Sunt 3 zile de când am auzit aceasta denumire – zgomot roz – care m-a făcut să amuțesc aflând la ce este folosit și cum este perceput. Este dovada clară că timpul trece iremediabil peste mine și că sunt înnapoiat. Cu siguranță mulți dintre voi sunt la curent cu această formă de sunet, apreciată mai ales de părinții care își adorm copiii, pe acest fundal.
Rezultatele investigației online m-au convins că eu sunt ultimul care află, că sunt publicate articole de peste 10 ani despre această formă sonoră care pentru mine înseamnă doar atât – Purici la televizor. Am studii de Poli Timișoara, aș fi putut răspunde despre zgomotul alb, însă despre zgomot roz nu știam absolut nimic până acum 3 zile. Am vrut să scriu duminică știrea asta hazlie, în care eu sunt cel mai nedumerit, însă nu m-a lăsat sufletul să o fac la cald, imediat ce consoarta mi-a comunicat auspiciile sub care a aflat despre el.
O prietenă cu care discuta despre adormitul copiilor când ai vecini care renovează folosind rotopercutor i-a recomandat să pună copilului zgomot roz ca fundal de somn. Ca să fie treaba oablă, a scos și smartphone-ul din buzunar și a pornit o aplicație care generează acest tip de fundal sonor. ”Dacă nu merge, încerci cu zgomot maro …” a fost fraza de încheiere a discursului de pe trotuar, la care soția mea a rămas mască. La fel și eu, ascultând relatarea, acasă. Am căutat pe Youtube, logic, nu? Este … am găsit chiar 4 ore de fundal pentru adormirea copiilor cu zgomot roz – pink noise.
Zgomot roz
S-a-ncheiat cu lumea, serios, Ceaușescu a murit nevinovat, ne dădea zgomot roz la televizor zi de zi și oamenii l-au blamat pentru asta. Am deținut ani de zile o firma de televiziune prin cablu în mediu rural și îmi dau seama acum, după 12 ani că ne lipsea un canal important din grila, canalul pentru adormit copii cu zgomot roz. Sunt stupefiat și cred că mulți dintre voi sunteți consternați citind rândurile acestea. ”Cum, dom’le, dar e perfect normal și funcțional !” … poate așa gândiți, și nu consider nimic anormal. Doar constat că ceea ce cândva părea ciudat și supărător ajunge azi să fie apreciat și să i se atribuie o altă conotație. Și eu dorm, la știri, la film, vorbind cu soția, în tren în picioare, în mașină … dar nu pe fundal de zgomot de purici la televizor.
Recomand doritorilor să caute la mica publicitate televizoare vechi pe lămpi, Diamant, Sirius să le cupleze la sursa de curent și să nu îi pună cablu de antenă. Sursa perfecta de zgomot roz, că LED-urile astea noi, cu sistem de operare nu mai fac purici.
Ce lemn, ce mobilă din stejar?
Of Doamne, mai ai mulți iepuri în joben?
3 comentarii Adaugă comentariu
Mai este o varianta, zgomotul ploii, dupa parerea mea se apropie de „zgomotul alb”, exista destule exemple pe youtube de asemenea intregistrari cu durata de aproximativ 10 ore. Daca la „Poli” s-a vorbit numai de zgomotul alb este probabil pentru ca restul era tema individuala de studiu pentru cine are timp si chef si poate gasi o utilitate la asa ceva.
Studiul zgomotelor in domeniul electronicii este un subiect aparte, insa ceea ce m-a frapat pe mine este utilizarea pentru efectul linistitor. Nu aprofundarea materiei de Poli este subiectul articolului ci deviatia pentru a deveni zgomot de fond pentru somnul copiilor. Eu personal il consider enervant.
Zgomot e impropriu denumit, pentru ca nu exista un anume „semnal” usor de identificat de tartacutele noastre, totul e absolut uniform pentru mecanismul nostru de analiza a sunetelor. Combinind alte semnale puternice, de exemplu acea bormasina cu percutie cu zgomot roz, alb , etc se obtine tot alb ceea ce nu ne scoate din repaos. Alerta nu se mai declanseaza. Senzatia de nervozitate la ascultarea unui asemenea zgomot generat digital zic eu ca aprare apare de la faptul ca nu e suficient de puternic pentru a acoperi si zgomotul ambiant.