Corpuri la comanda, din lemn masiv de stejar

mobila din lemn masiv corpuri mobila la comanda

                       Pentru comanda de la Cluj, cea prezentată în articolul –Set masa din lemn masiv Georgia si scaune modelul Eduard– am avut de livrat mai multe piese printre care un stand TV, o masă de perete cu stand de vinuri și 3 corpuri personalizate pentru mobilarea unei bucătării de vară. Am acceptat să facem și piesele atipice, din afara modelelor standard pe care le producem pentru export, având în vedere dimensiunea totală a comenzii care a fost de 12 piese individuale distincte. Nici mobilă pentru bucătărie nu producem, e prima și singura cu această destinație pe care am făcut-o din stejar masiv.

                    De regulă refuzăm astfel de cereri, în schimb am avut plăcerea de a lucra pentru o persoană ”sus-pusă, nu spui cine” vorba lui Caragiale, care întâmplător a venit cu cererea către mine, după ce în urmă cu 15 ani, pe când eram student, am întâlnit-o într-un context care a așezat-o la aceeași masă. Revederea și recunoașterea reciprocă, după acei mulți ani m-au făcut să renunț la regulile pe care singur le-am impus și într-un final să rezulte într-o complicație, reieșită dintr-o omisiune de-a mea, care a făcut ca sfârșitul de an 2014 să mă prindă cu nervii întinși.

mobila din lemn masiv
corpuri mobila la comanda

                  Unul dintre cele 3 corpuri, cel mare, trebuia poziționat între 2 pereți. Este un corp care găzduiește o chiuvetă și de aceea am inclus o bordură de piatră în care se încastrează chiuveta, pentru a evita pe cât posibil, contactul apei cu lemnul masiv. Finisajul este ANTIK GREY, similar cu a setului pentru verandă.

                  Omisiunea mea a fost că nu am prevăzut montajul, altă parte pe care nu o facem, pentru că de regulă piesele de mobilier pe care le producem și le livrăm în străinătate și România nu au limitari de spațiu în ceea ce privește montajul. Scaunele, mesele sau corpurile de living și care reprezintă 99,99% din producția noastră nu au constrângeri de acest fel. Ei, uite, de data asta, din greșeala mea, am ajuns să livrez comanda, iar corpul cel mare, intrând într-o cameră pe ușa aflată pe peretele opus poziției finale, a intrat perpendicular pe poziția finală, și nu s-a putut roti să intre la loc. Încă din momentul în care l-am scos din dubă, în drum spre locul unde trebuia amplasat am simțit o strângere de inimă care s-a confirmat. Încăperea era perfect dreptunghiulară, fără spațiu de manevră iar toleranța dimensională a corpului foarte mică. Geometria nu minte și nu te lasă să improvizezi nimic. Era clar că trebuia făcut din 2 bucăți distincte. L-am urcat în dubă, l-am dus la Baia Mare de la Cluj și am revenit în 5 zile cu el modificat în două piese ce se prindeau cu prezoane una de alta. A fost cu totul altă treabă, dar nu vreau să simtă nimeni senzația pe care am simțit-o eu când am realizat că am greșit, ce am greșit și că la locul faptei nu pot face nimic. Cu un corp de 2,62 m înalt de 80 de cm nu te joci așa, ca și cu o noptieră, să o învârți cum vrei în mână. Simțeam că sunt un cazan cu aburi la presiune maximă. Senzația groaznică de a îți cere scuze, de a menționa că ai greșit în fața clientului, de a ști cât costa greșeala, încă 300 de km în plus, altă zi pierdută, decalaj la livrare, la încasarea prețului final, toate au fost într-o secundă în capul meu.

mobila din lemn masiv
corpuri mobila la comanda

                Asta e, am înghițit în sec pentru că până atunci nu am avut pe limbă gustul amar al eșecului, chiar dacă nu era unul catastrofal. Oamenii au fost foarte de treabă și înțelegători, dar am trecut și prin asta și mi-am promis că nu mai fac piese din stejar masiv la comandă niciodată, ever, forever.

mobila din lemn masiv
corpuri mobila la comanda

               Nu am imagini cu varianta din două bucăți a corpului mare, dar a fost foarte bine făcută separația și sistemul de conectare cu vreo 6 prezoane și piulițe îngropate, pe cap de inbus, astfel încât după montaj să nu deranjeze deloc. După ce l-am livrat mi-am dorit să mă văd dus cât mai repede, nu mi-a stat capul deloc la fotografii. Asta ca să nu menționez că m-am întors 60 de km înapoi, când pornisem din Baia Mare, la livrarea finală, pentru că uitasem 2 polițe. Când ceva merge greu, Murphy va face ca toate ce se pot să nu potrivească să se întâmple, dar eram atât de pornit să termin și să duc la bun sfârșit totul încât am mai pierdut 2 ore pe drum și m-am întors după polițe, chiar dacă le-aș fi putut trimite ulterior pe curier. Nu am vrut să mai existe ceva pentru care să-mi cer scuze, mi-a fost de-ajuns cu proiectarea corpului.

mobila din lemn masiv
corpuri mobila la comanda (1)

Cu siguranță nu va fi așa, vor mai fi și alte piese diferite față de standard, pentru că cele mai multe satisfacții le-am avut din produsele total aparte față de producția clasică, însă cu siguranță va fi extrem de rar.

Proiecte atipice

Nah, cine nu muncește nu greșește, și cine nu greșește, e promovat !

mobila din lemn masiv
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.