Scule de tamplarie electronice – 5 idei îți fac viața mai ușoară

scule de tamplarie electronice inclinometru

Ca să te numești tâmplar e nevoie să tai lemn, să-l aduci la o formă prelucrabilă și să-i dai o utilitate, folosind câteva scule de tamplarie. Baza începe întotdeauna cu fierastrău, ciocan, clei, ruleta, accesorii de montaj. Poți lucra pe genunchi, dar e mai bine să ai un banc de lucru. De multe ori la început e bine să-ți construiești singur propriul banc de lucru, fiind o etapă minunată să faci și să greșești/corectezi fără ca cineva să te critice.

Și doamnele pot fi tâmplar – Anca Blaga

În 2018 minimul de scule pe care le folosești include o mașină de înfiletat cu acumulatori, un circular de mână și un șlefuitor, orbital sau cu vibrații. Fiind secolul XXI nu e nevoie să începi de la 0, poți sări câțiva pași ajutat de tehnică și uneori de electronică. Dacă ai bani poți azi să-ți cumperi orice, însă bucuria lucrului făcut cu mâinile tale, folosind scule de tamplarie simple nu ți-o poate vinde nimeni.

Din cauza unui device pentru măsurarea electronică a unghiurilor – înclinometru 🙂 – am ajuns să caut mai multe scule electronice care pot face viața mai ușoară pentru un tâmplar. Nu sunt scule de tamplarie veritabile, ci accesorii cu rol de suport care te ajută să eviți greșeli, mai ales când ești la început. Sau porți ochelari, sau nu știi să folosești scule cu reglaje mecanice … sau … zi tu ce situații vrei.

bagel

Îți amintești de Bagel – ruleta desteapta finanțată prin Crowdfunding? Ca să fiu onest trebuie să admit că nu mi-a fost de folos, era prea futurist concepută și la fiecare eliberare a firului, care ducea la strângerea lui bruscă pe rolă se decalibrează și afisează prostii. Trebuie oprită și repornită. Habar n-am pe unde am rătăcit-o, am cumpărat-o totuși alături de câțiva entuziaști, dar nimeni nu a mai menționat cât de bine merge sau cât de mult o folosește. Poate îi mai dau o șansă, măsurarea cu laser mergea bine.

1. Înclinometru electronic.

scule de tamplarie electronice
inclinometru

Cred că e ceva chiar deștept și util, costă relativ puțin la Axminster, au prețuri în lei și zic ei că livrează și-n România. N-am cumpărat încă, poate în viitor.

2. Micrometru electronic

scule de tamplarie electronice
micrometru digital

Util pentru măsurători de precizie, când faci îmbinări în coadă de rândunică sau alte faze de precizie. Măsuratul este mama și tata ce face mai mult decât orice scule de tamplarie, ca să-l parafrazez pe un clasic în viața.

3. Umidometru pentru lemn

O scula ce nu prelucrează lemnul dar te ajută să eviți achizițiile proaste. Chiar dacă iei din depozit sau din curtea omului, să știi pe loc cum stai cu apa din lemn este vital.

4. Nivela electronică

scule de tamplarie electronice
nivela – Stabila STB196E-2-60P 196-2 Electronic Level IP65 600mm

Pentru dulgheri este mană cerească, mai ales că din diverse cauze planeitatea este un subiect extrem de controversat. Eu am ajuns să folosesc o sticlă pătrată de apă, umplută pe jumătate ca să verific dacă nivela indică bine.

5. Detector de metale în lemn

scule de tamplarie electronice
detector de metale in lemn

Pentru cei care recuperează lemn din construcții vechi, cu intenția de a-l refolosi se poate că depistarea cuielor să fie salvarea multor lame. Doar zic. Nu că s-ar numi unealtă între scule de tamplarie, dar nu cred că-ți permiți să riști un Festool în lemn vechi.

În afara electronicii nu mă pot abține să nu menționez o sculă pasivă, manuală, fără gram de electronică ce pare pe nedrept trecută cu vederea și să vă reamintesc despre fierăstrăul de traforaj. Poate merită reluat în seamă, poate are utilități nebănuite și dacă-l echipați cu o lamă spiralată veți fi muți de uimire cum poate tăia forme curbe prin bucăți de lemn destul de serioase. Pentru copii un set de traforaj este o ocazie minunată să ajungă să evite tableta sau calculatorul o vreme.

fierastrau de traforaj japonez
fierastrau de traforaj japonez

 

fierastrau de traforaj japonez
lame spiralate pentru traforaj

Spor la treabă!

Citește și Clepsidra – instrument de măsurare a timpului sau Daca nu ești pregătit să greșești, nu vei produce niciodată ceva original

fierastrau de traforaj japonez
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.