping in Europa (sau chiar in Romania).
Oricum frumos articolul !
Respectele mele pentru munca depusa,
Florin
Inca nu m-am edificat ce inseamna un cost final, ca nu am stiut ce merita adaugat ca optionale.
Mi-ar zambi si mie sufletul la unul, e drept, nu stiu daca softul lor free e suficient sau e nevoie de variantele pe bani multi.
TEoretic nu e greu de facut unul in regie proprie, dar cred ca nu perii albi de dupa constructia unuia ii vrea un tamplar.
Daca tot vorbim de oamenii mari de pe youtube, un CNC potrivit pt un mester de calibrul tau este cel facut de Frank Howarth.