Din lemn – Fântânile cu cumpănă

fantana cu cumpana casa petrovai din barsana fantana cu cumpana www.amalr.ro

Balanța și fântâna au cumpănă, iar simbolul este atât unui funcțional, cât mai ales, din cauza dispariției aplicației practice, unul despre o stare. Judecîtorul cumpănește argumente, vânzătorul cântărește într-o balanță folosind o greutate de reper, toate în cumpănă, adică contrabalansate.

Regret soluțiile tehnice, de pe vremea când mecanica simplă oferea soluții multor probleme cotidiene. Nu e cumpănă, dar contrabalansarea greutății la un ceas cu pendul produce mișcare.

Fântâna cu un astfel de dispozitiv de scos apa este greșit asociată sărăciei, pare un avans tehnic să ai tambur cu lanț, deși eu cred că nu. Sărăcia este să n-ai găleată, sau să o ai găurită, să scoți apa cu găleata agățată de un băț. Echilibrul necesar unei astfel de construcții este determinat empiric, dar rezultatul este cel scontat, funcțional.

Banat – cumpana – www.baterra.eu
Campulung Moldovenesc Fantana – www.turism-blog.ro
Casa Memoriala Ion Creanga – www.amfostacolo.ro
casa petrovai din barsana fantana www.amalr.ro
Fantana – www.banaterra.eu
fantana si ciubar – www.didactic.ro
Fantana de la Botosani – www.panoramio.ro
Fantana dubla la Hortobagy – www.amfostacolo.ro
fantana-cu-cumpana – www.conaculmeu.ro

Pentru mine aceste imagini sunt incredibil de profunde, ca și semnificație. Mă face să mă gândesc la acei oameni care s-au trudit să le construiască. Citeam zilele trecute că pânzele freatice de suprafață nu mai sunt ce-au fost acum 100 de ani. Să bei apă bună și rece de la o fântână cu cumpănăeste mai mult o zicere decât un fapt realizabil. Apa de suprafață este în general contaminată, improprie consumului în toate zonele urbane.

Imaginile alb negru vor trebui explicate copiilor, să înțeleagă de ce sunt așa, si să afle că realitatea lor diferă foarte mult de trecutul apropiat. În 50 de ani s-au schimbat radical multe. Ce ne așteapă peste 50 de ani? Stau în cumpănă să mă decid dacă mai bine sau dimpotrivă.

8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna Calin, ai reusit sa faci bucataria? eu sunt acum in faza in care erai tu cand ai scris articolul, cred. mi-ar prinde bine sa stiu cum a fost experienta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Exit mobile version