Bucșa metalică pentru fixări în lemn

bucșa metalică

O bucșa metalică este o piesă atât de mică încât trece nebăgată în seamă ca produs ce face trecerea de la lemn la metal. Toate mesele noastre au picioarele fixate de blat cu bucși metalice îngropate.

bucșa metalică

În engleză pentru bucșa metalică trebuie căutat – Metal Threaded Inserts For Wood

Sunt foarte multe modele și soluții tehnice pentru aceste piese. Unele se fixează cu adeziv, altele prin introducere forțată și blocare prin înfiletarea șurubului. Noi folosim varianta cu șurub metric pe interior și aripioare elicoidale care ”mușcă” în lemn. Diametrul găurii este egal cu cel al corpului principal de la bucșa metalică, iar aripioarele se încastrează în lemn. Fixarea este solidă, foarte fermă.

Băieții din fabrică și-au confecționat singuri uneltele de montaj, folosind un șurub care blochează cu o piuliță bucșa în timpul înșurubării. Apoi se destrânge piulița și se eliberează bucșa fixată în lemn, șurubul ieșind liber.

Problema principală este legată de verticalitatea cât mai precisă și fermă de introducere a unei bucșe. Dacă folosești ca în clipul de mai jos o mașină de găurit cu coloană verticală este foarte simplu, dar la blaturile de mese nu poți ajunge în toate locurile unde e nevoie de aceste fixări. Totul rămâne în mâna meșterului, exersată și cât mai fermă când ține mașina de înșurubat cu acumulator în mână.

Nu prea merge să fixezi o bucșa metalică folosind un inbus, nici cu șurubelniță cu capul drept, chiar dacă unii producători fac la bucși astfel de metode de conectică. Am introdus cu mâna mea destul de multe bucși metalice ca să mă conving că metoda cu șurubul și piulița blocatoare este cea mai sigură. Bucșa metalică nu este singura soluție de fixare, trebuie adaptate particular în funcție de aplicație. Pentru blaturile de mese însă cred că este cea mai potrivită.

bucșa metalică

Se produc din zamac sau metalice. Cele de alamă sunt mai scumpe și nu ruginesc. Eu le prefer pe cele din oțel cu spirala exterioară continuă.

bucșa metalică

Meșterii tâmplari s-au specializat fiecare pe elemente de fixare care le sunt la îndemână și le servesc cel mai simplu scopului.

bucșa metalică

bucșa metalică

Beneficiarii care au de montat picioare la mesele comandate de la noi cer uneori montaj. Le explicăm că șuruburile cu cap inbus care se fixează fiecare în bucșa metalică aferentă sunt singura operație pe care o au de executat între despachetat și utilizarea produsului. Livrăm și cheie inbus potrivită fiecărui șurub.

În 8 ani de livrări bazate pe comenzile de produse din catalogul online de mobilă din stejar Mobel Amadeus am avut un singur caz în care un bărbat n-a putut face singur fixarea. Sunt convins că din comoditate și lipsă totală de interes pentru investiția sa.

Clopotul lui Gauss ne confirmă tuturor, zi de zi, că extremele sunt puține și nu fac decât să ne confirme normalitatea.

bucșa metalică
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Salut,

    Am intr-una din pozele legate de bucsele cu dublu filet ca acestea se folosesc si pentru fixara gatului de chitara electrica pe corp. Imi poti spune te rog ce tip de bucse ar trebui folosite pentru o astfel de operatie? As putea realiza o astfel de lucrare la Stejar Masiv? Daca da care ar fi conditiile? Daca nu, imi poti spune de unde pot achizitiona astfel de bucse?

    Multumesc!

    • Buna ziua, bucsile le-am cumparat de la magazinul Inbus din Baia Mare, pe str, Victoriei. Nu va pot spune cum se numesc, ca model, insa e plin online-ul de imagini si modele. Din pacate nu va pot oferi o solutie constructiva, lucram in fabricile noastre mese si scaune in serie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.