Case cu acoperiș Gassho în ținuturile muntoase ale Japoniei

acoperis Gassho

Termenul Gassho are o semnificație specială în Japonia și definește acel ritual de împreunare a mâinilor în fața pieptului. Este folosit ca și la noi, fie pentru rugăciune, fie în semn de respect față de cel în fața căruia te afli. Spre deosebire de europeni sau americani, care ne ținem mâinile adunate când ne rugăm, dar nu prea dăm importanță gestului, japonezi, deși se pare că l-au împrumutat de la estici, tratează cu foarte mare respect acest ritual de închinăciune.

În ținuturile muntoase, principala preocupare a țăranilor japonezi era creșterea viermilor de mătase, care se făcea în podul casei în care locuiau. Casele înalte pe două sau trei niveluri, erau construite din lemn, fără cuie și acoperite cu un fel de stuf. Acoperișul acestor case poartă numele de Gassho, și par special făcute astfel încât să mulțumească cerului. Repet, gestul și semnificația la ei e plină de evlavie, nu am alt termen. Și pare respectat de toți. Adică nu trece vreunul pe stradă să râdă de tine că ți-ai pus o cruce pe casă.

Primăvara, se reașează stuful pe casă. Așa-i că parcă vedeți case de demult de pe la noi. Suntem atât de asemănători la bază, încât mă întreb uneori cum de am evoluat atât de diferit. 🙂

Casele din munți aveau un spațiu gol între etaje. La parter, găseai sobe în care se ardea lemnul. Fumul urca în sus către acoperiș, fiind folosit la eliminarea insectelor, dăunătorilor. Desigur, mirosul dintr-o astfel de casă seamănă cu statul lângă foc continuu la copt vinete pe grătar. 🙂 Glumesc, probabil e pe aproape. Furnizorul nostru de informație mi-a transmit că era tare neplăcut.

Dacă ești pasionat de Asia, s-ar putea să îți placă și Reteaua de imbinari folosite de tâmplarii chinezi

O să încerc să revin cu un articol despre îmbinări. Cred că ați observat sforile cu care erau legați stâlpii pe casă. Sper să pot afla destul informații, și sper să-mi iertați cutezanța de a scrie despre lucruri privite prin ochii celui drag al meu.

O seară cu bucurie!

Puteți citi și opinia lui Călin despre aceste case din lemn – Gasshō-zukuri Minka sunt casele de lemn țărănești din satul Shirakawa, Prefectura Gifu, Japonia

3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Exit mobile version