Ceasuri cu cuc, originale din Munții Pădurea Neagră din Germania

ceas cu cuc mecanism de miscare a cucului

Inițial aș fi vrut să fie un articol gen No Comment, pentru ca totul se rezuma la trei cuvinte si imagini. Spui Ceas cu Cuc, ai spus tot. Pentru mine înseamnă copilăria, când mergând in vizită la cineva care ”statea bine”, din nomenclatura fostului regim, am rămas mască în fața unui ceas-turn, cu conuri de brad ca și greutăți și cuc. Bunicii povesteau amabilități, se servea dulceață pentru copii și țuică pentru adulți. Eu eram consternat, în stare de șoc. Nu-mi puteam lua ochii de la masinăria respectiva, mi se părea enormă, gigantică de-a dreptu’, iar cucul dinăuntru sigur nu era viu, dar făcea ceva.

Apoi proprietarul a deschis ușița din fața ceasului, a tras de lănțișoarele dinăuntru până când conurile au ajus sub ceas. Părea o mașinărie complicată, știu ca alți copii au urmărit cucul și l-au prins când a ieșit. Cu urmări tragice pentru cuc, evident.

În munții Pădurea Neagră, din landul Baden-Wurtenburg, una dintre cele mai puternice zone industriale ale Germaniei, cu centrul la Stuttgart, își află izvorul atât Dunărea, cât și zona certificată a producătorilor de ceasuri cu cuc. Multi mai știu și de cazinoul de la Baden-Baden. Meșterite nemțește, cu precizie, din mult mult lemn, ceasurile cu cuc încăntă prin diversitatea mecanismelor care anima multe alte personaje pe lângă cucul originar. Timpurile din care provin aceste mecanisme sunt premergătoare revoluției industriale, iar ceasurile din clopotnițele bisericilor au beneficiat cel mai mult de inovațiile tehnicii în acest sens.

Am să vă arăt câteva imagini, dar cel mai frumos, filmulețul de prezentare a asociației producătorilor de ceasuri cu cuc din zona respectivă.

Ceasuri cu cuc
Ceas cu cuc cu model floral
ceas cu cuc
ceas cu gradina
Ceasuri cu cuc
ceas cu tema cuplu care se saruta
Ceasuri cu cuc
Ceas cu tema O zi la cabana
ceas cu cuc
mecanism de miscare a cucului
Ceasuri cu cuc
Model de ceas cu cuc

Cu drag, de inventivitate și tradiție.

ceas cu cuc
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Sabloane pentru inbinare pieptene aveti?..ma refer la inbinare cu patratele nu cea de coada randunica…cat ma-r costa un sablon de fier cu distanta de 2,5 cm intre gaurile sablonului (dupa care sa tai cu freza la model)

  2. Sunt foarte frumoase. Se gasesc si in Romania?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.