Brad sau stejar pentru mobila din casa ta?

brad sau stejar

Mi-a stăruit în minte ideea acestui articol despre brad sau stejar ca și alegere pentru materialul din care să fie fabricat mobilierul pe care cineva și-l poate dori pentru casa lui, în urma unui șir de discuții cu mai mulți clienți care au considerat că alegerea bradului în loc de stejar ar reduce dramatic costurile, fără pierderi semnificative de rezistență. Parțial este adevărat, dar tocmai din acest motiv aș vrea să menționez câteva caracteristici care le diferențiază pe cele două esențe de lemn.

brad sau stejar

 • stejarul face parte din familia de copaci cu esență tare, bradul este incadrat la speciile cu esență moale ( încercați să apăsați unghia într-o scândură de brad sau una de stejar, diferența este sesizabilă cu ochiul liber)
 • fibra stejarului este compactă, inelele de creștere sunt reduse în grosime, pe când bradul are inele cu grosimi mari, datorate unei creșteri mult mai rapide
 • culoarea stejarului românesc este cea care o face atât de apreciată fiind din gama de nuanțe de miere, comparativ cu stejarul american care este considerat ca având culoarea roșie predominantă
 • bradul este mai alb, dar cu coloraturi de culori închise pe fibra saturată în rășini.
 • stejarul este caracterizat de tanini conținuți în fibră, bradul de rășini
 • bradul este un lemn mai rezistent la absorbția șocurilor, tocmai din cauza fibrei mai moale, pe când stejarul tinde să se crape, în condițiile unor șocuri de valoare mai mare
 • stejarul a fost considerat de-a lungul timpului predominant în alegerile pentru mobilier, pentru că permite forme mai subțiri, datorită rezistenței sporite, pe când mobila din brad impune automat supradimensionare pentru a conferi aceeași rezistență
 • bradul și stejarul sunt esențe de lemn utilizate și în dulgherie, cu o balanță net înclinată în partea stejarului pentru rezistență și pentru brad în privința costurilor.
 • brad sau stejar, alegerea ține foarte mult de gusturi, destinația mobilierului și disponibilitatea financiară.

Nu sunt un adept al nici uneia dintre aceste esențe pentru că le apreciez deopotrivă și le clasific pe fiecare într-un segment distinct de utilizare. Cred ca brad sau stejar mi-e totuna, atâta timp cât este lemn masiv și cât destinația finală este potrivită cu alegerile. Stejarul este sobru, clasic, distins, fibra este elegantă, iar bradul se încadrează în segmentul rustic, tradițional, rudimentar ( dar fără grosolănie). Prelucrarea fiecărei esențe de lemn poate schimba total percepția asupra rezultatului final, dar considerați că pentru aplicații identice, dimensiunile elementelor din brad vor fi supradimensionate comparativ cu aceeași rezistență a unui element fabricat din stejar.

Blaturi de mese din brad
Blaturi de mese din brad

Pentru ambele fibre de lemn, brad sau stejar, se poate alege finisajul dorit, în schimb va fi mai greu de conferit eleganță bradului decât va fi să i se aplice stejarului un caracter mai rustic. Vărul stejarului, lemnul de cer, prezintă coloraturi de fibra și imperfecțiuni naturale care-l fac extrem de potrivit pentru mobila rustică, cu aspect vizibil tradițional.

Mesele din brad vor avea blaturi mai groase, picioare mai robuste și elemente de consolidare mai numeroase față de un model similar fabricat din stejar. Scaunele din stejar sunt mai suple, mai grele și permit execuții de detalii de finețe mai elaborate. În ceea ce privește corpurile de mobilier, gen comode cu sertare, dulapuri, polițe, vitrine – diferența se estompează și dimensionările sunt relativ apropiate, datorita rezistenței structurii. Aici intervine doar aspectul estetic.

Aspectul pe care îl aștepți când menționezi una dintre cele două fibre , brad sau stejar , cred că am reușit să-l surprind în cele două imagini de mai jos.

brad sau stejar
Luxury Home Office Design Gleenotes Ideas Of Luxury Home Office Designs Home Office – Telimtex
brad sau stejar
Interior cu lemn de brad – stil cabana

Dacă e vorba de un dormitor, diferențele pe care ar trebui să te aștepți să le percepi arată așa :

brad sau stejar
dormitor din lemn de brad
brad sau stejar
dormitor din lemn de stejar

Părerea mea este că sunt frumoase ambele variante, incontestabil. Valoarea și estetica provine din calitatea execuției, a stilului abordat, a detaliilor sau a lipsei lor, din finisaj sau culoare. Mai luați în calcul că există varietăți de esențe pentru fiecare dintre cele două tipuri de lemn, brad sau stejar, care au caracteristici mecanice și de culoare mult diferite. Recent am văzut că se comercializează cherestea de rășinoase din Ukraina, iar bradul nu este singurul reprezentant al acestei categorii. Molidul este lemnul cel mai întâlnit la noi, chiar dacă i se spune brad, uneori chiar și globurile de Crăciun stau atârnate pe crengi de molid, iar copiii sunt induși în eroare că au brad în casă. Mai există cedru și pin, greu de deosebit pentru un necunoscător.

Ca și concluzie, nu este important să justificați alegerile și gusturile pe care le aveți, dar este bine să fie susținute de cunoștințe ne-eronate despre lemn, pentru ca selecția și comparația privitor la calitate și utilizare să fie una justă.

Atenționăm într-una despre puterea de deformare a lemnului masiv și cred că suntem percepuți ca fiind prăpăstioși, ca și cum nu se poate întâmpla și precauțiile necesare sunt doar un moft sau o cale de a prezenta potențialilor clienti un aspect despre priceperea tamplarilor cu care nu s-au prea întâlnit și cred ca nici nu vor ajunge să se întâlnească. Imaginea de mai jos este un exemplu extrem dar foarte ușor de evaluat. Material prost, manoperă și concept constructiv neprofesionist, ingredientele pentru dezastru. Masa de mai jos este din brad, vă asigur că stejarul poate să se deformeze mai puternic, cu ruperea legăturilor și a feroneriei înglobate.

brad sau stejar
masa din brad deformata

Cu drag, de modă veche. Și nouă !

Citiți și despre :

Fibra rustică a lemnului de stejar

brad sau stejar
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. Prefer stejarul, pentru aspect.

 2. #2 Comentariu nou

  Foarte mișto articolul. Dar eu aș alege stejar, clar. Imediat ce mă mut în Cosmopolis, îmi iau mobilă din stejar. Nu mi-aș lua niciodată mobilă din brad.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.