Turism in Maramures | Pensiunea Babou din Breb

casa de lemn din Breb casa de lemn din Breb

Eveline si Matthijs sunt olandezi. Adica straini. Ei, veniti din afara tarii, de acolo de unde multi de-ai nostri isi doresc sa mearga, au descoperit in Maramures, la Breb, intr-o casa de lemn, veche, fara utilitati ceea ce o familie denumeste ACASA.

Acasa e acolo unde iti e bine, unde vrei si iti place sa traiesti, alaturi de cel si cei ce te iubesc. Acasa nu inseamna locul nasterii, orasul studiilor sau unde te trimite firma si-ti plateste chirie. Acasa e definit de sentimente si de starea de bine continua.

Nu ii cunosc personal, dar o voi face cu siguranta, cit de repede imi va permit timpul. Relativ recent, anul trecut, in 2011 au gasit si achizitionat o casa traditionala in satul Breb, la poalele Crestei Cocosului. Denumirea in engleza e haioasa, parca sunt obisnuit sa traduc in romana denumiri straine si mai putin din romana in engleza : Rooster Peak.

Casa, caci ea ma intereseaza cel mai mult, este construita cu multe decenii in urma, cu fundatie de blocuri de piatra mari, peste care s-a ridicat o elevatie din blocuri mai mici, cu podea de pamant batatorit si apoi pavata cu scanduri de lemn. Peretii casei sunt din dulapi de brad, ciopliti si imbinati la colt. Cladirea principala in care locuiesc cei doi are acoperisul cu eternit inca, dar dupa modelul pe care l-au aplicat fostei suri, cred ca vor investi intr-un acoperis de lemn si pentru casa, din sindrila prelucrata manual. Veranda este generoasa, permitand amenajarea ca spatiu alternativ pe timpul verii.

Partea cea mai interesanta insa este intentia celor doi, pusa de altfel in practica, de a folosi sura veche, dupa renovare si recompartimentare, ca destinatie de pensiune agro-turistica. Spatiile de cazare de la Pensiunea Babou au fost dotate cu utilitatile necesare actual, fara a modifica aspectul de casa din lemn. Usa baii e facuta din scanduri cusute ca orice poarta sateasca, iar aspectele moderne de amenajare au rol doar de minim confort, fara a stirbi din tenta traditionala. Din cele citeva emailuri schimbate pana acum am notat interesul deosebit pentru produsele bio, eco, naturiste. Am sa va las sa apreciati din imagini daca v-am convins sa le faceti o vizita. Locatia ofera si posibilitatea de camping pentru corturi pe linga hostelul din sura renovata. Pensiunea Babou, din Maramures este un exemplu pentru oricine doreste sa se apuce de turism rural.

Ghidul turistic va poate arata ceea ce are Maramuresul de oferit mai frumos, iar Pensiunea Babou din Maramures ofera caldura gazduirii.

Pancarda de intrare - Pensiunea Babou
Pancarda de intrare – Camping si Hostel
casa de lemn din Breb
casa de lemn din Breb
casa de lemn din Breb -- Pensiunea Babou
casa de lemn din Breb
Vedere laterala - elevatie si bordura verandei - Pensiunea Babou
Vedere laterala – elevatie si bordura verandei
Veranda - Pensiunea Babou
Veranda
Schimbarea acoperisului a necesitat 1100 de bucati de sindrila - Pensiunea Babou
Schimbarea acoperisului a necesitat 1100 de bucati de sindrila
Amenajare interioara cu lemn - Pensiunea Babou
Amenajare interioara cu lemn
Camera cu bucatarie pe colt si scarile catre camerele de cazare
Camera cu bucatarie pe colt si scarile catre camerele de cazare
Dormitor minimalist
Dormitor minimalist
Accente rustice pentru camera de baie pentru barbati
Accente rustice pentru camera de baie pentru barbati
Curtea interioara
Curtea interioara
Cazan de tuica - acolo se fierbe de-a doua, pont pentru olteni
Cazan de tuica – acolo se fierbe de-a doua, pont pentru olteni
Foc aniversar - Pensiunea Babou
Foc aniversar

Succes, pentru ceea ce faceti si pentru exemplu pe care il dati.

39 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →