Sobă alimentată cu lemne de foc


Sobă alimentată cu lemne de foc

Este o sobă alimentată cu lemne de foc o alternativă de luat în calcul pentru încălzire si eventual apă caldă în 2020?

Trebuie să considerăm condiții normale de alimentare a sobei cu lemne, pentru că practica ne arată că de cele mai multe ori lipsesc părți vitale din acest proces.

Soba se alimentează cu lemn uscat, cu umiditate sub 20%.

Natural, prin uscare timp de 2 ani, în stive protejate de ploaie, cu ventilație naturală, se obține o umiditate de 15 % a lemnului. Iarna aerul este mai uscat și chiar în prezența zăpezii, lemnul va avea umiditatea mai scăzută decât în timpul verii. Indiferent de specia de lemn despre care vorbim, puterea calorică la umiditate sub 20% depășește 4kWh/kg.

Sobele diferă și caracteristicile lor condiționează dacă pot utiliza eficient sau nu brad sau fag, ardere lentă sau rapidă. Lemnul nu trebuie să ardă mult timp în focar, pentru a nu se răci în casă. Capacitatea de acumulare a căldurii și modul în care o sobă o cedează apoi casei sunt importante și trebuie cunoscute influențând schema de utilizare corectă și eficientă a sobei.

Pont: Căutați să asigurați sobei oxigen pentru combustie din afara casei, nu din interiorul încăperii unde priviți flăcările.

soba cu masa termica Sobă alimentată cu lemne de foc

Precizare : Volumul de 1 mc de lemn este echivalentul a 1,4 mc steri de lemn de foc (lemn stivuit).

  • Ca să măsurați lemnul ca volum efectiv trebuie înmulțite cele 3 cote volumetrice a fiecărui element de lemn din stivă.
  • Cheresteaua se achiziționează astfel, lemnul de foc se cumpără la metru ster.
  • 3-3,5 metri steri de lemn au volum apropiat de 2 mc de lemn.
  • Greutatea netă a unui mc de lemn de esență tare, volum efectiv de lemn, este de 680-730 kg. Rășinoasele au o greutate netă la 1 mc efectiv de 450-550 kg.
  • 1 m ster de lemn de esență tare are o greutate de cca 500 de kg, rășinoasele cca 350 kg.

Calculul de încărcare pentru o sobă alimentată cu lemne de foc se face la kg de lemn, nu la volum. Un cântar pe care să așezați un coș cu lemne este o măsură corectă, comparativ cu volumul coșului.


Avem două exemple de consum de lemn de foc, pentru o casă cu aceleași caracteristici dimensionale și de izolare. Oscilația temperaturii din aceste calcule înseamnă că putem obține, folosind corect o sobă, temperaturi interioare care să varieze între focuri, cu doar 0,1 grade Celsius.

Cazul 1 – fără sistem de ventilare, cu recuperarea căldurii

PDF casa Maramures
Pierderi 5kW

Cazul 2 – cu sistem de ventilare cu recuperarea căldurii

PDF casa Maramures
Pierderi 2,5 kW

Pentru detalii asupra acestor valori, proiectare sau soluții constructive particulare voi răspunde fiecarei solicitări în mod direct cu datele de contact ale specialiștilor.


Catalog mobila lemn masiv mese scaune stejar
Catalog de mobila din stejar masiv – mese, scaune, corpuri fotolii din piele naturala

Am susținut întotdeauna că o sobă alimentată cu lemne de foc nu trebuie să arate rustic sau să fie folosită cu dificultate. Soba poate aduce un aport net de estetică în camere, mai ales înlocuind șemineele din comerț, care au rol pur decorativ, fără un aport de durată asupra confortului termic.

Sobă alimentată cu lemne de foc
Sobă alimentată cu lemne de foc

În opinia mea standardul nZEB poate cel mai bine fi atins folosind o izolație extrem de bine adaptată construcției și zonei climatice, o sobă alimentată cu lemne de foc cu masă termică și registru de apă caldă conectat la pufferul din camera tehnică, binale cu performante de top și un sistem de ventilație cu recuperarea căldurii.

Am mai învățat ceva despre ele – Convecția căldurii – când arzi lemne într-o sobă.

Citește și Încălzire cu lemne – 2022 – soluția de back-up