Clase de rezistență pentru lemn de construcții

clase de rezistență C24

Înainte de vorbim despre clase de rezistență ar fi haios să pătrundeți înțelesul unui banc, puțin sumbru.

La Auschwitz, lucrau 2 meșteri la construcția camerelor de gazare, zideau cărămidă. Unul era un neamț evreu, celălalt evreu polonez. Polonezul punea mortar cum îi venea la mână, cărămizile alandala, în timp ce neamțul le așeza la sfoară, lucra cu firul cu plumb – operă de artă, ce mai.

Enervat, la un moment dat, zice polonezul – Mă, și așa ne omoară aici, ce te tot chinui să le faci frumos, pentru ăștia te-ai găsit să lucrezi ca la carte?

Neamțul îi răspunde – Eu altfel nu știu să lucrez, nici aici, nici altundeva …

DIN, BS, ISO și alte standardizări răspund cerințelor de minim de calitate impus de breslele meșteșugarilor și necesitatea raportării la un limbaj comun și la valori mutual înțelese. Nouă ne lipsesc, de-o viață lungă cât existența acestui popor respectarea regulilor. Lucrăm cu lemnul de când se știa nația asta, însă clase de rezistență la lemn avem doar pentru că ni s-au impus prin scripte, în legi, în dosare, nu în practică. Dacă se trezește unul mai răsărit să ceară așa ceva la lemnul din depozite este privit cu ochi mari, colțuri de gură coborâte și zâmbete disprețuitoare.

Europa și europenii – printre care ne numărăm de-o vreme și noi – au pentru lemnul de construcții clase de rezistență cu caracteristici împrumutate din sisteme teutone sau scandinave. Dacă vedeți undeva pe o grindă de lemn o inscripție ca cea de mai jos, fiți cu băgare de seamă că înseamnă ceva.

clase de rezistență
Clasa C24 – lemn pentru încărcări structurale medii

Citire de pe UK-Timber.co.ukCarcassing timber is kiln-dried treated structural graded softwood that is most commonly used where a grading stamp is required. Predominantly used in the construction of floor joists, roof joists and timber framing, it can also be used in many other applications both internally and externally.

Nici în Franța nu se lasă mai prejos, deși parcă ne asemănăm mai mult cu cei din Hexagon, la abordarea vieții lejer, dar FÉDÉRATION COMPAGNONNIQUE și ceea ce reprezintă pentru dulgherie nu e de ici de colo. Am scris despre ei într-un articol foarte drag mie – Unelte de dulgherie – Bisaigue – pentru lambă și uluc

Găsim atât în UK, cât și în Franța surse cu lemn debitat standard, pe grosimi, uscat și frezat la 4 fețe, pentru construcții cu respectarea acelorași clase de rezistență. Restul țărilor vestice sunt în aceeași notă, însă cum te îndrepți spre est, se diluează regulile și mai ales respectarea lor, prin lipsa supravegherii.

Am sunat local la o firmă, cerând informații despre o sursă de lemn certificat, din oricare dintre cele câteva clase de rezistență uzuale – C18 sau C24. Se aduce de afară, la comandă, desigur. Am răspuns că așa pot să-l aduc și eu, nu prin intermediere. Asta e … nu se cere, e bun și cel verde din depozit. E mai ieftin lemnul la 2000 de km, deși pleacă din România. Dublul standard se aplică la multe produse, clasa I se duce la ei, clasa a III-a rămâne aici, n-avem cu ce să comparăm, ni se pare că e la fel, dar nu e.

Vă ofer câteva resurse ce merită parcurse. Aș atrage atenția mai ales la cum privesc suedezii cultivarea lemnului, e fermă, cu recoltare la decenii, dar e tot cultivare.

Sweedishwood.com

N-aș intra în detalii să explic eu ce sunt aceste clase, reprezintă standarde și noi, în România, ar trebui să ne conformăm. Sigur că ar costa mai mult, nu se poate pe lemn furat, dar așa cum zicea Iacob de la Northmen, despre Letonia, și în România e valabil: Avem atâta lemn cât să ajungă tuturor românilor ca să locuiască în case din lemn, fără să distrugem pădurea.

Nații ce și-au tăiat-o pădurea lor, acum o îngrijesc și o taie pe a celor care îi lasă să o facă.

Sper să primesc comentarii de genul : – Lasă dom’le poveștile că știe toată lumea despre clasele de rezistență la lemnul de construcții …

Sau se poate merge pe stilul tradițional de dulgherie asa – Casă pe stâlpi și grinzi Northmen – 1190 EUR/mp – dar pentru mine asta e peste minimul de clase de rezistență, este și artă, mai exact artizanat.

Uite cum se vinde lemn pentru framing în vestul Europei – English Woodlands Timber – de la copac la cherestea

14 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Un articol foarteeeee slab. Vorbiti degeaba…..ca sa faceti reclama

    • Poate aveți dreptate, însă discuția despre lemn cu clasa de rezistenta este noua pentru mulți cititori. Nu am pretenția de specialist, dar ma străduiesc sa mă informez despre subiecte interesante.
      Reclama? La ce sau cine?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.