Camera cu noroi – aveți așa ceva acasă?

antecamera cu noroi

Pentru cei care locuiesc la casă imaginea încălțărilor murdare înșirate la intrare – cizme, șlapi sau pantofi scâlciați de călcatul pe partea de călcâi este una de care nu vă prea mândriți și de aceea se păstrează tot acest arsenal la intrarea din dos. Englezii denumesc spațiul capabil să preia și să rezolve această situație MUDROOM – camera cu noroi, iar utilitatea ei este de netăgăduit.

antecamera cu noroi

Se poate concepe ca acest spațiu, să fie integrat frumos în spațiul casei și poate cea mai potrivită așezare ar fi la intrarea din garaj sau la intrarea din spate, aproape de prima cameră de baie, destinată nevoilor fiziologice urgente și igienei uzuale. Designerii au conceput pentru acest spațiu, un mod mai estetic de a fi mobilat și decorat, pentru a nu apărea o discordanță față de aspectul îngrijit al locuinței. Celor cărăra nu le pasă de curățenie și nu dau bani pentru îmbunătățiri de-astea – ” de domni” – cu siguranță articolul de față le va părea desuet, iar subiectul plictisitor.

antecamera cu noroi

Spațiul respectiv ar trebui în primul rând să fie echipat cu un cuier în care să stea hainele de lucru, pălăriile și încălțămintea care nu tremură în fața noroiului. De noroi, pământ, iarbă sau frunze e vorba aici, elemente foarte comune pentru un exterior de casă și care sunt și motivul căruia i se datorează ideea de locuit la casă. Dacă s-ar putea produce o magie și tot ceea ce am menționat mai sus să dispară ca prin farmec de pe haine și mâni atunci când intrăm în casă s-ar vinde pe loc, ca pita caldă. Dar nu se poate și nu există nici un dispozitiv, iar procesul intrării și ieșirii din casă pentru îndeletniciri de grădinărit este unul normal și firesc.

antecamera cu noroi

Mobilierul rustic este cel mai potrivit în astfel de situații, iar finisajele nu trebuie să fie pretențioase.

Punctual echiparea acestui antreu o văd ca fiind indicat să conțină:

 • pardoseală din piatră naturală, gresie sau alte soluții care să permită spălarea ușoară, chiar cu un furtun, și cu scurgere prin înclinare
 • mobilier cu funcțiune de cuier și suport de încălțăminte ( din materiale ușor de curățat)
 • spațiu de depozitare pentru scule ( un minim uzual, nu magazie)
 • acces la apă, eventual o vană joasă pentru spălat.
 • dotarea cu perie, găleată, mop și furtun
 • bancuță sau scăunel pentru comoditatea la încălțare
 • finisaje nepretențioase, ușor de întreținut

Sunt convins ca astfel de spații, alături de camera tehnică, dressing room sau openspace-ul pentru living dining sunt oarecum atipice în gândirea românilor dar e nevoie de o schimbare de mentalitate în abordarea procesului de design a unei case. Mulți dintre noi ajungem să ne îndeplinim acest vis după 40 de ani și ar fi păcat ca atunci când ajungem să canalizăm resurse importante, poate chiar majoritatea puterii financiare într-un proiect care să fie o piatră de hotar de-a lungul vieții, să omitem câteva aspecte care să ne facă pe urmă să regretăm.

antecamera cu noroi

antecamera cu noroi

antecamera cu noroi

antecamera cu noroi

Nu de dormitoare uriașe avem nevoie nici de bucătării cât o sala de bal, ci de spații utile, care să ne facă viața autonomă, fără vecini sus-jos, stânga-dreapta, mai ușoară și chiar o bucurie.

Cu drag, de cei ce nu se feresc să se murdărească pe mâini.

antecamera cu noroi
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  La noi antreul indeplineste aceasta functie, ideal avand acces direct la un grup sanitar de serviciu. In principiu ar trebui sa aiba rol si de camera tampon impotriva frigului, iarna, dar multi renunta din cochetarie la usa dintre antreu si living/casa scarii.

  In anumite situatii si terasele acoperite iau rolul de „mud room” ca nu sta nimeni sa ocoleasca casa, lasi papucii pe terasa si intri.

  Iar la tara prispa/sala/pridvorul sau cum s-o mai numi prin diverse zone are rolul asta.

  Asa ca da, majoritatea avem „mud room” doar ca nu-i asa cochet ca la cabanele de lux cu accente rustice din pozele din articol.

  Referitor la openspace e o mare inventie, ar trebui adoptat pe scara larga pt ca are o sumedenie de avantaje, in principal socializarea cu musafirii in timp ce pregatesti masa, nu stai inchis in bucatarie si musafirii la tv. Plus ca spatiul pare mult mai mare si arata mult mai bine decat un living ca o cutie inchisa, fara costuri suplimentare. Iar faza cu mirosul, de care se tem multi e aiurea, daca faci sarmale sau peste miroase si daca ai trei usi la bucatarie, iar din experienta spun ca nu e o problema reala. Pana la urma miroase bine, a mancare, contribuie la atmosfera primitoare.

  Dresingul e cam invers fata de openspace, si personal nu sunt fan, prefer un dulap de colt cu oglinzi. Daca ai avea spatiu pt un dresing ca’n filme, cu baie, sala de proba si de machiaj, gen miniapartament, da, cred ca e bine. Dar sa renunti la o camera sau sa micsorezi un dormitor ca sa faci o debara cu umerase atarnate pe toti peretii…

  • ai dreptate, nici nu ma gandeam ca poate fi vorba de a adauga ceva unui apartament sau case deja construite.
   Ideea sta in picioare pentru constructiile care sunt in faza de proiectare, cred ca alaturi de camera tehnica si de spatiile de depozitare e important sa consideram utilitatea inaintea designului.
   Cunosc constructii recente care dupa terminare au pus probleme mari proprietarilor care au omis unele dintre spatiile de mai sus si au centrala termica tot in bucatarie si camara a mai ”muscat ” din blatul de lucru.
   S-a ajuns la case de 250 mp cu holuri largi si dormitoare uriase , dar cu living mic si fara debarale.
   Dormitoarele s-au micsorat cu volumul dulapurilor, alti bani, alta distractie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.