Blaturi de bucatarie finisate neprofesionist cu ulei de tung

blaturi de bucatarie finisate cu ulei de tung

Pentru blaturi de bucatarie recomand piatra, dintr-un motiv clar care tine de utilitate și practică. Primesc multe cereri pentru oferte de blaturi de bucatarie din lemn, fie stejar, fie alte esențe și prefer să-mi declin competența către alte entități comerciale sau productive. Montajul acestor blaturi de bucatarie e neapărat nevoie să facă parte din oferta completă, pentru că nu sunt piese de serie ci produse unicate, cu dimensiuni și configurații aparte.

blaturi de bucatarie finisate cu ulei de tung

Totuși, am avut parte de întâlnirea cu aceste piese de mobilier, printre membri familiei mele care le dețin ( au ținut cu tot dinadinsul ) ori sunt moștenite din vremuri imemorabile.

Unul dintre ele a fost nou, achiziționat dintr-un magazin de bricolaj, construit tip parchet, însă e doar un strat de lemn lipit pe un suport de aglomerate/conglomerate. Pentru că am scris despre uleiul de tung, îl apreciez și întâmplarea face să fi reușit achiziționarea unui singur litru de pe online-ul românesc înainte ca oferta să se preschimbe în ”doar vrac – 200 kg”, l-am oferit pentru utilizare. A fosta aplicat ca proiect DIY, neprofesionist, urmând sfaturile din Youtube, informații de la prieteni și bunul simț meșteșugăresc românesc.

Rezultatul momentan, pentru că s-a aplicat pe un blat nou a fost surprinzător de frumos. S-au aplicat atunci 3 straturi, cu șlefuire între și 24 de ore timp de uscare. Aplicarea s-a făcut cu pensula și apoi șters cu o cârpă. Din păcate nu am primit imagini cu el de nou, iar imaginile de mai jos sunt cele de acum, după 10 luni de utilizare, nu foarte intensă.

Trag concluzie că e nevoie de o re-aplicare, pentru că pe alocuri s-a șters uleiul din blat și pot apărea deformări ale blatului. Dacă condițiile de utilizare ar fi fost mai frecvente cred că problemele ar fi apărut mai repede și poate chiar mai dramatice.

Al doilea caz este referitor la un blat vechi, din fag, construit similar cu cel de sus, însă protejat anterior cu lac. Lacul s-a crăpat, scorojit și apa, mai ales în zona chiuvetei a intrat în lemn. S-a șlefuit bine tot blatul, fără a se demonta, apoi s-a aplicat ulei de tung, din aceiași butelcuță, în 3 straturi succesive, respectând timpul de uscare și șlefuirea între aplicări. Lemnul a tras ulei ca mâinile crăpate cremă Nivea, și a revenit într-o bună măsură la viață. Menționez că toată operațiunea a fost executată de o domnișoară, singură singurică. Cu un cost minim și efort în doze mari, dar susținut de perseverență, a reușit să îmbunătățească simțitor, durabilitatea și aspectul unui blat, prelungindu-i viața. Acest blat este din masiv, provine din vremurile când nu se prea folosea PAL sau MDF, deci șansele de a mai rezista o vreme bună sunt mari.

Și aici va trebui revenit cu finisaj peste o vreme, dar operațiunea de întreținere periodică este mai ușoară decât înlocuirea. Costul este net în favoarea intreținerii.

Concluzie : chiar dacă recomand blaturile de piatră, pentru că la căldură și umiditate sunt complet inerte, comparativ cu lemnul, pentru cei care țin morțiș să aibă blat de lemn, le recomand să aleagă uleiul, indiferent de natura lui, ca soluție de finisaj, pentru că se poate re-aplica, ca metodă de întreținere periodică. Lacul crapă, este greu de îndepărtat și nu este prietenos cu bucatele ce ajung în gură.

Cu drag, de chef de muncă.

blaturi de bucatarie finisate cu ulei de tung
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Din fotografii reiese ca au fost utilizate panourile încleiate, prin presare, din lamele lipite. Chiar daca lamelele sunt selectate inaintea asamblarii, lamelele se comporta diferit si finisarea chiar si initiala e dificila. Problemele pot aparea pe linia de lipire si doar un finisaj sub forma unei pelicule mai groase poate evita infiltrarea apei intre lamele.
  Daca citim instructiunile unui comerciant de pe piata exista riscul sa renuntam la ideea blatului uleiat. Uleiul se lasa să penetreze lemnul timp de aproximativ 2 ore, se sterge uleiul în exces, in prima săptămână de utilizare blatul trebuie tratat la fiecare două zile şi apoi la fiecare trei zile până când suprafaţa este saturată – aproximativ 2 luni. Apoi se tratează la nevoie.
  Daca blaturile ar fi fost dintr-o singură bucată de lemn masiv sau din scanduri lungi si aveau un finisaj corespunzator, poate nu ajungeau in starea prezentata in fotografii. asa de repede.
  Am vazut un documentar in care producatorul unei mese de bar a selectat un blat din lemn masiv care nu trebuia sa prezinte noduri, crapaturi, adancituri etc pentru ca berea sa nu aiba pe unde penetra lemnul.

  • aveti perfecta dreptate, ceea ce mi-am dorit sa prezint a fost rezultatulaplicarii neprofesioniste. Sunt multi care citesc teoria si nu se decid sa o puna in practica. Ceea ce am aratat, cu bune si rele, este rezultatul practic. Multumesc pentru completari.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.