Din partea unor cititori al blogului …

bricolaj Obiecte din lemn fabricate de Mihai D

Erata : Prima varianta de titlu era despre un cititor, de aceea apare dezacordul ”al” în loc de ”ai”. Dacă corectez acum se inactiveaza toate linkurile promovate azi. Iertare … se mai întamplă …

Se pare că reușim să inspirăm tot mai mulți români să prelucreze lemnul, la nivel personal, de bricolaj. Este unul din dezideratele pe care ne dorim să le obținem prin publicarea materialelor din secțiunea Practic, acolo unde articolele au un conținut mai pragmatic.

În ultima săptămână am primit cele mai multe apeluri și emailuri privitor la înființarea unor ateliere mici de către oameni pasionați de prelucrarea lemnului. Cererile privitoare la sugestiile asupra utilajelor de care ar avea nevoie la început un viitor tâmplar sunt cumva greu de încadrat într-un răspuns concis. Nu știu ce vrea fiecare să facă, de la ce nivel al tâmplăriei poate să înceapă. Dacă doriți să cumpărați semi-fabricate lemnoase, așa cum sunt disponibile în magazinele de bricolaj, atunci dorarea atelierului poate fi făcută cu scule de mână plus cele pentru finisaj. Dacă intenționați să achiziționați cherestea care trebuie prelucrată pentru a obține semi-fabricatele de care vorbeam, atunci e nevoie de o dotare mai amplă, cu circular, abrict (care are și grosime) și eventual freză de banc. Pentru brad ai nevoie de o putere a sculelor, pentru stejar deja e cazul să vă gândiți la 380 V și scule cu putere mărită.

Aș evita să recomand vreo marcă de scule, dar îmi doresc în acest sens să dezvoltăm un parteneriat cu reprezentanța unei mărci cunoscute de scule pentru tâmplărie, cu care să mergem mai departe pe termen lung. Eu văd asta cu parteneriatul mai mult decât reclamă pe site. În acest moment nu sunt reclame altele decât cele care țin de entitățile blogului, dar atunci când vor fi vreau să fie relevante pentru cititori, adică să promoveze firme care au legatură cu conținutul acestui site.

Unul dintre cele mai recente emailuri a venit însoțit de imagini și am să reproduc mai jos textul trimis de Florin Pană, căruia eu îi mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Astfel de intervenții ne motivează și ne determină să continuăm să promovăm lemnul și valoarea adusă prin prelucrare lemnului pe toate paginile blogului dedicate lemnului.

Buna ziua!

Doresc sa va multumesc pentru munca depusa la site. 
De cand l-am descoperit am inceput sa imi pun si eu ideile in practica, sa imi dezvolt abilitatea de a lucra cu lemnul si am realizat diverse obiecte necesare prin casa. 
Voi mi-ati dat increderea de a crea, de a pune pasiune in ceea ce facsi astfel au iesit din maine mele cele atasate . 
Astept comentariile dumneavostra pentru a ma ajuta sa ma perfectionez.
Va multumesc anticipat!
O zi minunata

Florin V. P.

Imaginile de mai jos sunt ale obiectelor produse de Florin P.
Obiecte din lemn fabricate de Florin P.
Obiecte din lemn fabricate de Florin P.
Obiecte din lemn fabricate de Florin P.
Obiecte din lemn fabricate de Florin P.
Obiecte din lemn fabricate de Florin P.

Pe de altă parte, am primit și email-uri care m-au pus pe gânduri. Oamenii au nevoie de un hobby care să le pună mușchii și îndemânarea la lucru, să transpire și să se bucure după un efort de rezultatul muncii depuse. Gândul mi-a fugit instantaneu la Fight Club și la explicația care determină oamenii să caute un loc de descătușare fizică. Dar conținutul mailului pe care îl reproduc mai jos a fost pentru mine un mesaj cu totul aparte, pe care regret că nu am avut cum să îl transform într-un demers finalizat. Majoritatea românilor cred că suntem din București, se presupune asta fără tăgadă, mai ales dacă nu se citește secțiunea ”Despre Noi”. Nu avem cum să primim ucenici din București, la Baia Mare, iar nivelul lucrului din fabrică este atât de alert încât e greu de stat cu ochii după ucenici. Ideea unui atelier de genul celor culinare însă, sunt convins că ar avea succes.

Buna ziua,

Imi doresc un hobby. Lucrul cu lemnul pare destul de interesant si m-a pasionat cand eram copil. Sunt curios daca ati fi dispusi sa aveti un ucenic pe langa. Nu ma intereseaza diplome sau alte chestii o fac pentru mine. In cele din urma as fi dispus sa si platesc pentru asta o suma decenta.

O saptamana frumoasa,
Cristi.
Un alt email, mai vechi, tot cu imagini a produselor fabricate de cititorul blogului nostru, m-a impresionat foarte mult.
Numele meu este D. Mihai si vreau sa va felicit pentru articolele pe care le postati pe blog. Sunt foarte interesante si multe chiar folositoare. Eu am 21 de ani si sunt student la Facultatea de Constructii din Constanta , si in loc sa invat la un examen pentru maine am preferat sa citesc blogul dumneavoasta ,  mi se pare mult mai frumos sa citesc despre lemn decat despre BAP (beton armat si precomprimat ) .
           Am urmarit si catalogul de la fabrica la care lucrati si cred ca ca faceti acolo e arta . Eu in timpul liber lucrez la un mic atelier si visul meu ar fi sa pot sa imi deschid si eu unul . M-am gandit sa va scriu si sa intreb daca aveti posibilitatea sa ma primiti si pe mine in vizita la fabrica la dumneavosta sa pot sa vad si eu ce inseamna mai mult decat un abrict, circular si o freza .  As fi forte incantat sa vin intr-o mini vancata de 2 zile sa pot sa pana la Baia Mare . Am inteles ca zona este superba . 
    Sper ca nu v-am deranjat . Multumesc mult si asta dori un raspuns la intrebarea mea , indiferent daca este pozitiv sau negativ ! 
V-am atasat cateva lucruri care din niste idei am reusit sa fac mai mult decat ,, o bucata de lemn ” .
Aici sunt imaginile cu ceea ce a meșterit Mihai.
Obiecte din lemn fabricate de Mihai D
Obiecte din lemn fabricate de Mihai D
Obiecte din lemn fabricate de Mihai D
Obiecte din lemn fabricate de Mihai D
Obiecte din lemn fabricate de Mihai D
Atunci când oamenii lucrează ceva cu drag, pentru că n-aș crede că tâmplăria poate fi o corvoadă, rezultatele muncii lor sunt întotdeauna încărcate cu trăiri. Ceea ce este foarte frumos, vorba lui Nichita Stănescu. Încerc să încurajez cât pot de mult dezvoltarea acestei îndeletniciri, nu aș numi-o hobby pentru că e ceva mai complex, rebusul sau croșetatul pot să fie hobby.
Tuturor celor care ne scriu le voi răspunde fie că avem o soluție pentru solicitarea lor, fie că răspunsul este unul de redirecționare sau de refuz. Consider că efortul de a deschide o cale de comunicare trebuie să beneficieze de un răspuns.
Pentru dotarea unui atelier, subiectul cu care am inceput acest articol, aștept sugestii din partea tuturor care au traversat acest proces. Îi vom ajuta pe cei interesați să își formeze o imagine, bazată pe experientele celor care au încercat deja.
Cu drag, de oameni pricepuți și iremediabil îndrăgostiți de lemn.
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

