100 de apartamente din clădirea WoZoCo – Amsterdam

arhitectura urbana detaliu arhitectural WoZoCo

Undeva în Amsterdam, clădirea Wozoco este una dintre atracțiile locului prin designul complet neconformist al fațadei. Aerul este foarte tineresc, vesel, dar, greu de crezut, este locuită doar de vârstnici. Te-ai aștepta ca explozia de culoare să fie apreciată de cei mai tineri, în schimb locatarii sunt în total contrast cu spațiul locativ pe care îl ocupă. Fațada clădirii este cea care atrage privirile și îndeamnă la contemplare.

arhitectura urbana - WoZoCo
balcoanele cladirii Wozoco – Amsterdam

E greu să găsești vreo regulă în proiectul celor de la MVRDV, imaginat acum 10 ani, balcoanele sunt complet neregulate, nu exista nici o repetivitate pentru forme sau culori. Nici chiar geamurile amplasate pe corpul principal al clădirii nu sunt așezate unul sub celălalt, iar de forma balcoanelor sau a extensiilor e greu să poți emite o opinie. De mirare, cu siguranță, căci e ireal cum blocul emană extensii suspendate parcă peste limita permisă de gravitate. Unele părți ale clădirii exced în afara corpului principal cu o dimensiune egală cu a bazei ceea ce te face să te gândești pe loc la stabilitatea structurii. Haios, pe mine m-a făcut să mă gândesc dacă nu cumva băile și bucătăriile sunt amplasate pe partea cea mai depărtată a extensiei și cum mai reușesc să obțină cădere pentru instalațiile de evacuare a apei menajere.

arhitectura urbana - WoZoCo
Extensiile cladirii WoZoCo

Întreg corpul principal, dar și extensiile sunt îmbrăcate în lemn, cu elemente decorative orizontale, mai puțin spațiile vitrate.

arhitectura urbana
Wozoco proiectat de MVRDV

Faptul că este locuită în întregime denotă afinitatea olandezilor pentru non-conformism, cred că Amsterdamul este cel mai cosmopolit oras european. Oare ar funcționa și la noi, și dacă da, cine s-ar aventura să ocupe apartamentele?

arhitectura urbana - WoZoCo
segmentul de deasupra intrarii
arhitectura urbana - WoZoCo
detaliu arhitectural WoZoCo

Poate va mai place arhitectura urbană mai tradițională, asiatică și atunci puteti citi  – Arhitectura urbana japoneza | Centru de cercetare si Podul muzeu ori despre Mini apartamente – cum ne descurcăm cu spațiile mici

arhitectura urbana
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Tehnologia e depasita.Pericol de a avea miros de sfoiag.Trebuie evitat contactul direct al lemnului cu betonul si cu atat mai mult cu pamantul .Macar sa fi imbracat zona de contact cu putina folie de plastic.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.