Ca sursă de bază, acest cuvânt provine din limba greacă și înseamnă sunetul lemnului – ξύλον—xylon – lemn și φωνή—phōnē – voce, sunet.
Instrumentul este foarte cunoscut, deși remarc o întrebuințare tot mai scăzută a acestuia în muzica contemporană. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu recunoașterea sunetelor veți regăsi cel mai des sunetele unui xilofon în muzica de relaxare, ambientală, de meditație. Audiofilii sunt fascinați de timbrul aparte oferit de de xilofonul clasic.
Instrumentul este unul destul de rudimentar ca și construcție fapt care a permis ca el să apară sub forme diferite dar bazat pe același principiu de funcționare pe mai multe continente. Europa îl menționează printre ultimii și abia in veacul XiX este identificat sub denumirea de xilofon. Africa, Asia și Australia îl consideră ancestral și au dovezi ale unor variante străvechi de foarte timpuriu.
Practic, un xilofon este compus din suportul din lemn și clapele, tot din lemn, care produc sunetele. Stejarul este folosit în fabricarea acestui instrument dar utilizarea diverselor tipuri de lemn conduc la sunete dintre cele mai diverse cu tonalități diferite. Xilofonul este un instrument muzical din familia instrumentelor de percuție și emite sunetele prin lovirea cu alte bucăți de lemn fie bețe sau ciocănele. Artiștii stradali le utilizează foarte des și am întâlnit astfel de spectacole des prin piețe în orașele Europei. Sunetul lemnului este ușor de recunoscut și familial celor creștini care mai frecventează slujbele religioase unde se bate toaca.
În Australia am găsit o variantă de tobă cu xilofon care este un instrument modernizat provenit dintr-un instrument aborigen simplu. Astăzi, cu 300 și ceva de dolari se poate achiziționa un asemenea xilofon cu tobă de rezonanță și producătorii ne asigură că va impresiona pe oricine de la 2 la 80 de ani. Copiii sunt fascinați de cele două componente ale xilofonului – sunetul și lovitura, ambele făcând parte din ceea ce pe ei îi motivează și le captează atenția.
Dacă până acum nu aveți în panoplia de jucării un asemenea instrument vă invit să o faceți. Tobele clasice suscită interesul tuturor copiilor și nu am prieteni care să nu fi primit solicitări în acest sens de la pruncii lor. Xilofonul poate fi o alternativă mai puțin voluminoasă și care poate fi mai ușor suportată.
https://youtu.be/n1CTDEG9zZ8
Sunt disponibile online foarte multe tutoriale de a fabrica singuri un astfel de instrument și simplitatea executiei îl recomandă ca activitate excelentă în compania copiilor. Noi, adulții, avem șansa de a retrăi momente de în care putem să ne copilărim când le facem pe plac celor mici. Nu de puține ori e greu să faci diferența cui îi place mai mult joaca, celor mari sau celor mici? Muzica ne place, sunetul lemnului ne este familiar, deci xilofonul este exemplul cel mai bun.
Cu drag, de inimă ușoară !
Update 2021 – copilul meu folosește – Bețe din lemn de frasin – pentru ora de muzică de la școală