Considerat un veritabil centru de cultura, arta si cunoastere, Centru Pompidou din Paris are un frate mai tanar la Metz, tot in Franta.
Colectia de sculptura a lui Brancusi este pentru noi, cel mai relevant reper prin care ne raportam la renumitul centru de cultura francez, insa pentru Paris reprezinta mult, mult mai mult. Centrele gazduiesc expozitii, spectacole live, proiectii de film, lectura din bibliotecile de carti sau colectiile de materiale audio – video. Specificul care constituie linia principala a manifestarilor este expozitia culturala. Ideea de inovatie in arta domina, programul anual incluzand manifestari cu caracter multi-disciplinar si spectacole in care vor performa combinatii dintre cele mai inedite, ca de exemplu un coregraf si un scriitor sau un pictor.
La Metz, prin contributia a doi designeri, japonezul Shigeru Ban si Jean de Gastine, s-a ridicat o structura pe cadre de lemn, avand ca inspiratie tema podurilor si a palariilor chinezesti de unde a preluat unduirile line pentru terasa inconjuratoare. Arhitectura urbana japoneză este unul dintre reperele de simplitate și eficiență care influențează major arhitectura globală.
Arhitectii au conceput cladirea pornind de la designul acoperisului sprijinit pe patru piloni conici ce sprijina structura de grinzi lamelare din lemn, sub forma hexagonala ranforsate in jurul unei spirale de otel. Invelitoarea este din fibra de sticla translucida cu ranforsari de tesatura textila din teflon. Pe o suprafata de 5000 mp spatiul expozitional, gazduieste intreaga suita de manifestari care confera pe merit cladirii denumirea de Centru de Cultura.
Experienta vizitarii atat a edificiului cât si a spectacolelor merita pe deplin.

Centru Pompidou din Metz – Structura din lemn

Centru Pompidou din Metz

Centru Pompidou din Metz – Aripa James

Centru Pompidou din Metz

Centru Pompidou din Metz
M-aș bucura enorm să particip sau macar sa susțin astfel de edificii publice, bazate pe lemn, construite cu priceperea meșterilor tradiționali maramureșeni, Case, portți, biserici sau cruci se fac, însă în afara caracterului religios mai sunt aspecte publice importante unde lemnul poate fi apreciat.
Timpul, cu siguranță, dar doar cu aportul oamenilor, poate aduce schimbări.