10 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna ziua tuturor,

    Urmaresc articolele publicate de ceva timp si am ramas surprins de cati vor sa isi faca mici ateliere de tamplarie.
    Si eu ma incadrez in aceasta comunitate. Momentan am planul facut pentru atelier (undeva la 5m pe 7m) si prin luna mai vreau sa il construiec – astept sa fie vreme frumoasa. De aproximativ 2 saptamani caut informatii despre utilaje de prelucrat lemnul si ….tot caut. Am informatii si preturi de la mai multi producatori dar mai am timp pana in vara sa ma opresc la o marca anume.
    Consider ca cea mai mare problema este calitatea utilajelor si binenteles pretul. Cele hoby sunt destul de ieftine iar cele profesionale sunt pe masura.
    De aceea cred ca ar fi propice sa se infiinteze un fel de forum pe aceasta tema in care sa fie prezenti si cei care au experienta cu utilajele care le folosesc si sa ne poata comunica avantaje si dezavantaje.
    Eu doream ca prin vara sa cumpar utilajele de care am nevoie stricta dar este posibil sa astept pana in septembrie cand o sa fie targ la Romexpo pe aceasta tema.

    Va felicit pentru tot ceea ce prezentati.

    Cu stima,
    Rosioru Nicolae
    0757909066

    • Multumim de comentariu, asteptam detalii cu demersul atelierului. Spuneti-ne, care scule v-au placut pana acum?

    • #3 Comentariu nou

      Se poate incepe cu scule low-end(ieftine) la care poti pune „consumabile” profesionale. Eu asa incerc acum 😀

      Bogdan

      • #4 Comentariu nou

        Da, este o idee astept pe viitor comentarii asupra rezultatelor!
        Am cautat de aproximativ 3 saptamani informatii despre producatorii de utilaje si am constatat cu surprindere ca sunt o multime pe piata europeana. Pe forumuri in Romania (in special cele legate de apicultura) am gasit cateva pareri.
        Pot in acest moment sa insir 2 pagini de producatori dar ma opresc la cativa: (nu fac reclama daca considerati nu publicati)
        Divizia Hammer de la Felder au utilaje profesionale pentru micile ateliere dar si pretul pe masura.
        La fel divizia Minimax din grupul SCM Italia
        Urmatorii producatori au si preturi “mai” accesibile:
        Bernardo / Holzmann / Holzkraft / Damato Italia
        Din parerile de pe forumuri cei din urma nu cred ca isi mai pastreaza traditia si folosesc piese fabricate industrial in RPC (nu contest calitatea RPC dar stiu ca este impartita in 2 cateogorii buna si proasta.
        Acum depinde de fiecare ce vrea sa produca. Eu am prioritizat utilajele si cele mai importante si cu valore mare ar fi urmatoarele circular / freza / rindeluire si degrosare. De asemenea consider ca utilajul pentru rindeluire si degrosare este supus la fortele cele mai mari si de asemenea la uzura.
        O discutie pe forum cu utilajul x, marca renumita: la scandura de brad in timpul degrosarii se ciobesc cutitele in noduri…….. Ma gandesc ce se intampla daca prelucrezi o scandura de stejar! De exemplu cum ai spus poti monta cutite de calitate superioara…dar atentie : din ce am vazut consumabilele de calitate sunt scumpe!
        Oricum sunt multe de discutat pe aceasta tema. De aceea astept si opiniile celor care lucreaza cu asemenea utilaje.
        Eu sunt in discutii cu cei de la Hammer (am si recomandat acest blog poate cine stie vor face un parteneriat si ne ofera reduceri mai mari) am si oferte dar pe moment nu ma grabesc. Sunt dispus sa astept expozitia din toamna unde cu siguranta vor fi prezenti foarte multi producatori si ma gandesc ca de obicei pe perioada targului se practica si reduceri…

        • menționarea unor nume nu inseamna aici reclama, reclama inseamna explicit link catre o firma.
          Apreciez descrierea pe larg si va confirm ca pentru stejar consumabilele fac diferența. Renunțarea la un minim de calitate duce la costuri mult mai mari si la o calitate a prelucrarii mult mai proasta.
          Cu aceleasi cuțite cu care prelucram stejarul o saptamana, daca bagi salcam in lucru, trebuie re-ascutite zilnic.

          E foarte important sa te calibrezi dupa specificul pe care esti specializat.

