Eu citesc mult, și aseară a fost prima dată când am întâlnit stejari masivi, menționați într-o carte. E vorba de Harry Potter și Ordinul Phoenix, cea de-a patra carte din seria scrisă de J. K. Rowling. Mi s-a făcut dor de povești fantastice și de câteva săptămâni le-am luat pe rând de la bibliotecă. Bate încă un vânt de vacanță, și sunt sigură că aveți chef de o lectură plăcută pe care o voi completa cu două știri de ordin spiritual, ambele fiind în strânsă legătură cu minunații copacii pe care îi numim stejari.
Digi24 a făcut un reportaj despre Mănăstirea Bârsana din județul Maramureș, înaintea sărbătorilor de Paște. V-am adăugat clipul pentru că apare filmat o bună parte din ansamblul mănăstirii, ansamblu al cărui arhitectură este inspirată de tradiția locală. Construcțiile au fost realizate din stejar masiv și pietre de râu, toate lucrate de meșterii locali.
Călin a avut marele noroc să îl cunoască pe unul din meșterii din Bârsana mai de-aproape, și chiar să lucreze sub îndrumarea sa. V-a povestit acest lucru în articolul Sculptura in lemn – primii pași lângă un meșter din Bârsana
O altă biserică veche, cea din Plopiș, satul natal al episcopului Justinian al Maramureșului, a fost construită cu stejari care au fost ținuți 30 de ani la uscat. „Bătrânii spun că fiecare stejar era tras cu câte şase boi, atât era de mare. Şi nu se puteau tăia cu ferăstrău obişnuit, pentru că erau prea groşi. Erau nişte fierăstraie perpendiculare cu care meşterii le tăiau, dar s-a lucrat foarte mult şi din bardă. Fiind lemn de stejar, s-a păstrat din el doar inima” [sursa] O biserică construită dintr-o inimă de stejar! 🙂
Văd că m-am întins cu cuvintele și mă voi opri aici. Aș fi vrut să vă scriu și despre stejarii din povești, dar o voi face într-un alt articol.
Să aveți o săptămână luminată!
Citește și despre turul virtual al bisericilor din Țara Lăpușului