          • #6 Comentariu nou

            Apropo de salcam:

            Am facut un gard la casa acum aproximativ 2 ani si a trebuit sa scot toate babele (la mine asa se numesc tarusii) pe care era intinsa sarma. Am luat toporul si doar la una am transpirat aproximativ 30 minute.
            Apoi am luat drujba si am reusit cu greau sa tai 7 bucati. Erau de salcam cam 10-15 cm in diametru si mentionez ca aveau cam 40 ani !
            Dupa ce am indeparat un mic strat de suprafata (culoare cenusie datorata intemperiilor ) am descoperit frumusetea si taria lemnului de salcam. Parca aveau o zi si nu 40 ani !

          • Sunt si eu fascinat de salcam, am cerut unei doamne care ciopleste manual linguri de lemn sa-mi faca doua din salcam si le-am si prezentat aici – https://www.stejarmasiv.ro/lingurile-mele-din-lemn-de-salcam/
            Mobilierul de terasa se face din salcam tocmai pentru ca rezista la intemperii foarte bine.
            Mi-ar prinde tare bine daca aveti imagini ca sa exemplificam clar ce e cu salcamul… in afara de miere:)

        • #8 Comentariu nou

          M-am documentat si eu o vreme asupra diverselor echipamente.
          Totul depinde de buget. O echipare minimalista a unui atelier cu echipamente profi (luand oricare din furnizorii specificati de tine) sare lejer de 5000 EUR si la inceput nu dispui de o asemenea suma sa investesti (cel putin eu nu).
          Drept ca urmare am ales sa cumpar echipamente home use la care sa pun panze, freze, lame profesionale (de la asco tools).

          E adevarat ca depinde si ce vrei sa faci. Pentru productie in masa nu te poti baza pe echipamente low-end insa pentru un incepator cred ca e suficient de buna calitatea rezultata.

          Ce am observat in Romania este lipsa segmentului de piata, in materie de echipamente, intre home use si profesional, ceva gen „home professional”.

          Mai exista si varianta second-hand unde pentru operatiuni de baza poti gasi echipamente la preturi rezonabile.

          Bogdan

          • #9 Comentariu nou

            In momentul de fata ma indrept pe 2 chiar 3 directii:
            Am considerat ca pentru rindeluire – degrosare merita investit intr-un achipament profesional si ma gandesc la o achizitie gen Hammer . Dar in acelasi timp am inceput sa urmaresc anunturile de sh pentru ca ai ocazia sa gasesti scule vechi dar foarte bune si rezistente si de asemenea ma tenteaza ceva construit manual dar pe probate – am gasit ceva dar e vorba si de distanta – trebuie sa plec cu remorca si nu am certitudinea ca in urma probelor efectuate utilajul va corespunde cerintelor mele.
            Am mai gasit firme din afara care au corespondenta si in Romania cu diverse licitatii – dar de asemenea este vorba de incredere si costuri transport in tara. Utilaje profesionale sunt foarte grele.
            Pe aceste comentarii te sustin in privinta observatiei tale ca la noi nu este dezvoltat segmentul “home professional”, sau acolo unde exista preturile nu sunt corelate cu nivelul nostru salarial.
            O alta remarca : pe site-urile de vanzari externe preturile sunt mai mici ca in Romania! (am inteles acest aspect cu mult timp in urma (lucrez in domniul auto): este de fapt o afacere – chiar daca vinzi in tari “sarace” , unde este potential de cumparare, poti da mai scump… si vorbesc pe dovezi in acest sens. Un alt aspect : la o oferta primita erau si costuri de scolarizare si punere in functiune – ok am zis dar daca nu imi sunt necesare putem scade suma respectiva ? – nu pentru ca se pierde garantia – ok am zis, dar renunt in scris la garantie- nu se poate !
            In concluzie cu rabdare se gaseste o varianta de mijloc!
            Va tin la curent cu noutati !

  2. #10 Comentariu nou

    Felicitari pentru toate informatiile pe care le impartasiti in acest spatiu, de cand va urmaresc am ajuns ca si amator la un proiect mai serios: birou din stejar in sectiune neregulata(antichizat cuie+otet) si fag albit + frasin antichizat. Se pare ca va urma experienta cu lemnul ars… 🙂 Toate cele bune si succes in continuare!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Exit mobile version